Spartan Beast

Review: Spartan Beast in South London

Afgelopen weekend was op het circuit van Brands Hatch de laatste Engelse Spartan Beast van het seizoen. Wij zijn hier naartoe gevlogen om te zien hoe het er buiten Nederland aan toe gaat.

Een groot verschil met bijvoorbeeld de Mud Masters en de Urbanathlon zijn dat er hier in het begin eerst een paar kilometer gelopen wordt over het circuit. Daardoor wordt het deelnemersveld uit elkaar getrokken wat er voor zorgt dat er geen wachtrijen zijn bij de obstakels. Ook het starten in kleine groepen (Spartan Race kennende zitten er 300 starters in een groep als verwijzing naar de film 300) en een periode tussen de startgroepen van 30 minuten zorgt voor meer rust op het parcours.

We schatten dat het parcours een kilometer of 20 was. De organisatie heeft het over 25 kilometer, maar dat lijkt ons onwaarschijnlijk aan onze tijden te zien. Het aantal obstakels zal rond de 30 liggen als we ze allemaal meetellen, misschien nog wel iets hoger. Sommige obstakels als prikkeldraad kwamen vaker voor.

Verder was er beduidend minder water dan bij de Mud Masters en konden we hier ook doorheen lopen. Van het risico op onderkoeling was dus geen sprake. Een ander opvallend verschil was dat er heel veel oefeningen zijn die je moe proberen te maken, zoals het dragen van accu’s, banden en zandzakken.

De hindernissen zijn verder net als het parcours een stuk langer. Aan het camouflagenet leek geen eind te komen, zodat je vanzelf last van je bovenbenen gaat krijgen. Ook het tijgeren onder prikkeldraad door was een stuk verder. Daarnaast is het parcours een stuk zwaarder; nergens vlak, veel gladde en natte klei en veel kilometers over lastige bospaden.

Het was een mooie race, maar hij mag en kan nog een tandje zwaarder. We wachten dan ook met smart op de aangekondigde Tough Mudder die komend jaar in Nederland plaats zal vinden.

Hier zijn alle foto’s van de Spartan Beast van afgelopen weekend terug te zien.

Hier zijn de resultaten te vinden.

Hieronder een filmpje van een team dat de hele race gefilmd heeft. De helft van de obstakels staat er op.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

6 reacties op “Review: Spartan Beast in South London”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top