Strongmanrun Zwitserland

Review Strongmanrun Zwitserland

Zaterdag 7 juni werd de Fisherman’s Friend Strongmanrun in Engelberg Zwitserland georganiseerd.?Doordat Zwitserland een bepaalde aantrekkingskracht heeft bij mij, was het snel duidelijk dat ik mee zou doen.

Op weg naar Zwitserland

In de aanloop richting de run bleek de animo niet zo heel groot vanuit Nederland,? maar gelukkig zag Jeroen het ook wel zitten om mee te gaan.?Een hotel had ik al geboekt en dat was dus ook snel omgeboekt van 1 na 2 personen.?We zijn vrijdagmorgen vertrokken en ik heb daarbij Jeroen opgepikt op station Eindhoven.
Het is een flink stukje rijden, zo’n dikke 700km van Eindhoven, maar in goed gezelschap schieten de kilometers voorbij en rij je ineens Zwitserland binnen.?Na even snel wat oude bekenden begroet te hebben en wat gegeten en gedronken te hebben bij de NL-bar in Muhlau, reden we al snel via een mooie bergweg Engelberg binnen.

Strongmanrun Zwitserland

Daar aangekomen zijn we eerst gaan inchecken bij het hotel.?Omdat ik bij de organisatie had aangegeven welk hotel ik verbleef lagen daar mijn startnummer, een tas vol snoepjes, reclame en mijn cadeau klaar bij de balie.?Jeroen had dat niet gedaan dus was de volgende stop de plaatselijke ijshockeyhal, want nummers halen kon ook al op vrijdag. Dat was zo gepiept, omdat het totaal niet druk was.

Pre-party

We zijn toen even bij het parcours gaan kijken en de skischans die 110 meter naar boven beklommen moest worden sprong gelijk in het oog.?Van een afstand viel hij wel mee maar als je er dan tegenaan loopt snap je gelijk waarom er touwen en netten liggen.?Maar ja dat was toen de zorg van zaterdag en de zorg van dat moment was de pre-party. Daar aangekomen waren we wat vroeg, maar werd ons al snel duidelijk dat berglucht wel goed moet zijn voor de vrouwelijke ontwikkeling ;).

Er zat ook een groepje van team Brooks uit Duitsland, maar na een korte babbel gingen die al op tijd na bed aangezien die voor de eerste plaats gingen.?Bij ons is de lol van iets groter belang dus wij bleven nog even.

Voor de run

De volgende dag een goed ontbijt naar binnen getikt en toen zijn we de sfeer gaan proeven bij het startgebied.?Wat daar gelijk op valt is dat het grootste deel zich verkleed in de gekste pakjes.?Ook was er de warmte die op viel.?Het is die dag ook dik 30 graden geworden dus voldoende water drinken was een must.

Het startgebied was groot opgezet en er stonden verschillende standjes, eet- en drink kraampjes en toiletten.?Wel hadden er meer parasols mogen staan.?Langzaam begon het tijd te worden om ons klaar te maken.?Dit deden we in het hotel aangezien dat op 5 minuten loopafstand stond van het startgebied.?Hoe die voorzieningen waren voor de overige deelnemers weet ik dus niet.

Eenmaal weer terug gingen we zo’n anderhalf uur voor de start al het startvak in, dit om enigszins vooraan te starten.?Strongmanrun staat bekend om de massastart en als 7.000 man los wordt gelaten is dat garantie op wachtrijen.?En van wachten hou ik niet ;).

Gelukkig stonden we bij een parasol en konden we makkelijk ons flesje water opnieuw vullen, maar dat was bij het grootste gedeelte van de mensen niet van toepassing. Ook het water wat gesproeid werd bereikte zeker niet iedereen.?De warming-up werd ook niet altijd even enthousiast mee gedaan omdat het al warm genoeg was.?Dus het startschot was vooral na nog wat extra onduidelijke vertraging meer dan welkom.

Strongmanrun Zwitserland zelf

Bij de start moest je gelijk door een soort trechter en kreeg je meteen?het eerste obstakel; een hoop banden met daarachter wat containers en een bomenbrug. Binnen de eerste kilometer stond ook gelijk de skischans voor het eerst op het menu.?Aangezien we rondjes moesten doen van 10 kilometer stond hij later nog een keer op het programma.?Daarna kwam er een soort zwakke sizzler, want echt veel stroom stond er niet op.

Vervolgens kwam er een waterglijbaan wat voor de nodige verkoeling zorgde.?De rest van de run was obstakel technisch niet zo heel spannend.?Zelfs de simpelste dingen als muren, trenches of monkeybars ontbraken.?In de eerste 5 kilometer?zaten flink wat hoogtemeters,? maar verder was het ook vrij vlak.Strongmanrun Zwitserland

Wat wel erg leuk was waren de omwonenden mensen die er sport van maakte ons zo nat mogelijk te spuiten met tuinslangen,? sproeiers en waterpistolen.?Ook deelden verschillende mensen extra water uit waar ook veel gebruik van werd gemaakt.?Daar had de organisatie ook wel een waterpost extra in mogen voorzien.

We waren de eerste ronde relatief snel rond en bij de 2e beklimming van de skischans haalde we mensen in die net gestart waren.?Dit zorgde dus ook ervoor dat de hele skischans vol stond en je moest wachten om er weer af te kunnen.?Wij hadden de avond eerder besloten een rondje extra te doen als dat zou gaan en toen wisten we dus zeker dat dat ging.

Strongmanrun Zwitserland

Bij de 3e ronde hakte de skischans en de overige hoogtemeters er wel leuk in, maar daar deden we het dan ook voor.?En de reacties als ze voor de 3e keer voorbij komt met een (gebroken) vlag en een band (ja, Jeroen kon het weer niet laten liggen) waren ook mooi.?Na de run kreeg je een medaille en als je je chip in leverde een t-shirt.?Ook was daar een alcoholvrij pilsje.

De afterparty

Na de run gingen we vrij snel na het hotel voor een frisse douche en om ons klaar te maken voor de afterparty.?Maar eerst een bodem leggen voor de avond en dat was wel even lastig.?Na bij een restaurant 2 uur te hebben zitten wachten op ons eten zijn we maar opgestaan om vervolgens een uur te wachten bij een ander restaurant op een dik belegde steenoven pizza van ?25, die overigens net als de soep binnen no time op was. Dat heette honger als een paard geloof ik.

Toen eindelijk aan de afterparty!!?Nou en party was het zeker met de nodige muziek, gerstenat, duitse Brooks team en leuke en vooral gezellige Zwitsers.?Rond 4:30 plofte we voldaan in ons bedje.?De volgende dag alles op het gemakje gedaan, omdat vroeg terug rijden geen verantwoorde optie was.?De terugreis verliep verder soepel en daarmee was het Zwitserse avontuur weer ten einde.

Strongmanrun Zwitserland

Verbeterpunten

  • Meer en uitdagende obstakels. De kennis is binnen die organisatie wel aanwezig dus moet geen probleem zijn.
  • Beter inspringen op de weersomstandigheden door een waterpost meer, meer parasols en verkoeling tijdens het wachten voor de start.
  • De massastart. Doe het op zijn minst in onderverdeelde vakken of skip het helemaal en start in waves. Want veel mensen hebben flink moeten wachten de eerste kilometers.

Pluspunten

  • De sfeer en zeker ook de omgeving.? De deelnemers, toeschouwers en omwonende zorgden voor een super sfeer en dat in combinatie met een prachtige omgeving maakte het tot een super evenement.
  • De pre- en afterparty
  • De hoogtemeters,? want die maakte de run nog enigszins uitdagend.

Strongmanrun Zwitserland

Conclusie

Als je een obstacle?run wil met een supersfeer en in een prachtige omgeving,? maar met niet te moeilijke obstakels dan moet je hem zeker doen.?Op mijn bucketlist qua?runs voor 2015 komt deze niet terug, tenzij ze het parcours en obstakels flink op de schop gooien.

De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Laat een reactie achter

Scroll naar top