Groupon

Earlybird of Groupon?

Maandag schreven we al dat het naseizoen voor de deur staat en dat de kalender bomvol met runs staat. De sport groeit nog steeds hard, want naast het aantal runs dat er bij komt, komen er ook steeds meer lopers bij die voor het eerst meedoen. De vraag is alleen of dat een beetje in de pas loopt of dat het aantal runs harder groeit dat er deelnemers bijkomen. Als gevolg daarvan zien we een interessant nieuw fenomeen verschijnen.

Earlybird korting

In de begindagen (waar we nog steeds wel een beetje in leven) werd je geprikkeld om jezelf in te schrijven via earlybird kortingen. Je wordt dan beloond met een lagere ticketprijs omdat je op tijd inschrijft. De organisatie heeft dan een idee hoeveel deelnemers er komen en kan daar rekening mee houden, door bijvoorbeeld voldoende finishershirts bestellen. Soms is er nog een extra tussenstap en krijg je nog meer earlybird korting. De prijs gaat dan bijvoorbeeld van 39 naar 44 en dan naar 49 euro voor een kaartje. In het buitenland gaat het soms via wel acht stappen van 69 euro naar 149 euro. Earlybird hoort bij de sport en is wat elke deelnemer volgens ons ook wel verwacht. Nu zien we echter een nieuw fenomeen.

Groupon

In plaats van korting voor het vroeg inschrijven krijg je nu korting voor het laat inschrijven. Een soort van omgekeerde wereld dus. Je wordt beloond voor het wachten. We zien steeds meer runs (Dirt Kings, Dirt Maniacs, Men of Steel) kiezen om hun kaarten aan te bieden voor hele lage prijzen via sites als Ticketveiling.nl en Groupon.

Vanuit het oogpunt van de run hebben we hier deels begrip voor. Aangezien de runs behoorlijk wat kosten maken (daarover binnenkort meer) en meestal ook behoorlijk wat ruimte hebben door de diverse waves waarin gestart wordt, is er voldoende plek qua deelnemers. Een run die uitverkocht is komt in Nederland nog niet zo heel vaak voor. Als je evenement dus nog ruimte heeft voor 500 extra deelnemers en die willen geen 50 euro meer betalen, maar wel 25 dan kun je toch nog wat extra opbrengsten binnenhalen. Al is de vraag natuurlijk hoeveel je overhoudt na de hoge?fee?van Groupon en de extra kosten voor shirts, voeding onderweg en finisherbiertjes.

Overigens zie je dit fenomeen ook in het buitenland verschijnen. Als je deelnemer bent aan bijvoorbeeld Tough Mudder krijg je een paar weken vooraf de kans om vrienden mee te laten doen voor een hele lage prijs. Ook bij Tough Guy is het tweede kaartje nu gratis.

Wat vinden jullie?

We zijn erg benieuwd hoe jullie als deelnemers hier op reageren. We hebben al redelijk wat mensen gesproken die zich toch wel een beetje “bekocht” voelden toen ze een duur ticket hadden gekocht en hij een paar dagen later voor de helft online kwam. Kopen jullie voortaan nog een kaartje met earlybird korting of wachten jullie op een actie via Groupon? En kopen jullie bij runs die Groupon gebruiken nog ooit een kaartje vooraf?


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top