Review Dutch Beach Masters 2014

Zaterdag 19 april was het zo ver.?Dutch Beach Masters, de eerste obstacle run op en rond het strand. Nu ben ik fan van het strand waar ook ter wereld, dus de?verwachtingen?waren dan ook?hooggespannen.

Aankomst

Er waren drie afstanden: 6, 12 en 18 km. Deze keer de 6km en vervolgens de 18km gelopen.?De aanloop naar de Ducth Beach Masters was redelijk?verwarrend. Een week voor de wedstrijd via de mail een bericht dat het startvak waar we ingeschreven waren niet zo populair was en of we een paar startvakken eerdere wilde beginnen. Uiteraard geen probleem en dit als reactie beantwoord. Het bevreemde ons dan ook dat we per mail de daadwerkelijke inschrijving met barcode ontvingen waarop nog de oude tijd stond. Dus?hoe laat nu starten??Aangezien we tevens de 6km zouden lopen moesten we toch vroeg aanwezig zijn, dus uiteindelijk voor ons geen probleem meer.

Dutch Beach Masters 2014

Weersvoorspellingen waren ons goed gezind, maar eenmaal aangekomen in IJmuiden was het ligt bewolkt en winderig. Gelukkig?klaarde het later op, resulterend in een?prachtig zonnige dag. Parkeren was geen probleem en je kon bij het ophalen van je startnummer gelijk een dag kaartje voor 8 euro kopen, zodat je bij het verlaten niet in de rij zou hoeven te staan. Startnummer ophalen was in de catacombe van een nabijgelegen hotel. Naast het startnummer was er een goodiebag en Dutch Beach Master shirt. Ter plekken omgekleed omdat het buiten nog hard en fris waaide. Dit ging tot nu toe?allemaal soepel, hopelijk zou deze trend doorzetten.

Dutch Beach Masters 2014

Start

Aangekomen bij het start/finish gebied galmde de?beats?over het strand. Er was een soort van ontmoeting area gemaakt. Links de start met een DJ trailer, rechts de finish van containers met een glijbaan en horeca gelegenheid. Ook sponsortentjes waren aanwezig, waaronder onze vrienden van de CrossXvest (gewichts vesten).?Gezellige eerste indruk. Het vermoeden dat er niet heel veel deelnemers waren door de eerdere berichtgeving dat startvakken waren samengevoegd, werd bevestigd toen we in het startvak aankwamen voor de 6km. Schat dat er 50 ? 60 deelnemers stonden. De trailer bij het startvak was voorzien van danseressen die onder begeleiding van?Def Rhymz?onze warming-up verzorgden. Na de warming-up aftellen en gaan! Geinig was dat direct na de start door een?opblaas krokodil?van de sponsor doorliepen. Was visueel leuk gedaan.

Dutch Beach Masters 2014

Het parcours

De 6km was een onderdeel van de later startende 12km en 18km. Aangezien we ook de 18km hebben gelopen voegen we in deze parcours review de beide afstanden in elkaar. Na de opblaas krokodil lekker weids over het strand naar de eerste?zand heuvel?waar ze water voor hadden gelegd. Toch altijd leuk om ?verse? deelnemers te zien twijfelen (oohhh jee ik krijg natte voeten) of ze er nu doorheen moeten of er proberen over heen te springen. Vervolgens een paar?ingegraven tunnels?wat voor een kleine opstopping zorgde gevolgd door een aantal containers waar je over heen moest klimmen. De 6km was nog een klein stukje over het strand om via een pittige duinopgang verder te rennen. De 18km ging verder op het strand, waar een paar grond obstakels lagen.?Tijgeren?onder een paar klosjes touw en een visnet. Het visnet zelf was goed zwaar, de touwtjes waren niet meer gespannen en geheel mislukt als obstakel. ?Via een mulle zandheuvel de duinen in, altijd lekker voor de bovenbeentjes. Aangekomen in de duinen was het voornamelijk hardlopen. Ba het hardlopen kwamen een paar kleine ?oninteressante obstakels zoals mini hordes / pallets om overheen te springen en klimmen, bakstenen meenemen, weer tijgeren onder een paar gespannen touwtjes en 20 meter autoband tillen. ?Gelukkig werden de armen wel serieus getest door een paar buizen die als een turn-brug waren neergezet. Na dit niet al te inspirerende rondje kwamen we weer terug op het strand.

Dutch Beach Masters 2014

Eenmaal op het strand werden we meteen getrakteerd op een paar ?trenches? (mul zand heuvels met grachten van water), dit waren een stuk of 8. De in slaap gevallen bovenbenen werden bruut uit hun slaap gehaald. Nog een frisse plas water die tot heup hoogte kwam om even lekker af te koelen en we kwamen op het punt waar eerder de 6km ook de duinopgang op gingen. Onderweg naar boven moesten we door een parcourtje van?autobanden?heen, om vlak erna op handen en voeten van een lange trap af te kruipen. Om de sportievelingen nog een vleugje geschiedenis mee te geven mochten we nog door een?donkere bunker?heen, wat voor een aantal behoorlijk spannend was!

De 18km vervolgde richt een parkeerplaats waar twee containers vol met autobanden stonden. Klimmend en klauterend vervolgde we onze weg via een paar trappen terug naar het strand. Hier mochten we de kade opklimmen via een net en weer via het asfalt doorlopen richting de haven. In de haven was er een stukje?zwemmen?tussen de bootjes en liepen we weer richting het strand. Dit stuk was hier en daar wel?uitdagend, vooral het klimmen en het zwemmen was leuk.

Twee containers aan elkaar gekoppeld door middel van een net, hier moest je overheen klauteren/lopen. Op ??n keer vallen na ging dit perfect! Het finish gebied kwam in zicht. Nog ??n keer een nat pak halen in een container gevuld met water om als een krijger te finishen. De finish toren van containers beklimmen, om vervolgens via een zeil naar beneden door de finish glijden. Hier kreeg je een bidon met water en kwam je terug in het start/finish gebied. Dutch Beach Masters 2014 zit er op!

Dutch Beach Masters 2014

Conclusie

Tja, hierin moeten we toch concluderen dat we?teleurgesteld?waren. De prijs van een startbewijs was ?49,50 en ?8,- parkeren. Dit is te vergelijken met Mud Masters en Strong Viking runs. En ondanks de eerste keer mag je voor dat geld meer verwachten.

Een aantal obstakels waren goed. Containers, trenches, ondersteboven een trap af kruipen, het klimnet om de boulevard op te klimmen, de containers met autobanden en het stukje zwemmen in de haven waren klassiekers en leuk om te doen. Door een donkere bunker lopen paste bij de omgeving. De start was niet veel om op aan te merken. DJ trailer was goed bedacht, de opblaas krokodil was geinig en de obstakel dichtheid aan het begin was?veelbelovend.

Hierna ging het in onze ogen echter?mis. Tijgeren onder een slap gespannen klosje touw was heel zielig en eigenlijk een beetje spottend voor elke obstacle runner, zeker als je ze op het 12km en 18km parcours neerzet. De omgekeerde pallets waren zelf gevaarlijk. Ze waren niet stevig, zaten los en vol?splinters. Het meenemen van een baksteen klinkt misschien best grappig maar voegde niks toe. De autoband meenemen zijn we fan van, maar 20m is toch echt te kort. De finish was helemaal teleurstellend. Het idee was goed maar in praktijk een stuk minder. Bij de 6km raakte het zijl waar je af moest glijden al los. Dit werd gaande de dag erger. Hierdoor was van glijden bijna geen spraken en voelde je de zandhobbels onder het zeil wat voor sommige een?pijnlijke?ervaring?was.

Dutch Beach Masters 2014

Naast de teleurstellende obstakels waren er ook zeker een paar organisatorische opmerkingen.?Communicatie?betreffende starttijden, ook op de dag zelf kan stukken beter (o.a. samenvoegen startvakken). Daarnaast waren op de website andere obstakels aangegeven dan er in praktijk stonden. Bijvoorbeeld Monkeybars, Electric finish en Strobalen hebben we?gemist? Ook zagen we tijdens de runs een aantal obstakels die niet opgebouwd waren (kapot?).

Bij de drink posten werd?kokos?water?geserveerd. We hebben niemand die dag gesproken die dat lekker vond. We snappen dat zaken gesponsord dienen te worden maar water is een must. Kokos water blijkt ook te plakken. De bananen en mandarijntjes waren wel goed. Het parcours voor de 18km was meer een trail run. De obstakel dichtheid bij de start en de 6km werd nergens meer gehaald. Daarnaast was de bewegwijzering beter gekund.

Het weer was fantastisch dus we hebben vele?lachende?gezichten?mogen spotten. En dat blijft toch het belangrijkste. Voor diegene die de eerste keer meededen of de 6km deden was het een leuke kennismaking. Voor degene die de 12km en de 18km deden was het geen obstacle run maar een hindernis parcours.

Organisatie, vrijwilligers, publiek, deelnemers en het mooie weer bedankt voor de fijne dag!

Dutch Beach Masters 2014

Zelf je mening achterlaten? Dat kan in dit bericht:?#RateYourRun. Alle feedback is welkom zodat de runs in Nederland steeds beter worden.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

8 reacties op “Review Dutch Beach Masters 2014”

 1. Richard Kooijman

  Mooie locatie
  Mooi parcours(18km)
  Goedkope obstakels
  Weinig obstakels
  Defecte obstakels
  Ontbrekende obstakels

  Als de organisatie meer investeert in goede obstakels hebben we er een leuke obstacle run bij.
  Maar voor nu: geen aanrader

 2. Casper de vries

  Leuke dag gehad , mooi weer, mooi loopgebied, goede faciliteiten, enthousiaste mensen van de organisatie en leuke warming up.
  Obstakels waren echter op een paar na niet echt uitdagend en zelfs slecht te noemen. Misschien dat ze beter geen langeafstanden kunnen aanbieden alleen een 8km en daar alle obstakels in bouwen met een goede parcours aanduiding. Geen slechte run maar met deze locatie en enthousiaste mensen is er wel potentie voor een betere run.

 3. Eddy-Paul Bakker

  prachtige locatie, voor een mooie run, naar mijn mening te weinig obstakels en sommige daarvan ook niet helemaal ok? voor een hele dag, klimrek pallets en de glijbaan op het eind zijn daar voorbeeld van. Een ander verbeterpunt voor de volgende keer is de route beter zichtbaar maken.

 4. Annemarie de Vlugt

  Top locatie, alles goed geregeld, topdag gehad. Alleen warme douches had lekker geweest.

 5. Het evenement heeft potentie. Organisatie heeft het principe wel begrepen…nog wat ‘beginnersfoutjes’ Volgend jaar herkansing !

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: