Review: Dutch Mud Men bij de Army Urban Run

Zondag 16 juni en het was ?op app?l komen?, zoals ze dat volgens ons in het leger noemen, voor de 2de editie van de Army Urban Run te Oirschot. Slogan; ?je moet het maar kunnen? en is gerelateerd aan het gehele leger en dus ook aan de Army Urban Run. De run werd dan ook gehouden op de leger plaats van de 13 Gemechaniseerde Brigade in samenwerking met de Stichting Marathon Eindhoven.

Nu is het leger element onofficieel natuurlijk een beetje verbonden met obstacle running. Het is natuurlijk zo dat een obstacle run zijn oorsprong vindt in de stormbaan binnen het leger. Daarnaast zijn vele evenementen bewust en onbewust verbonden met het leger. Mud Masters is naar ons weten opgezet door (oud)defensie leden. Tough Mudder laat tijdens zijn race een speciaal ?elite? team meedoen die aandacht vragen voor de soldaten die gewond en/of invalide zijn geraakt. Legendarisch is onze eigen ervaring tijdens de eerste Mud Masters, dat een invalide soldaat door zijn kameraden in een rolstoel over het parcours werd meegenomen. Nog indrukwekkender was het feit, dat hijzelf enkele obstakels eigenhandig trotseerde.

Met dit gezegd hebbende waren we zeer benieuwd wat ons te wachten stond. Ondanks het feit dat de run niet veel exposure had en zich op de social media niet erg liet gelden, was de Army Urban Run vrij snel vol vanwege het maximale aantal deelnemers van 1000. Bij volgende editie rekening mee houden wat ons betreft. Het leek trouwens ook dat er veel deelnemers uit eigen defensie gelederen kwamen.IMG_4893

Aangekomen op het terrein werden we keurig verwezen naar de parkeerplaatsen waar ruimte genoeg was om je auto weg te zetten. Direct aan de parkeerplaats was het start gebied en de ruimte waar de Army Urban Run shirts opgehaald konden worden. Startnummers waren er namelijk niet en het shirt was verplicht om in te lopen. Nu snappen wij dat de Army Urban Run ook promotie voor defensie is en dus enige vorm van ?eigen? reclame of overige uitingen niet past. Maar, niet elke M, L of XL zit goed. En goed passende kledij voor een obstacle run is toch wel een pre. Hierop we hebben menig deelnemer(ster) gezien die na het trotseren van water rond liep in een soepjurk. Het materiaal zelf was overigens wel top. Misschien een idee om iets met maatvoering te gaan doen als de shirts verplicht zijn. Oh ja… en echte modder gaat niet uit witte shirts 😉

IMG_4898Omkleden kon om het startgebied heen (was lekker weer) en in de aanliggende sporthal waar banken waren neergezet en wat als kleedkamer voldeed deze dag. Geen offici?le tassen inname of anderzijds. Dit was van te voren duidelijk gecommuniceerd en menigeen had dan ook kostbare spullen thuis of in de auto gelaten. Leuk was het feit dat we in de hal menig obstaclerunner tegenkwamen die we hadden ontmoet tijdens eerdere runs.

Op naar het startgebied waar eerst een kidsrun van start ging. Voor de volwassenen zou om 11:00 uur de start plaatsvinden. Voor de start was het onduidelijk of er startvakken waren of dat we een massastart zouden hebben. Deze onduidelijkheid was van korte duur. Simpel gezegd zorgde een van de soldaten er voor dat er een schifting werd gemaakt tussen de deelnemers en er op zacht gedwongen wijze startgroepen ontstonden die met een tussenpoos van?10 minuten?van elkaar zouden vertrekken. Wij zaten in de 2de groep en mochten om 11.10 los. Whoohaa!IMG_6737

Je zou verwachten dat er een kanon werd afgeschoten maar helaas. Het begin was een stukje lopen en na de eerste bocht verschenen de eerste obstakels. Deze obstakels bestonden uit diepladers, gevolgd door opgestapelde buizen waar je over heen moest springen en/of klauteren. Over de verharde weg vervolgde we ons naar het volgende obstakel, ?de muur van Oirschot?. Voor deze muur moesten we een waterpartij door om vervolgens de steile stenen berg, die was voorzien van netten, op te klauteren. Erg leuk obstakel!. De route werd vervolgd over graspaden met enkele balken die het ritme moesten verstoren.?1020803_10151722678796499_767008618_o

De grasroute vervolgde we via een kleine heuvel naar een afdaling in een modderpoel waar we vervolgens uit moesten klimmen. Hier was wat oponthoud omdat de modderklim niet voor iedereen even soepel verliep en dus vertragend werkte. Daarna mochten we verder over onverharde paden met nog een kleine modderklim. Hier houden we als Dutch Mud Men van! De route vervolgde met lopen over zanderig terrein met lichte glooiingen om daarna onder pantservoertuigen door te kruipen. Deze zijn lager dan je verwacht! Verderop wachte ons een oversteek door een sloot. Nu liepen we natuurlijk over een leger terrein dus op de route was er niet veel publiek maar bij deze sloot stonden veel mensen te kijken en bij elke plons in het water te applaudisseren of te joelen. Uiteraard werd de roep om een bommetje beantwoord. 🙂 Goed voor de motivatie!

Goed nat verder kwamen we bij een betonnen verhoging waar je over heen moest klimmen. Toen viel ook pas op dat er de gehele weg een luchtalarm te horen was. Hierna verder lopend over een militair parcours met gaten in de weg, losse stenen, schuin lopende bochten en twee water bakken waarvan een licht en een zware variant. De lichte bak had water tot middel en de zware bak kon je lekker in zwemmen. Blijvend nat vervolgende we onze weg over de parkeerplaats richting de finish waar we door het publiek werden verwelkomd. Na de finish kregen we een medaille uitgereikt door enkele soldaten.?De Army Run behelsde 10km maar was uiteindelijk rond de +/- 8,5km volgens deelnemers die met GPS liepen.

1019667_10151722679176499_1575074782_oConclusie; leuke loop in een bijzondere omgeving waar je als burger niet zomaar mag komen. Parcours had geinige obstakels maar niet echt zwaar of uitdagend. Het weer zat mee, de omgeving was mooi, deelnemers en publiek enthousiast. Wij hadden een mooie zondag.

Op naar de volgende!

Dutch Mud Men

 

 

 

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

Laat een reactie achter

Scroll naar top