Review Breakout Run 2013

Afgelopen weekend was de allereerste Breakout Run in het Brabantse Schaijk. Uiteraard waren wij met een deel van het team erbij om te ontsnappen uit de gevangenis.

Klik op de tabbladen hieronder voor de onderdelen van onze review.


[tabs tab1=”Voor de run” tab2=”Breakout Run zelf” tab3=”Na de run”?tab4=”Verbeterpunten” tab5=”Conclusie”]

[tab id=1]

In aanloop naar de run

De afgelopen tijd waren we via de site, social media en e-mail prima op de hoogte gehouden van de voorbereidingen en laatste info. Alles werd in het thema gehouden van ontsnappen uit de gevangenis, dus dat is leuk gedaan.?Het had de hele voorgaande nacht flink geregend en ook in de ochtend trokken er nog wat flinke buien over. Eigenlijk was het pas vanaf de start ongeveer droog. Oftewel, het parcours was behoorlijk nat en dit was goed voor de modder onderweg, dat was ook zeker te merken. Dus met de ruitenwissers aan gingen we op weg naar Brabant voor de eerste obstacle run in minder goed weer. Het parkeren kostte slechts twee euro, maar leverde daardoor wel een kleine file op de weg voor de parkeerplaatsen op. Misschien een idee om dat lage bedrag in de startbewijzen te verwerken zodat er geen file staat, of de kaartjes iets goedkoper te maken en de parkeerplaatsen iets duurder.

De organisatie van de Breakout Run organiseert meer evenementen, waaronder muziekfestivals. Dat was bij aankomst goed te zien en te horen. Het was al behoorlijk druk en het was duidelijk aangegeven waar we onze startnummers op mochten halen. Hier stonden veel vrijwilligers en dit ging heel snel. Omkleden ging in de omkleedtenten (gescheiden voor mannen en vrouwen.) Onze tas konden we achterlaten bij de garderobe alwaar we een polsbandje kregen. Polsbandjes en startnummers voor je tas blijft altijd een klein risico omdat de kans bestaat dat je ze kwijtraakt, waarvan ik de tweede bijna altijd verlies. Onderweg zagen we bijvoorbeeld bij de camouflagenetten heel veel startnummers liggen. We wachten nog steeds op de eerste run in Nederland waarbij we het startnummer met watervaste stift op ons voorhoofd en bovenarm geschreven krijgen, die raak je immers nooit kwijt.

Dat het thema goed doordacht was bleek overal. Zo was er de prison-shower om je naderhand af te spoelen en zagen de startnummers eruit alsof je een bordje met je naam omhoog hield, direct na arrestatie.?De warming-up voor de run was een van de leukste die we dit jaar gezien hebben. Op de containers van de start stonden twee instructrices van sponsor Fitland. Onder begeleiding van een goeie beat werden we een kwartier lang opgewarmd door allerlei fitness-oefeningen te doen en dat was gezien het eerste obstakel van de run een bijzonder goed idee. Het startvak zelf was een grote kooi waaruit we mochten uitbreken. Na het aftellen van 10 tot 0 knalde iedereen het startvak uit alsof we echt op de vlucht waren voor de politie.

Breakout Run 2013

[/tab]
[tab id=2]

De Breakout Run 2013 zelf

Het eerste obstakel had zelf geen naam, maar had prima in het thema gepast als iets van?prison canal. We mochten direct gaan zwemmen, net alsof we door de gevangenisgracht wegvluchtten. Nadat we een stukje gelopen hadden en hier al een oude Amerikaanse politieauto tegenkwamen als decorstuk mochten we als eerste over en daarna door een aantal buizen, de?sewer pipes, we ontsnappen dus via het riool. Tussen deze buizen in kon je van een kleine hoogte afspringen. Hoe later op de dag je daar kwam, hoe lastiger de modder werd en we hebben dan ook een aantal mensen even los mogen trekken. Vervolgens mochten we een stukje trailrunnen door het bos, wat altijd goed is. Ook kwamen we netten tegen waar we onderdoor en overheen moesten. Even verderop kwam de eerste drinkpost al, waar we onder het genot van een DJ nog eens opgezweept werden om vervolgens te tijgeren en over de?ditches?te springen.

Na weer een stukje rennen liepen we een pad in waar je elkaar tegenkwam. De sfeer zat er goed in en mensen waren elkaar high-fives aan het geven en riepen “je gaat de verkeerde kant op om te onsnappen!” Vervolgens kwamen we aan bij de?slide, het leek een glijbaan te zijn waar je afmoest, maar hij was niet helemaal steil genoeg om te glijden, dus iedereen rende erover naar beneden. Ietsje later kwam er een een uniek obstakel, in lijn met het thema;?beware of the dog! Zoals je al kunt raden stonden hier een aantal agenten met Duitse herders. Mocht je bang zijn voor honden, dan is het vast geen prettig obstakel geweest. Het volgende obstakel,?dead end?was een combinatie van drie obstakels die we vaak tegenkomen; hooi, containers en autobanden. Erop en erover! ??n van de Dutch Mud Men had een vooruitziende blik en heeft een autoband meegenomen. Die kwam bij het volgende obstakels prima van pas, bij?are you tire(d)?mochten we de armen even moe maken door een autoband mee te nemen en door het losse zand te rennen.?

