Elite Off-Road Challenge

Review Elite Off-Road Challenge 2013

Gisteren, zondag 11 augustus 2013 was de allereerste Elite Off-Road Challenge in het Brabantse Budel. Uiteraard waren wij met Team Dutch Mud Men van de partij om een kijkje te nemen en natuurlijk het parcours te lopen dat de twee organisatoren bedacht hadden. Het parcours deels liep over een militair oefenterrein en de complete 14 kilometer ging 100% door de natuur.

 

In aanloop naar de run

De Elite Off-Road Challenge is een kleine run voor de liefhebber. Hij is ook bijzonder goedkoop en daarom is er ook niet ge?nvesteerd in een website. De informatie-voorziening liep volledig via Facebook en via de e-mail, mits je je ingeschreven had. De informatie was prima en de route stond beschreven in de e-mail.?We konden naast de start parkeren ergens in een mooi bos en hebben ons vervolgens op de parkeerplaats om kunnen kleden. Er waren wel omkleedtenten, maar het was wel gezellig op de parkeerplaats. Voordat je je startnummer kreeg moest je nog wel even een aansprakelijkheidsdisclaimer ondertekenen. We liepen met een team van negen personen als Team Dutch Mud Men en zagen nog wat andere bekenden. Met een deelname-aantal van zo’n 170 man was het een mooie groep enthousiastelingen om op zondagochtend los te laten in het bos. De focus van de run lag deze keer voornamelijk op het competitieve element en iedereen werd aangemoedigd te gaan voor de winst.

De Elite Off-Road Challenge zelf

Om 10.00 uur mochten we van start over het parcours van 14 kilometer. De 7 kilometer startte op hetzelfde moment. Omdat er ongeveer 170 deelnemers waren en de focus dus zeker wel op het competitieve aspect lag was er maar ??n startgroep. Vanaf de start was het parcours direct pittig. Aangezien het de afgelopen maand bijzonder droog geweest is, was het mulle gele duinzand erg los en zakte je er goed in weg. Het eerste deel liep door het losse zand en over bospaden. Vervolgens mochten we het bos zelf in door een soort doolhof van linten. Het begon op een mooie trailrun te lijken. Onderweg stonden er tafels met bekertjes water en mochten we ook echt het water in. Op de brug over het water konden we over de gebruikelijk autobanden heen en mochten we het bos weer in. Even later kwam het misschien wel zwaarste obstakel. Zandzakken zijn we al eerder tegengekomen, maar het parcours waarover deze zandzakken moesten dragen leek oneindig te zijn. Door het losse zand gingen we naar boven en weer naar beneden tot we uiteindelijk de pallet zagen waar we de zakken mochten droppen. Pittig! Vervolgens mochten we weer een mooi stuk hardlopen door het losse zand en kwamen we uiteindelijk bij de “walls” uit. Normaal is dit het obstakel waar we elkaar overheen helpen, maar nu liep ik alleen. De techniek uit dit filmpje werkte echter perfect. Voor en na de walls mochten we nog mooi door een bak met water heen, altijd fijn.

Tussendoor hebben we ook nog twee keer door de modder mogen tijgeren en zagen we de lokale brandweer in de weer om nog een stuk parcours onder water te zetten. Daar waar het losse zand al pittig was, kregen we nog iets anders voor onze kiezen. In het bos ligt een compleet motorcross-circuit bestaande uit los zand en heuvels. Volgens mij is er de dag ervoor nog flink gebruik van gemaakt, want het zand was behoorlijk los.?De verwachting was dat je zoals bij de meeste runs twee keer dezelfde ronde moest lopen, maar dat bleek niet het geval te zijn. Zonder GPS-horloge was het dus niet helemaal duidelijk hoe ver je was in het parcours, maar dat is een mooi mentaal obstakel. Nadat we wederom door het water mochten gingen we weer een ander stukje bos in. De verharde bospaden die heel soms kwamen, gaven je een mooi moment om een beetje op adem te komen. Toch gingen we vrij snel weer het zand in, en ergens in deze zandduinen moet ik een afslag gemist hebben, want even later kwam ik de loper die eerste liep tegen. Helaas moest ik dus een stuk teruglopen om de touwbrug en de apenhang in de touwen te doen.

Elite Off-Road Challenge

Na de run

Zoals al aangekondigd was geen groots festival, toch stond er een DJ heerlijke muziek te draaien en zat de sfeer er daardoor prima in. Ook stond er hier midden in het bos een cateringbusje en kon je dus eten / drinken kopen. Dit was een back-to-basic obstacle run zonder toeters of bellen. Er waren geen douches, maar we konden wel gebruik maken van slangen om onszelf schoon te spoelen. Het gevoel wat er bij iedereen leefde was erg positief. Iedereen vond het een mooie zware run met een paar verbeterpuntjes. Luuk, van de organisatie, gaf zelf al aan dat ze dit ook gezien hebben en heeft ons beloofd dat ze komend jaar rond dezelfde periode terug komen met editie 2 van de Elite Off-Road Challenge, met meer obstakels dan dit jaar. Aan het einde van de dag was er een heuse prijsuitreiking met een flinke beker voor de winnaar en vervolgens zijn we allemaal weer terug naar huis gegaan.

Verbeterpunten

We hebben zelf een aantal verbeterpunten gezien en van andere deelnemers gehoord die de run naar een hoger niveau kunnen tillen komend jaar. Ondanks dat er onderweg voldoende water was, zou het mooi zijn als er bij de finish ook een tafel met drinken zou staan. De tijdswaarneming werd met de hand gedaan, waardoor de team-uitslag veel tijd koste om te berekenen. Mochten er komend jaar meer mensen mee gaan doen, dan kan deze beter automatisch gedaan worden via een chipsysteem. Verder hebben we aantal mensen gesproken die, volgens mij op hetzelfde punt als ik, verdwaald zijn. Bewegwijzering blijft altijd een moeilijk punt, zeker als het om een groot bosgebied gaat. Hopelijk kunnen er komend jaar een paar extra vrijwilligers gevonden worden. Het aantal obstakels mag nog wel iets omhoog. We hebben al vernomen dat er komend jaar meer obstakels komen, maar dat het dit jaar vanwege de korte aanloop niet meer mogelijk was.

 

Conclusie

Je kreeg hem niet voor niets! Wij hebben dit ervaren als de meest pittige run van het jaar, zeker door de zware ondergrond. Voor een eerste editie die in een korte periode georganiseerd is met zeer weinig middelen, stond er een mooi evenement en we verwachten volgend jaar weer een zware tweede editie. Het kleinschalige geeft het een bepaalde charme en we zijn er dan volgend jaar ook zeker weer bij. We hebben er van genoten!

De foto’s en uitslagen kun je hier vinden. We wensen de organisatie succes met de evaluatie en met editie twee en komen komend jaar met Team Dutch Mud Men wederom strijden om de eerste plek.
De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Laat een reactie achter

Scroll naar top