Review Mud Masters

Review Mud Masters 2014 Haarlemmermeer

Aankomst

Zaterdag 8 maart was het weer zo ver. Met de Mud Masters te Biddinghuizen (onze eerste Marathon versie) nog vers in het geheugen hadden we er op voorhand weer veel zin in. Vrijdag 7 maart waren we al in de luxe positie om het 18km parcours te testen. Hierdoor al een zeer goede indruk gekregen voor het echte werk.

Mud Masters had dit jaar voor het eerst 3 afstanden, de nieuwe afstand van 18km (voorheen 2 afstanden, de 6km en 12km). Zoals voorgaande edities, was ook dit jaar de inschrijving in zeer korte tijd vol. Geeft toch aan dat vele eerdere deelnemers wederkeren, eerdere deelnemers nieuwe mee nemen of gewoon ?vers? bloed aanwezig was.

Wijzelf mochten starten in het ALFA vak voor de 18km en later nogmaals in het startvak KILO voor de 12km. We waren vroeg op het terrein omdat je weet dat de Mud Masters een groot aantal deelnemers heeft en je toch de tijd wilt hebben om te parkeren, je startnummers op te halen, om te kleden, kort verkennen en met mede deelnemers je voorpret wilt delen.

MM 002Aangekomen direct vele Dutch Mud Men/Women. Erg leuk om te zien dat de groep steeds groter wordt. Ontvangst terrein zag er weer goed uit. Veel vrijwilligers, veiligheidsmensen, stands met eten en overige, netjes afgeschermde wc locaties en uiteraard de overdekte ruimte voor je startnummers, omkleden en tassen drop. Hier ten opzichte van de vorige editie weer net even beter ingedeeld. Daar waar je vorige keer in een loze ruimte aan een paar snel verstopte waterbakken je kon afspoelen hadden ze dit keer een aparte wasstraat gemaakt buiten. De afgeschermde (mannen en vrouwen keurig apart) omkleed ruimtes bleven hierdoor relatief schoon en droog.

Na het ophalen van de startnummers, handjes schudden en iedereen succes wensen, op naar het startvak waar we om 10:30 van start zouden gaan. Het startvak was gesitueerd in een soort zitkuil, waar door het publiek op de start neer kon kijken en alle deelnemers konden toejuichen. Opzwepende muziek en een motivatie praatje van de organisatie (kan nog steeds veel beter zoals bijvoorbeeld de Tough Mudder dat doet wellicht link toevoegen). In het ALFA vak kon gestreden worden om de eerste mannelijke en vrouwelijke plaats.

Parcours

Het startschot viel met een lekkere beat en rook; off we go! Direct na de start een hooibaal om vervolgens in een lange lus richting de ?Toetanchamon Steps?. Dit eerste stuk was om de deelnemers te verspreiden. De ?Toetanchamon Steps? is het paradepaardje van het gebied en een zwaar obstakel om in het begin te trotseren. Eerst de trappen omhoog om vervolgens aan de achterkant naar beneden te glijden. Het glijden was helaas nog niet mogelijk omdat we de eerste waren die er af gingen. In de latere startvakken was de afdaling modderig en kon je lekker naar beneden suizen. Na het afglijden, bochtje om en direct weer de piramide via het gras omhoog. Dit alles binnen de eerste kilometer en je zag gelijk om je heen dat de ademhaling en hartslag flik omhoog ging. We vervolgde onze weg richting de langere stukken modder paden. Helaas was het vrij droog geweest afgelopen weken en was de temperatuur rond de 14 graden. Dus de modder paden waren meer mul zand. Onderweg enkele balk, kruip en hooi baal obstakels.

MM 005Doorlopend langs de sloot kwam het eerste echte water obstakel. Door een tunnel onder de weg. Water kwam rond borsthoogte en was ondanks de warme temperatuur buiten goed koud! We hadden dit al mogen ervaren tijdens onze test run maar dat maakte het niet minder koud. Goed blijven door ademen, klommen we via een houten steiger het water uit om direct daarna het volgende obstakel tegen te komen. De ?Horizon Climber? een stevig stuk touw gespannen over een brede sloot. Voor menig altijd lastig. Is echt een obstakel waar je op moet oefenen. Je kunt monkey style onderlangs of kruipend bovenlangs. Kruipend bovenlangs kost je de minste moeite maar de touwen waren vrij hoog opgehangen. Hierdoor kon niet iedereen aan de bovenkant van het touw komen. Hier zag je het verschil in obstakel /survival ervaring. Degene met een korte broek en/of lage sokken zullen waarschijnlijk vandaag de schaafwonden aan het tellen zijn.

MM 003We vervolgde onze weg naar een beetje een uithoek van het parcours, het ?Battlefield?. Tijgeren onder prikkeldraad, over kleine houten muurtjes springen en de vlammen ontwijken van ?The Grill? om weer een langer stuk te lopen. Een paar drijvende vlotten en we waren weer terug op het parcours. De vlotten waren in het begin niet zo spannend. Later op de dag werden deze erg glad van de modder, dus een ogenschijnlijk simpele oversteek werd opeens zeer verraderlijk en ging gepaard met vele val partijen.

Hierna was de scheiding tussen het 18km en 12km parcours. De 18km ging verder richting het zwaarste obstakel van de dag ?Load Carry? een rondje van 750 meter met een zandworst van 20kg. Erg goed voor het verhogen van je hart ritme en kuit spiertjes.

Na het neer ploffen van de zandworst verder het parcours over. Op naar de volgende nieuwe obstakel, de ringen over het water. Ook weer een obstakel waar de ervaring van pas kwam. Als je niet de juiste ?swing? had, lag je in het water. Direct daarna de ?schuine? schutting waar ook ervaring gewenst is, omdat je dit puur op armkracht en techniek moet doen. Je hebt namelijk voor je benen geen enkele ondersteuning. We vervolgde het parcours en tijgerde de ?Nightcrawler?. Eindelijk voor het eerst ?cht modder op je kleding.

Het deelnemers veld was volledig uitgerekt. Hierdoor kwam het ?team? element te vervallen, waardoor de opvolgende obstakels vrij individueel getrotseerd werden. Dit kon ook niet anders omdat het ALFA team als eerste startte en de meest echt voor een goede tijd gingen. Touw omhoog klimmen (wel over de balk heen en niet alleen aanraken. (Werd helaas niet goed aangegeven.) De ?Trenches? die pas later op de dag echt goed modderig werden, nog een keer door het water, de ?Tyres? die naast de banden stapel ook nog een klim onderdeel had en als laatste keer door het water om vanuit het water via een houten trap de brug op te klimmen.

Finish

MM 004

De muziek klonk luider en luider, de finish is in zicht. Maar voor het zover was eerst nog de ?Monkey Bars?, ?Great Walls?, ?Pipe Runner? en de ?Sizzler?. Deze onderdelen zijn vaste obstakels geworden in het Mud Master parcours. Toch hebben de parcoursbouwers de ?traditionele? obstakels aangepast om ze net weer wat uitdagender te maken. Bij de ?Monkey Bars? kon je niet alleen rechtdoor maar aan de zijkanten hadden ze de ?bars? eerst omhoog en daarna weer naar beneden laten lopen. De ?Great Walls? deden hun naam eer aan. De laatste ?wall? was extra verhoogd zodat alleen ?echte? die-hard deze all??n konden bedwingen. ?De Pipe Runner?, ge?ntroduceerd tijdens de Mud Masters in Biddinghuizen, had deze keer twee niveaus. Een lage kant aan de zijkant, bedoeld voor de beginnende obstacle runner en het hoge midden stuk, bedoeld voor de ervaren obstacle runner. Tijdens de eerste start series waren?tevens de (hulp) touwen weggelaten.

Als afsluiting is, sinds de eerste Mud Masters, traditie getrouw de ?Sizzler? ook dit keer iets aangepast door een drietal dwars balken. Hierdoor kreeg je gegarandeerd een schok. Zeker later op de dag doordat er meer deelnemers tegelijk er doorheen gingen. Blijft, zeker voor het publiek, een fantastisch obstakel. Nog een paar meter en de finish op een echt finish plateau. Hier stond de vaste speaker iedereen te ontvangen. Je shirt in ontvangst nemen en een koud blikje pils. Mud Masters opnieuw bedwongen.

Conclusie

MM 001Ook dit keer heeft de organisatie een top event neergezet. Het parcours was zowel uitdagend voor de beginner als de ervaren deelnemer. (En ja, we weten dat er altijd mensen zijn die het zwaarder en langer willen). Ervaren deelnemers werden getrakteerd op een langere afstand van 18km, hadden een paar zwaardere obstakels, zoals de ?Load Carry? en de ?Ringen? en hadden het tijd element. De beginner maakte kennis met een van de beste obstacle runs van Nederland.

Het weer was super, wat veel publiek aantrok en het event altijd iets extra?s geeft. Jammer was dat door het warme weer het ?chte modder wat tegen viel. Paden waren helaas gewoon te droog.

Natuurlijk zijn er altijd op en aanmerkingen. Door het mooie weer was er veel publiek. We vernamen dat mede daardoor opstoppingen en verkeersproblemen waren. Er zijn helaas deelnemers en kijkers te laat gekomen of zijn rechtsomkeer gegaan. Tevens is de Monkey Bar (tijdelijk) gesloten omdat de constructie het niet meer hield. Een terugkerend probleem zijn de opstoppingen voor de obstakels. Als je in de eerste series zit, zal je daar geen tot minder last van hebben. Mocht je later starten komen de 12km en 6km uiteindelijk bij elkaar op het parcours. Zeker bij de ?Great Walls? en de ?Pipe Runner? ontstaan dan opstoppingen.

Ook was voor het publiek niet even duidelijk hoe het parcours verliep en waar ze wel/niet konden staan. Bij binnenkomst stond een zuil waar het parcours zichtbaar was. Door het vele publiek zijn heel veel bezoekers er langs heen gelopen en direct naar het start/finish gebied gegaan. Optie; een flyer met het parcours. Om de daaropvolgende vervuiling tegen te gaan (rond laten slingeren van de flyers) kan de flyer tevens als coupon of korting bon gelden, zodat mensen deze bij zich houden i.p.v. laten slingeren.

MM 006

Een obstacle run organiseren voor zoveel duizenden deelnemers en publiek is een serieuze aangelegenheid. Mud Masters heeft zichzelf weer overtroffen en we weten zeker dat iedereen een top dag heeft gehad. Bedankt organisatie, vrijwilligers, publiek en alle deelnemers!

We zien jullie weer bij Mud Masters Weeze of op een van de volgende runs.?Jouw mening achterlaten doe je hier. Alle foto’s terugkijken kun je hier doen.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top