Zoals we gewend zijn bij de meeste obstacle runs werd het leukste tot het laatst bewaard! Bij de obstakels?drowning, creeping?en?crossing the river?mochten we achtereenvolgens onder drie rijen met tonnen doorzwemmen, over het strand tijgeren onder prikkeldraad en lopen door het water. Tussendoor mochten we ook nog over een schuine wand klimmen met een touwnet aan de achterkant. De twee leukste obstakels, wat ons betreft, kwamen er nu aan. Bij?ambush?stonden zes leden van de Mobiele Eenheid klaar met schilden om je de doorgang te versperren. Het lijkt me een mooie trainingsdag voor de M.E. om deelnemers de doorgang te versperren. De pret ging nog even door bij?shooting range?waar je zoals je misschien al kunt bedenken beschoten werd. Je hoofd en lichaam werden beschermd door een houten wand, maar je benen waren niet veilig voor de paintball guns. Vond je dit obstakel te eng, dan was er een?pussy lane.?De rest van de deelnemers zou echter wel een tweede ronde weten dat je deze had genomen omdat er tijdens het tijgeren roze kleurstof over je hoofd gegooid werd waardoor je goed?gemarked?werd.?

We kregen nu nog monkeybars, mochten een stukje zwemmen om vervolgens via netten uit het water op de containers van de start klimmen. Zodra je hier af sprong in het water kwam je bij de finish wahar je kon kiezen voor je tweede ronde of de finish. Ook was er de mogelijkheid om wat water of sportdrank te drinken. Wij zijn doorgegaan voor de tweede ronde en zaten net achter een ander startvak waardoor we veel nieuwe mensen tegenkwamen, gezellig! We hadden het zelfs zo goed naar onze zin dat we onderweg besloten hebben om nog maar een derde ronde te lopen. Een prima training voor de Mud Masters Marathon over twee weken.?Elke ronde dat we verder kwamen werd de modder zachter en bleef je meer steken in de klei-achtige modder. Bij het tijgeren bleef je zelfs met je elleboog bijna steken, altijd fijn! Na drie rondes zijn we vervolgens gefinished met een grote smile op ons gezicht, het was weer genieten.

Breakout Run 2013

 

[/tab]

[tab id=3]

Na de run

Direct na binnenkomst mochten we onze chip inleveren en kregen we een plastic goodiebag met daarin een kortingsbon, KitKat en Bidon. Een plastic tas is altijd handig als je je vuilniszak vergeten bent voor je natte kleding. Deze keer geen gratis biertje, maar m ket het inschrijfgeld dat gemiddeld net iets lager lag is dat ook prima. Alhoewel je als je uit de gevangenis komt volgens mij zeker zin hebt in bier!?In de centrale tent mochten we met twee politieagentes op de foto’s en kregen we deze foto direct uitgeprint mee naar huis als herinnering.?De mensen die we spraken hadden allemaal een beetje dezelfde mening over de run; snel parcours, unieke obstakels en een goede sfeer onderweg. Daar sluiten wij ons bij aan.

Breakout Run 2013

[/tab]

[tab id=4]

Verbeterpunten

Zoals eerder al aangegeven zouden we het parkeren misschien ietsje anders doen. Verder waren de obstakels in principe goed te doen in je eentje, waardoor het aspect van teamwork iets minder benadrukt werd, dus een obstakel waarbij je elkaar moet helpen zou leuk zijn. Er was ook tijdswaarneming en we hoorden in de buurt van het startgebied ook telkens de snelste tijd, dus misschien neigt deze run weer iets meer naar een prestatie-run dan naar een challenge. Zoals we vorige week in onze?review van de Strongmanrun?al aangeven is daar overigens niets mis mee.

Breakout Run 2013

[/tab]

[tab id=5]

Conclusie

1185723_10201796730141514_1182917982_n

Het was een leuke snelle run met originele obstakels die perfect bij het theme pasten zoals de herders, de Mobiele Eenheid en de paintballguns. We hebben nergens hoeven te wachten voor obstakels, terwijl er toch zo’n 1.500 mensen meededen. Wat ons erg opviel was de goede sfeer onderweg (Brabantse gemoedelijkheid?) tussen de deelnemers onderling. Dus wat ons betreft zijn we er komend jaar wederom bij. We zijn benieuwd of we weer uit de gevangenis uit mogen breken of dat de organisatie met een ander thema aankomt in 2014.

[/tab]

[/tabs]

De uitslagen en alle foto-sites van de Breakout Run vind je hier.

Vergeet ons niet te volgen op?Facebook?voor al het laatste nieuws over de Breakout Run en obstacle running!


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

4 reacties op “Review Breakout Run 2013”

  1. Toffe run!
    Volgend jaar zeker weer!
    wat betreft de startnummers, klopt idd, maar ik vind een startnummer toch ook wel weer een mooi iets om te bewaren….

  2. Dat dan ook weer. Kun je een mooie collectie aanleggen thuis!
    Combinatie zou top zijn. En een startnummer en op je voorhoofd

Geef een reactie

Scroll naar top
%d bloggers liken dit: