10 vragen aan… Laurens Slaats

Vanaf nu willen we iets meer aandacht gaan besteden aan de personen achter de moddermaskers die je altijd op alle foto’s voorbij ziet komen. We zullen wekelijks een obstacle runner tien vragen voor gaan leggen. Vorige week lazen jullie de vragen aan?Eric Lemmens. Vandaag gaan we verder met onze Oost-Europa expert Laurens Slaats.

Wil je jezelf even kort voorstellen?
Laurens Slaats, shiftleader vleesvervangende voedingsindustrie, oftewel vegetarische slager. Woonachtig in het zuid-Limburgse Landgraaf, direct bij het bekende Pinkpop terrein.

Hoe ben je in aanraking gekomen met obstacle running?
Duursport heeft er altijd wel ingezeten, voor m’n dienstjaren bij de marine ben ik veel met wielrennen bezig geweest, zowel tijdens looptrainingen en erna op de mountainbike. Daarna in 2005 weer begonnen met hardlopen waarbij het asfalt snel werd vervangen door de trails tijdens crosswedstrijden. Bij de GrizzlyRun 2008 in Seaton kennis gemaakt met een modderpoel met een naam “son of Bog” en een verslaving was geboren. Via Interpret vond ik een site van Strongmanrun.de maar helaas was deze toen al uitverkocht. Dus startplek gereserveerd voor April 2009 in Weeze. (Rings a bell, boys?) Fantastisch leuke dag gehad dus steeds verder gezocht naar een volgende. Toendertijd had Strongmanrun Duitsland?nog een eigen forum met comments op de website waar velen commentaar hadden op de organisatie. Parkeerchaos, lege verzorgingsposten voor de achterhoede en de finishzone alwaar de toeschouwers het finisherbier plunderden en met traytjes sportdrank ervan door gingen. Ook werd BraveheartbattleRun vermeld als nieuwkomer. Het linkje was snel gevonden, en de aanmelding volgde al snel.

Laurens Slaats

Waarom is obstacle zo leuk in jouw ogen?
Het leuke aan obstacle running zijn natuurlijk de hindernissen. Vroeger ging ik nog wel eens het parcours verkennen, hindernissen bekijken en dergelijke. Tegenwoordig laat ik me het liefst verrassen. Verder natuurlijk het teamwork, het lopersveld is ??n groot team wat elkaar helpt in plaats van?weg-elleboogt.

Hoeveel obstacle runs heb je intussen achter de rug?
De tikker staat voor obstacle runs op 30. Dat is niet zo heel veel, maar ik probeer selectief te zijn. Als een run meermaals per jaar georganiseerd wordt dan is het vaak te veel van hetzelfde. Ook ik ben gebonden aan een budget. šŸ˜‰

Hoe train je voor je obstacle runs?
Tja, eigenlijk te weinig. Ik doe wel wat looptraining, mountainbiken, zwemmen en wielrennen met een knipoog. Verder wel weer veel bootcamp met ikbenfit.nu waar veel aandacht voor obstacle running-training gegeven wordt. Wat ik aan conditie te weinig heb compenseer ik zoals bekend met waanzin.

Laurens Slaats

Wat is je meest memorabele moment tijdens of rondom een race?
Eentje maar. Das lastig. Heb er wel een aantal? Bijvoorbeeld het bijna verdrinken van het complete lopersveld bij een fakkelloop of het verwijderen van protectieve ducttape van iemand die zijn benen niet geschoren had bij Bieg Katorznika. De reanimatie van een medeloper tijdens Braveheart of de val van de log-truck bij de WildSau. Ik neem de laatste: Bij de WildSau stond een log-truck op het parcours welke te beklimmen was middels touwen. Zonder knopen. De eerste ronde was deze nog goed te doen, echter de derde passage was het hout en touw zo nat dat er nauwelijks nog grip was. Bij het omlaag klimmen glibberde het touw gewoon tussen de vingers door en ben ik van 3 meter op plat mijn rug gevallen. Ik had gelukkig behalve een deuk in de rug niets en heb de postende EHBO-er de stuipen op het lijf gejaagd door met de linkse ledematen te stuiptrekken. Toen hij extra hulp aan het oproepen was ben ik opgestaan en doorgelopen. Die blik, onbetaalbaar?

Wat is voor het jou het meest lastige obstakel?
De monkeybars vind ik toch wel lastig, trainde deze ook nooit. Mentaal vind ik de electrohindernissen vreselijk. Echter de combinatie van bergop tijgeren onder prikkeldraad met stroom zoals bij Braveheart is dan weer klasse.

Laurens Slaats

Heb je nog mooie uitdagingen op het programma staan?
Altijd, uiteraard verheug ik me weer op de Iduna experience bij Getting Tough THE RACE met het DMM-team, de diepe trenches bij Braveheartbattle nummer zes?en als het budgettair past Rat Race Dirty Weekend. De Poolse moerasrace en Oostenrijkse Wild-sau in HellsKlamm staan ook weer in de planning.

Als je ??n race mag aanraden aan andere deelnemers, welke zou dat zijn?
Eentje maar? Voor wat het?buitenland staat er al genoeg in voorgaande stuk. Voor Nederlandse runs zou ik toch Strong Viking kiezen. Er zijn veel andere goede organisatie, maar de innovatieve manier waarop Strong Viking het thema in de run verweven heeft is voor mij gewoon een klasse apart. Ook het Iron Viking concept maakt het tot een bijzondere uitdaging.

Heb je nog tips voor beginnende obstacle runners?
Zorg voor een goede basisconditie en train gevarieerd, indien mogelijk met een locale bootcampgroep. Zo voorkom je blessures en tegenslagen. De rest zit vooral tussen de oren. You can do it!

We hebben Laurens?gevraagd aan wie ze het stokje door wil geven. We gaan komende week verder met?Brian Bruijnaers.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top