Battle of the Ardennes

Review Battle of the Ardennes 2014

Afgelopen zaterdag was de Batlle of the Ardennes in het mooie dorpje Durbuy in de heuvelachtige Ardennen in Belgi?. En natuurlijk waren daar een aantal teamleden Dutch Mud Men en Women aanwezig. Iedereen kon kiezen voor een rondje van 10 km of voor de dubbele afstand door 2 rondes te lopen en je daarna Extreme Spartucus te mogen noemen.

Battle of the Ardennes 2014

Aankomst in Arndennes

Bij aankomst op het groot opgezette terrein was het al lekker druk met enthousiaste mensen. Startnummer en tas afgifte was snel en prima verzorgd en er was een omkleedruimte met afspoel mogelijkheid. Ook voor het nodige eet en drink werk was gezorgd.
Op weg naar het startvak kon je eerst nog even?wat verfstrepen op het gezicht of lichaam smeren om er extra strijdbaar uit te zien, dat was een leuk extraatje.

Battle of the Ardennes 2014

Battle Parcours

Omdat het flink had geregend was het parcours lekker blubberig en dus extra plezierig voor de echte mud liefhebbers.
Na een korte warming up klonk het startschot en ons startvak (20km) kwam in beweging. Maar omdat eerst de 10km lopers gestart waren en het parcours op een heleboel stukken vrij smal was, zorgde dat helaas voor veel opstoppingen en wachtrijen. Het parcours ging dwars door het mooie heuvelige bos met veel steile klimmetjes en veel blubber dat voor veel glij partijen zorgde. vooral de steile trap van circa 200 meter was echt een aanslag op je benen en ademhaling.

Battle of the Ardennes 2014

Heuvels grootste obstakel

De obstakels waren helaas voor de echte fanatieke lopers echt teleurstellend, een paar balken waar je overheen of onderdoor moest en een aantal keer onder netten en hekken doorkruipen. De heuvels zorgde ervoor dat het parcours toch best zwaar was zeker als je voor een snelle tijd ging was het af en toe flink hijgen. Omhoog of vol in de remmen naar beneden en dan proberen niet uit te glijden. Er was toch wel een leuk obstakel die ik nog nooit had gezien en best vaker mag terug komen op andere runs. Het was een stapel hooibalen waar je via donkere gangetjes doorheen moest in plaats van er overheen.

Battle of the Ardennes 2014

Al met Al

De verzorging tijdens en na de run was goed met voldoende waterposten onderweg. Bij de finish een blikje sportdrank, flesje water, stroopwafel en een mooie grote medaille.
Bij het inleveren van je tijdmetingchip kon je nog kiezen voor 5 euro terug of een nekwarmer.

Al met al was het toch een mooie run met veel modder en gezellige mensen alleen niet echt een uitdaging voor de echte obstakelbeesten en gezien de zwakke obstakels met 55 euro ook best aan de prijzige kant. Zeker omdat ik zelf ook nog ruim 600 km heb moeten rijden niet echt een aanrader voor mensen die van ver moeten komen.

Alle foto’s van Battle of the Ardennes vind je hier.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

5 reacties op “Review Battle of the Ardennes 2014”

 1. Leuke run met mooie paadjes. Dankzij de regen ook modderstukken die moeilijk te lopen waren. Ook ‘saaiere’ stukken! Obstakels snel en weinig creatief.

 2. Ideale eerste kennismaking: weinig zware obstakels maar voor mensen die nieuw zijn in de sport toch wel een hele ontdekking. De 20km-versie maakt het voor de gevorderden dan weer de moeite om deel te nemen.
  De locatie was meer dan top maar de randanimatie en voorzieningen leken toch minder dan andere Golazo-events. Mindere douches, ver van het lopersdorp, weinig warmingup, … . De sfeer zat er verder wel heel goed in en heeft me zeker overtuigd om terug te keren volgend jaar.

 3. Thema: 60/100 – Thema niet echt “aanwezig” in bijvoorbeeld de hindernissen of de namen ervan. Als zelfs de presentators het meer hebben over “Spartacus Run” dan over “Battle of the Ardennes” is het duidelijk dat het thema / de eigenheid van de wedstrijd niet sterk naar voor komt.

  Faciliteiten: 40/100 – Goede inschrijvingsstand en sporttasbewaking, voldoende toiletten en eten&drankkraampjes. Maar: een open weide met nergens tenten of andere beschutting waar de toeschouwers onder konden schuilen en dat wanneer een hele dag regen voorspeld is. Douches waren een paar tuinslangen met koud water. “Voor een echte spartacus is dat toch geen probleem” bekt dan wel mooi, het is eerder een flauw excuus om niet te moeten voorzien in deftige douches. De deelnemers aan zo’n wedstrijd maken zich dan wel eens graag nat en vuil tijdens de wedstrijd, maar de meesten onder hen zijn ook wel blij als ze nadien kunnen douchen en proper naar huis kunnen denk ik.

  Parcours: Omwille van de lage waterstand mochten we niet door te Ourthe lopen werd een week vooraf aangekondigd, jammer. Dat de organisatie daar niets aan kon doen, ok? dat wil ik geloven. Maar het plan B had toch wel heel wat beter gekund, dit was eerder een plan Y. “Warming Up” (katapulten met waterballonnen) was op de Spartacusrun een leuk extraatje dat niet als hindernis geteld werd. Hier tellen ze het wel mee om toch maar een hindernis erbij te hebben. “Endless Road” was een stuk stratenloopparcours van meer dan 1 km (met langs de kant 3 mensen met een waterpistool). Dat is geen hindernis. “Bushrunner” is voor de eersten dan misschien wel een weg zoeken, maar net als bij vorige wedstrijden van de Spartacus Series is dat nadat er een paar 100 lopers gepasseerd zijn een bospaadje als de rest van het parcours. En zelfs met deze hindernissen erbij komen ze nog niet aan het beloofde minimum van 15. Dit had beter gekund.

  Modder: 25/100 – Enkel bij de Belly Scraper was er bewust water en modder aanwezig. Verder waren alle waterproeven geschrapt en echte modderproeven zaten er niet in. Door de regen en de vele lopers die passeerden werd dan wel voor de latere waves wat modder gecre?erd, maar wie zoals ik in een vroege wave zat kwam wel heel proper aan de aankomst.

  Teamwork: 60/100 – Geen hindernissen waarbij dit echt vereist is.

  Locatie: 80/100 – Mooie, heuvelachtige omgeving. Ruime weide voor het evenement.

  Zwaarheid: 60/100 – Heuvelachtig parcours. Weinig hindernissen die ?cht zwaar, vermoeiend of uitdagend zijn.

  Veiligheid: 70/100 – Organisatie had oog voor veiligheid en greep in waar nodig.

  Prijs – Kwaliteit: 40/100 – ?40. In vergelijking met andere wedstrijden niet opvallend duur of goedkoop. Maar op het vlak van hindernissen had ik voor die prijs toch wel wat meer verwacht.

  Aanrader? (Gemiddelde): 54/100
  Met meer water in de Ourthe en minder in de lucht had de organisatie er beter uitgezien.
  Voor een stuk waren het dan wel de omstandigheden, toch zat er wat meer in.

 4. mooie paadjes, sommige stukken ook wel erg saai
  toffe proeven maar niet echt zwaar zoals je zou verwachten
  mooie omgeving
  jammer genoeg geen proeven in de ourthe

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: