Gabri?l Bartels

10 vragen aan… Gabri?l Bartels

Vanaf nu willen we iets meer aandacht gaan besteden aan de personen achter de moddermaskers die je altijd op alle foto’s voorbij ziet komen. We zullen wekelijks een obstacle runner tien vragen voor gaan leggen. Vorige week lazen jullie de vragen aan Andrea van Lieshout. Vandaag gaan we verder met Gabri?l Bartels.

Wil je jezelf even kort voorstellen?
Ik ben Gabri?l, 30 jaar, en geboren en getogen Maastrichtenaar. Van jongs af aan ben ik altijd al een sportfanaat geweest. Op de lagere en middelbare school kon de ?gymles? niet lang genoeg duren, op het schoolplein altijd in voor een potje voetbal met de jongens, en later heb ik nog een tijd gevolleybald en zelfs nog wat streetdance gedaan. Maar de grootste sportieve lijn begint toen ik 6 jaar was. Ik ben in de voetstappen van mijn zus getreden en heb toen Twirling opgepakt. Toen ik 10 jaar was heb ik mijn eerste wedstrijd meegedaan, en dat groeide uit tot jaarlijks regelmatig wedstrijden op Nederlands niveau en uiteindelijk ook les geven. Vanaf dat ik hiervan afscheid heb genomen in 2010, was ik regelmatig in de sportschool te vinden. Gewend om 4 of 5 dagen in de week te trainen was ik op zoek naar iets waar ik net zo hard en vaak voor kon trainen. Hier ontdekte ik Bootcamp en B-kick lessen en later ook Urban running, waar ik mijn wekelijkse dosis energie wel in kwijt kon en een nieuwe passie uit is ontstaan.

Gabri?l Bartels

Hoe ben je in aanraking gekomen met obstacle running?
Drie jaar geleden vertelden twee bootcamp vrienden van me dat ze mee gingen doen aan de Urbanathlon in Amsterdam. Ergens kriebelde het wel om mijn krachten te kunnen meten en weer eens aan een wedstrijd mee te doen, dus ik besloot de uitdaging aan te gaan en me in te schrijven. Ondanks dat het evenement organisatorisch niet bepaald liep zoals het hoorde? (we lang moesten wachten om te starten en in plaats van 1 grote ronde 3 keer hetzelfde rondje moesten lopen), had dit nagenoeg geen invloed op mijn kennismaking met obstacle running. Ik had net 12 km gerend (wat ik overigens nog nooit gedaan had) en was helemaal in mijn element! Laat mij maar rennen, springen, kruipen, klimmen, klauteren? dit was genieten!

Waarom is obstacle running zo leuk in jouw ogen?
Juist die afwisseling is wat het voor mij zo leuk maakt. Ik ben nog geen top hardloper maar als ik van de ene korte en krachtige inspanning naar de volgende mag rennen, dan ga ik! Daarnaast heb ik nog geen sport meegemaakt waar eigenlijk iedereen die mee doet, ??n groot team vormt. Je maakt sneller dan het licht nieuwe vrienden, gewoon omdat iedereen er is voor elkaar. Iedereen die mee doet is bereid een helpende hand te bieden, of heeft er misschien zelf ergens een nodig. Een beetje het ?all for one and one for all? gevoel, en dat vind ik heel mooi.

Gabri?l Bartels

Hoeveel obstacle runs heb je intussen achter de rug?
Als ik goed tel zit ik nu op 14. Mooi begin, toch?

Hoe train je voor je obstacle runs?
Ik train er niet specifiek voor. De trainingen die ik doe stemmen al goed af op de runs.Veel interval en circuit trainingen dus. Ik ben nu wel wat gerichter mijn hardlopen aan het trainen, want op dat gebied valt voor mij nog heel wat te winnen.

Gabri?l Bartels

 

Wat is je meest memorabele moment tijdens of rondom een race?
De eerste die me invalt, is er eentje met een lading. Mijn moeder was mijn trouwste fan. Als je van zo jong aan wedstrijden kunt meedoen, dan weet je dat je ouders daar achter staan. Mijn moeder was degene die er onvoorwaardelijk bij was. En of ik nou won of verloor, zij wist me wel te motiveren, te helpen, een hart onder de riem te steken en die trotse knuffel uit te delen. 3 Jaar geleden is ze overleden, Vlak voordat het obstacle running mij in zijn greep kreeg.
??n moment staat me bij als de dag van gisteren; toen ik mijn eerste zware moment had, tijdens mijn eerste echte mudrun in 2013, de Gladiatorrun in Belgi?. Ik zat er helemaal doorheen, ik had last van mijn zwakke enkeltjes, er kwam maar geen einde aan de slush die ze modder noemden, en het was koud, ijskoud. Ik kon niet meer.
Mijn moeder zag als natuurliefhebber altijd het mooie in de kleine dingen. Zo ook een bepaald vogeltje, dat regelmatig bij ons in de tuin terug kwam om hier door mam verwend te worden. Juist dit vogeltje vloog op het moment dat de moed me in mijn modderschoenen zakte langs, en ging langs de kant in een boom zitten. Mij fluitend aanmoedigend? Alle woorden die ze me in zou fluisteren schoten door mijn hoofd. Ik moest doorgaan en niet opgeven.
Zo onhandig als ik richting finish rende, ik rende nog! Ik kwam uiteindelijk als 16e vrouw binnen, maar ik voelde me alsof ik de eerste was; Onoverwinnelijk!
Het was een van mijn zwaarste, meest emotionele, en tegelijk ook mooiste en beste runs.
Absoluut een om nooit te vergeten.

Gabri?l Bartels

Wat is voor het jou het meest lastige obstakel?
Er is niet ??n obstakel dat ik ontzettend lastig vind, ik krijg het meestal wel voor elkaar. Hoewel ik het leuk zou vinden om de meer survival-achtige obstakels technisch gezien beter onder de knie te krijgen en ze wat praktischer te kunnen nemen dan ik nu waarschijnlijk doe. Ik denk dat de lastige obstakels vooral tussen de oren zitten. Niet twijfelen, dan gaat het juist mis.

Heb je nog mooie uitdagingen op het programma staan?
Begin dit jaar had ik nog gezegd dat dit Trifecta voor Spartan Race behalen was en hoewel ik dit nog steeds ga doen is dat doel is inmiddels wel een plekje op de ranglijst gedaald. Ik ben geplaatst om in Oktober mee te doen aan het OCR World Championship, dus die staat nu absoluut bovenaan qua mooie uitdagingen! Alles op alles, om daarop mijn aller beste best aan de startlijn te verschijnen!

Gabri?l Bartels

Als je ??n race mag aanraden aan andere deelnemers, welke zou dat zijn?
Voor mij op dit moment, geen betere in Nederland dan de Strong Viking runs. Wat heb ik daar telkens van genoten! Toffe en uitdagende obstakels, mooie omgeving en een fantastische sfeer. Daarnaast heb ik dit jaar in Zweden aan de Tough Viking meegedaan. Mochten jullie ooit in de buurt zijn, een absolute aanrader!

Heb je nog tips voor beginnende obstacle runners?
Vooral; gewoon doen! Ik ken eerlijk gezegd nog niemand die er spijt van heeft gehad. Sterker nog, na een keer is de kans groot dat je niet snel genoeg kunt kiezen welke je als volgende wilt doen! Als tip zou ik zeggen; als je dan toch ervoor gaat, is het slim goede obstacle schoenen aan te schaffen. Dat spaart je enkele glijpartijen, blauwe plekken en helpt je net dat ene modderbergje op te komen. Maar goed? WE staan altijd klaar om te helpen 🙂

See you on the Mudder side!

We hebben Gabri?l?gevraagd aan wie ze het stokje door wil geven. We gaan komende week verder met Toine “cameraman” Bos die eerder deze week nog een prachtige video maakte.

Gabri?l Bartels


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top