Obstacle running op je blote voeten?

We zien bij een aantal runs mensen op hun blote voeten lopen. Daarnaast zien we steeds vaker Vibram’s en andere minimalistische schoenen zoals die van Inov-8 (waar wij fan van zijn). Waarom doen mensen dat nou eigenlijk? We vroegen het fervent?barefoot runner en trainster van deze techniek, Ruth van FeeTback Amsterdam.

Wat is het nou eigenlijk?

Barefoot Running, Natural Running, Chi-Running, Oerlopen……. Wat is dat nu eigenlijk en waarom doen mensen dat? Op blote voeten, van die rare teenschoenen die ze dan ook nog een 5fingers noemen of zerodrop-schoenen.

Mijn inziens gaat het er niet om hoe je het noemt of welke naam je het beestje geeft. Het gaat erom dat je weer terug gaat naar de basis en je lichaam gebruikt zoals het ontworpen is. Je lichaam is namelijk uitgerust met 5 perfecte schokdempers en twee super inventieve onderdelen, je voeten. Door optimaal gebruik te maken van die schokdempers, de zwaartekracht en zoveel mogelijk ontspanning te cre?ren in je lijf ben je als mens uitstekend in staat je uren voort te bewegen. Waarbij je voeten je voeren over ondergronden die je continu FeeTback geven over de houding die je lichaam het beste aan kan nemen. En daarbij spreekt het wat mij betreft voor zich dat hoe minder schoen (of eigenlijk geen schoen) hoe beter je in staat bent zo economisch mogelijk te bewegen.

De menselijke voet is prachtig vormgegeven, en ja daar kun je natuurlijk van mening over verschillen. Laten we het anders zeggen, er is heel goed nagedacht over de vorm en functionaliteit van de voet. De voorkant, de midvoet en de tenen, zijn heel erg belangrijk voor onze stabiliteit. Ga maar eens rechtop staan op je blote voeten en wiebel met je lichaam heen en weer. Wat gebeurt er allemaal in je voorvoet? Het gekke is dat we deze meestal opsluiten in schoen en bij de tenen het contact met de aarde verliezen. Weg stabiliteit.

Dan nog maar te zwijgen over alle zenuwen in onze voeten, die bekneld raken in schoenen. Alle meridianen die in contact staan met ons lichaam. Geef ze de ruimte en vrijheid zodat je goed kan aarden, de hele dag een voetmassage krijgt en je metabolisme een handje helpt.

Oke, schoenen wegdoen en gaan dus?!

Op blote voeten is niet voor iedereen een optie. Vandaar dat er diverse zero-drop schoenen op de markt zijn. Eigenlijk is dit een dun laagje welke bescherming biedt. Het zijn schoenen met een flexibele zool (je kan ze oprollen), geen hielverhoging en ruimte voor je tenen. Ruim en wijd van voren, smal bij de hak. Schoenen waarin je kan lopen en rennen zoals je ooit ontworpen bent. Kijk eens om je heen naar kindjes die net gaan rennen. Zij landen op hun midvoet, buigen de knie?n, draaien de heupjes, swingen met hun armpjes etc. Helaas leren we dat af zodra we op schoen moeten leren lopen. Dan gaan we iets onnatuurlijks doen. We plaatsen eerst onze hak, strekken de knie?n en cre?ren elke keer een schokmoment door ons lichaam. Zonde eigenlijk, maar op schoenen met een drop (een verhoging in de hak) kunnen we bijna niet anders.

Dus hoe ouder we zijn hoe langer we, mijn inziens, onnatuurlijk hebben gelopen en hoe moeilijker het ook weer af te leren is. Maar loop maar eens naar achteren of pak een springtouw, je zult zien dat het dan goed gaat. De overstap van de haklanding (het conventionele rennen) naar natuurlijk rennen kan het beste onder een stukje begeleiding. Je voeten zijn namelijk door het dragen van schoenen niet goed ontwikkeld en verzwakt. Optimaal gebruik maken van de zwaartekracht en je eigen schokdempers zijn we vaak vergeten. Dat is echter goed te trainen. Voor meer info over trainingen kun je eens kijken op FeeTback Amsterdam op Facebook.

Maar loopt het ook fijn?

Het lopen op blote voeten is een waar genot omdat je alles veel beter voelt en waarneemt. Na enige periode trainen krijg je een wat dikkere huid en ontwikkel je vet in je kussentjes, een prachtige natuurlijke bescherming. Eigenlijk kan je met je blote voeten alles doen wat je met minimalistisch schoeisel ook kan als je maar goed naar ze luistert. En zeg nou zelf, wat is er lekkerder dan met je blote voeten door de plassen, modder, zand, bladeren en dergelijke te rennen. Wat doen de meeste mensen als ze thuis komen….. Vandaar dat je, als de schaamte er wat van af is en de opmerkingen je niet meer deren, uitstekend blootsvoets kan rennen en obstakels kan nemen.

Hieronder een video van?Dr. Mark Cucuzzella die nog wat extra informatie geeft.

Achtergrondfoto via Flickr.

De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top