Review Ultimate Crossrun 2013

Gisteren was het zover. Nadat we flyerkoning Rob bij zo’n beetje elk evenement al tegengekomen waren, was het tijd voor de Lijfstijl Ultimate Crossrun 2013 zelf. Hiermee kunnen we het hoogseizoen van 2013 openen, komende weekenden blijven we obstacle runs doen.

 

In aanloop naar de run

Ultimate Crossrun - Obstakels.comVia Facebook werden we regelmatig herinnerd aan de run en we hadden via de mail nog wat laatste info gehad. Gelukkig is het vanuit Amsterdam niet heel ver naar Den Helder, maar we spraken mensen die 2,5 uur in de auto hadden gezeten voor deze run. Netjes hoor. Parkeren was gratis en ondanks dat we aan de late kant waren hadden we in het wijkje om de hoek snel plek.?We konden onze startnummers ophalen bij?Fort Kijkduin?in Huisduinen, een oud fort met onder andere een museum en restaurant. Er waren veel stands, dus ondanks dat er meer dan 1.000 mensen meededen ging dit erg vlot.?Binnen in het fort konden we ons omkleden, nog wat te eten en drinken halen en onze waardevolle spullen achterlaten. Ook stond er een kledingstand waar ze onder andere Inov-8 schoenen en andere hardloopkleding verkochten. Dus mocht je je sokken vergeten zijn, dan kon je hier nog snel nieuwe halen. Handig. Nadat we wat bekenden gesproken hebben zijn we naar het startvak gegaan. Op je startnummer zat een gekleurde sticker die correspondeerde met je startvak en dit was prima aangegeven. In het startvak werden we nog even warm gemaakt met wat muziek en wat opzwepende kreten en als ik het me goed herinner gaf?Napoleon het startschot.

De Ultimate Crossrun 2013 zelf

De start van de run was op de vaste crosstakelbaan bij het fort.?Hier ligt een vast parcours waar je het hele jaar door kunt trainen mocht je willen. Dat de Ultimate Crossrun een beetje een bijzondere run zou gaan worden hadden we al door toen we de website eens goed bekeken hadden en de lijst met obstakels doorgenomen hadden. Waar vind je obstakels als?Grebregiets,?Van ondreruuuuhhh en?Snel of zink??Nadat we dus door het fort gelopen waren mochten we voor het eerst door de modder. Dit waren grote stalen containers met water en zwart zand waar je goed in bleef?plakken. Via autobanden kon je er in en er weer uit. Even later kwamen we het eerste typische obstakel tegen; op een berg rechts van ons stond een grote groep kinderen met waterbalonnen welke onze kant op kwamen, leuk gedaan. Het parcours bestond verder uit het lopen van een mooie afstand door een uitgestrekt gebied van duinen, dorpjes en strand. Onderweg bleven obstakels tegenkomen als tijgeren onder netten door, over een steiger klimmen die over de weg heen stond en proberen in balans te blijven over balken over het water.

Ultimate Crossrun - Obstakels.comDe hoogteverschillen in het parcours maakten het af en toe behoorlijk pittig omdat je uit je ritme gehaald werd en je hartslag omhoog schoot. Afgezien van de kinderen zijn we ook nog gladiatoren met rubberen?wapens tegengekomen en stonden er wat zombies met meel en ketchup in het bos. Helaas heeft de ketchup het niet gered tot de BBQ naderhand. We zijn qua obstakels nog?spiderwebs tegengekomen, over hooibalen mogen klimmen, via touwnetten over een houten muur heen gegaan en over twee schuttingen heen geklommen. Ook zijn we om twee levende reddingsboeien heengegaan door de zee. Er stond een aardige wind en stroming, dus het kwam goed uit dat deze levende reddingsboeien van de reddingsbrigade waren. Naast het modderobstakel waren er nog wat obstakels met water. Zo lag er een grote bak met een aantal boomstammen waar je overheen moest terwijl je door het water ging. De leukste was toch wel het opblaaskasteel midden in de sloot waar we doorheen mochten. Stukje zwemmen, in het kasteel klimmen, weer stukje zwemmen en dan de sloot uit kruipen.


Op het einde van ?het parcours mochten we nog een heel stuk lopen langs de branding om vervolgens twee keer over een groepje auto’s heen te klimmen. Helaas was het de tweede keer wel een beetje druk dus moesten we even wachten. De sfeer zat er goed in en afgezien van ??n enkeling die hard voordrong (jammer) ging dit allemaal prima. De lopers voor de 5,5 en 11,11 werden teruggeleid en wij mochten nog een tweede rondje doen. Doordat de teamloop wat later gestart was kwamen we deze lopers ook nog gezellig tegen en hoefden we niet helemaal alleen door de duinen. Samen is het toch altijd gezelliger! Na de tweede ronde kwamen we nog een mooi booreiland met touwen tegen en mochten we nog een paar keer de duin op en af om vervolgens via de trappen naar de finish te gaan.?Bij de finish stonden organisatoren Dikla en Rob nog high-fives uit te delen aan de finishers. Erg leuk en persoonlijk!

 

Na de run

Ultimate Crossrun - Obstakels.comNa de run kregen we een soort?dog tag zoals in het leger die je om je nek kunt hangen en konden we onze chip achterlaten.?Zoals bij de meeste runs is er naderhand nog wel iets te doen. Hier was het bij strandtent Storm aan Zee buiten nog gezellig en hebben we een biertje gedronken. Verder was er binnen in het fort nog wat te doen. Na het omkleden hebben konden we aansluiten bij de BBQ om nog wat te eten. Ook vond toen de prijsuitreiking plaats alwaar alle winnaars een gouden tuinkabouter met medaille kregen.

 

Verbeterpunten

Het was een erg leuke run en deze opzet mag wat ons betreft ook zeker blijven. We hebben de eerste versie vorig jaar niet meegemaakt, dus kunnen geen hele goede vergelijking trekken. We hebben een paar verbeterpunten die we kunnen aanstippen voor een volgende editie. Je kon je waardevolle spullen veilig in een enveloppe achterlaten, dat was handig. Het leek alsof er plek genoeg was om je complete tas veilig achter te laten wat onze voorkeur wel heeft. Bij de toiletten stonden alleen hokjes en geen plaskruizen, dat had de doorstroming een stukje sneller kunnen maken. Verder is het misschien een idee om de teamrun nog wat meer onder de aandacht te brengen. Het is niet gewoon de crossrun, maar dan met meer mensen. Het is meer, door bijvoorbeeld de extra opdrachten. Oh ja, en met dit zonnetje mag de BBQ best buiten staan hoor!

Misschien het belangrijkste punt is dat je bij een prestatieloop, waar een aantal mensen echt voor een snelle tijd gaan, niet twee keer hetzelfde rondje zou moeten doen. Of je moet er voor zorgen dat de snelle lopers niemand tegenkomen. Wij lopen zelf voor het plezier en niet voor de tijd, maar we hoorden wel een aantal mensen die er niet helemaal blij mee waren dat ze tijdens een tweede rondje moesten wachten en zo tijd of plekken verloren.


Conclusie

De waterbalonnen, het opblaaskasteel in het water, de lange afstand, het parcours door de mooie duinen en strand waren mooie onderdelen van een leuke run. We hebben ons goed vermaakt met deze crossrun. Rob, Dikla en de rest,?well done, volgend jaar zijn we weer van de partij!


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top