Eric Lemmens

10 vragen aan… Eric Lemmens

Vanaf nu willen we iets meer aandacht gaan besteden aan de personen achter de moddermaskers die je altijd op alle foto’s voorbij ziet komen. We zullen wekelijks een obstacle runner tien vragen voor gaan leggen. Vorige week lazen jullie de vragen aan?Toine Bos. Vandaag gaan we verder met onze Belgische loper Eric Lemmens.

Wil je jezelf even kort voorstellen?
Ik ben Eric Lemmens , woonachtig in Antwerpen Belgi?, 46 jaar en werkzaam bij Sodexo Belgium als Unit manager bij Crelan Antwerpen.De meeste oude rotten van Team DMM (Dutch Mud Men) kennen mij, maar met de nieuwelingen wil ik ook wel kennis maken. Als gedreven obstacle runner ben ik meestal? aanwezig op de meeste runs in Belgi? en Nederland, verleden jaar en ook dit jaar, maar ik ga ook regelmatig over de grenzen kijken. Naast obstacle runner ben ik ook trailrunner en ultraloper. Tevens zou ik graag starten met het geven van bootcamptrainingen, maar door kwetsuren en tijdsgebrek ben ik hiermee nog niet kunnen beginnen.

Hoe ben je in aanraking gekomen met obstacle running?
Mijn eerste run was de Spartacus Run in mei 2012 op linkeroever in Antwerpen, achteraf gezien niet zo een spectaculaire run maar toch was deze voldoende om er een serieuze verslaving aan over te houden. Dat jaar waren er in Belgi? maar vier runs en daarom heb ik in 2013 uitbreiding gezocht in Nederland. Zo heb ik kennis gemaakt met DMM. Ik stond volledig achter de visie van DMM?en was dan ook een van de eerste leden. Ik denk dat we toen maximum met een vijftiental waren en zo zie je maar aan het aantal leden op dit moment hoe snel onze sport evolueert en dagelijks aan aanhangers/beoefenaars wint.

Eric Lemmens

Waarom is obstacle zo leuk in jouw ogen?
Obstakelrunning spreekt bijna elk type sporter aan omdat het zo gevarieerd is, een combinatie van uitdaging, beleving en entertainment. Dit is in geen enkele andere ?wedstrijd? te vinden en is daarom ook zo veel leuker dan een gewone loopwedstrijd. Of je nu voor snelheid gaat of enkel voor de fun, korte of lange afstanden, voor iedereen wat wils.

Voor mij was het zuiver hardlopen een beetje te saai. Ik vind voldoening in de afwisseling die obstakelrunning bied. Elke run in anders, vooral het onverwachte dat je tegenkomt op de run. Ook het groepsgevoel vind ik super bij obstakel running. Iedereen helpt elkeen die hulp nodig heeft en om eerlijk te zijn kijk ik ook? altijd uit naar de after run om m?n DMM ?vrienden? terug te zien.

Eric Lemmens

Hoeveel obstacle runs heb je intussen achter de rug?
Ik tel ik ze al een tijdje niet meer , maar ik zal tegen het einde van dit jaar al wel richting? 75 a 80 gaan (trail running niet meegeteld). Verleden jaar waren heb ik vooral runs in Belgie en Nederland gedaan. Dit jaar ligt de nadruk meer op Duitsland en Engeland . Ook ben ik stilaan overgeschakeld naar het zwaardere werk en langere afstanden.

Hoe train je voor je obstacle runs?
Een vaste vereiste om een obstakelrun tot een goed einde te brengen is een loopbasis. Ik ga het liefst hardlopen in de bossen en de Hobokense polder. Voor de rest doe ik nog wat krachtoefeningen met gewichten en veel herhalingen op de optrekbaar die ik thuis ge?nstalleerd heb. Soms ga ik met fiets naar het werk of als snelheidstraining al lopende. Ik probeer ook ??n maal per week een aantal km te gaan zwemmen.

Eric Lemmens

Wat is je meest memorabele moment tijdens of rondom een race?
Tijdens de Spartan Beast verleden jaar in november, het was? 6 graden celcius, stevige Engelse wind en stortregen en doordat ik niet echt gekleed was op deze omstandigheden kwam ik na 2/3 van de race redelijk in problemen door de kou. Onderkoeling is iets wat je niet mee wil maken maar niet echt veel kunt aan veranderen; het overvalt je en dan denk j; “nog nooit heb ik het zo koud gehad.” Alles blokkeert en je kan niet stoppen met bibberen en klappertanden. Een fractie van een seconde denk je te moeten opgeven, maar dan gaat her? DMM-zinnetje? door je hoofd??never give up? ?”Ik moet het weer warm krijgen” ging door mijn gedachten en zo ben ik terug beginnen lopen, steeds sneller en sneller en was dan ook super blij. Dat moment was ook een groot keerpunt in m?n leven namelijk dat als je iets wil, dit ook kan verwezelijken! Daarom was ik ook zeer blij met mijn selectie van een klein groepje voor de tryout van de eerste OCR marathon? in europa verleden jaar (Mud Masters Marathon)

Believe ? Endure – Conquer – Adapt ? Repeat – Never Give Up.

Eric Lemmens

Wat is voor het jou het meest lastige obstakel?
Ik heb altijd geprobeerd elk obstakel te nemen, hoe moeilijk ook en meestal lukt dit wel aardig. Niet echt een lastig obstakel, maar aan de stroom begin ik meer en meer een hekel te krijgen :). Vroeger had ik problemen met de (schuine) monkeybars. Door een operatie aan m?n linkerpols had ik heel weinig knijpkracht, maar door veel trainen lukt dit nu meestal wel. Ook door blessures blijf ik een beetje knoeien met? de Everest, dus mijn volgende prioriteit is ook deze vlot te kunnen nemen zonder de helpende handen die nu soms zeer welkom zijn.

Heb je nog mooie uitdagingen op het programma staan?
Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen heb ik dit jaar als grootste uitdaging de World Tougest Mudder in Las Vegas op het programma staan. Hier is 55 mijl (88,5 KM) het absolute minimum dat ik wil halen, maar ga proberen de 75 mijl (121 KM) te halen ook al weet ik dat dit redelijk hoog gegrepen is. Als voorbereiding hierop heb steeds langere trails gelopen met als hoogtepunt ?een 115km trail in Italie met +6500 hm. Ook van Fuego Y Agua -?The Celts heb ik hoge verwachtingen.Voor 2015, na drie obstacle running?marathons gedaan te hebben wil ik me dan meer richten op de langere afstanden zoals de 24-uurs Eliminator race, Chinese muur marathon met z?n duizenden trappen. Volgend jaar wil ik ook m?n eerste 100 mijl wedstrijd lopen en ook Death Race speelt door m?n gedachten, als deze volgend jaar nog doorgaat. Ook heb ik een paar speciale runs zoals een gevangenismarathon, kruiwagenkoers en een marathon op 600 m diepte in een zoutmijn op het programma staan. Maar ongetwijfeld zullen er nog nieuwe uitdaging bijkomen naarmate het jaar vordert.

Eric Lemmens

Als je ??n race mag aanraden aan andere deelnemers, welke zou dat zijn?
Als je bijna 50 obstacle runs per jaar loopt de ene al beter dan de andere welke ga je dan aanraden? Moeilijke vraag maar als ik er dan toch ??ntje moet uitkiezen denk ik terug aan vorige winter toen ?Laurens mij wees op Getting Tough ? The Race. Ze verkopen zichzelf als?The race that destroys you en zou de zwaarste van continentaal Europa moeten zijn ??. en dit was absoluut de zwaarste van het jaar. De hoogtemeters en de kou maakten hem bijvoorbeeld zwaarder dan de toch veel langere Iron Viking.

Ik heb ontzettend genoten van de mooie start , de 20km trailrun en de Killing fields van de laatste 4 km die je helemaal slopen. Als je dan de finishboog in het vizier krijgt dan ?denk je iets in de zin van hier kan ik trots op zijn!?We hebben de organisatie dus beloofd dat we komend jaar met zeker 50 man komen. Zoek je een nieuwe uitdaging in obstacle running, dan is dit absoluut een aanrader! (aangeven dat je met Team Dutch Mud Men meewilt kan hier?alvast.)

Heb je nog tips voor beginnende obstacle runners?
Een niet te onderschatten tip is: denk goed na voor je een ??rste obstakelrun loopt want de kans is heel groot dat je besmet wordt met het obstakelrunvirus.

Op Obstakels.com staan al tips genoeg en ook onze Team Dutch Mud Men Facebook-group staat vol met vragen en goede antwoorden daarom enkel nog deze tip: ga niet enkel voor snelheid maar geniet van de run en help anderen over moeilijke obstakels, zo heb je nog meer voldoening aan de finish. Sluit je aan bij Duch Mud Men en geniet zo nog meer tijdens en na de run en maak zo nieuwe vrienden voor het leven.

We hebben Eric?gevraagd aan wie ze het stokje door wil geven. We gaan komende week verder met?Laurens Slaats, de man die zo’n beetje elke gekke run in het buitenland al wel eens gelopen heeft.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top