OCR NK, EK en WK

Sinds 2012 hebben we obstacle runs in Nederland. Nu we 10 jaar verder zijn begint de sport te professionaliseren. Tijd voor een OCR NK, EK en WK. Hieronder alle actuele informatie.

Nederland Kampioenschap

Op dit moment is het nieuwe Nederlands Kampioenschap nog niet bekend.

Europees Kampioenschap

Het Europees Kampioenschap 2023 is dit jaar in Hongarije.

Informatie

Kwalificatie

Voorheen kon je voor het OCREC gewoon een ticket kopen en was er wel iets van een kwalificatie-eis, maar kwam het niet vanuit de sportbonden. Dat is wel hoe het bij een serieuze sport hoort natuurlijk, dus dat is ook wat er tegenwoordig gebeurt. Deze eisen verschillen per land. Hieronder de informatie voor Nederland, vanuit NLOSF, onze sportbond.

Hoe kun je kwalificeren?

De FISO heeft vastgesteld dat er voor elk land 5 startplekken te verdelen zijn per afstand, Gender en Age group. Dus dat betekent 5 elite mannen en 5 elite vrouwen, 5 mannen van 18-24 en 5 vrouwen van 18-24 enz enz. Maar deze regel is ondertussen alweer achterhaald en zijn er meer plekken vrijgekomen voor het Ek.

Wij als bond hebben gekozen voor een aantal kwalificatie wedstrijden waarbij sommige wedstrijden een rechtstreekse kwalificatie opleveren ( denk aan het bepalen van een podiumplek op het NK) of wedstrijden waarbij je punten kunt halen, en waarbij je dus in het overall klassement in de top 5 van je leeftijdsgroep moet eindigen om kwalificatie af te dwingen voor het Wk. Voor de kwalificatie van het Ek moet je in de top 50% van je leeftijdsgroep eindigen of je moet 150 punten gehaald hebben om jezelf te kwalificeren voor het EK

Hoe worden de punten berekend?

Eigenlijk hanteren wij hetzelfde systeem als de ranking van de ocr series, de winnaar ontvangt 100 punten en afhankelijk van het tijdverschil met de winnaar bepaalt hoeveel punten je overhoud op het einde.

NLOSF

Samengevat komt het hier op neer:

  1. Schrijf je in voor de kwalificatie evenementen.
  2. Verzamel voldoende punten om aan de eisen van de kwalificatie te voldoen.
  3. Zit je bij de top 5, dan kun je bijna zeker uitgaan van kwalificatie.
  4. Niet gelukt? Vraag dan om een wildcard bij NLOSF.

Wereldkampioenschap

Het Wereldkampioenschap OCR is dit jaar in Belgie. We hebben het dan over het onafhankelijke FISO OCRWC. Er is al een WK sinds 2014, georganiseerd door Adventurey. Dit WK is altijd erkend als WK, maar nu er een WK vanuit de officiele sportbonden wordt georganiseerd lijkt dit verschuiven. We hebben het hier dus over het FISO WK.

Informatie

Kwalificatie

De kwalificatie voor het WK is gelijk aan die van het EK zoals hierboven beschreven. De limiet van 5 atleten per categorie is op dit moment nog wel een harde eis. De evenementen zie je op de kalender hieronder.

Kwalificeren voor NK, EK en WK

In onderstaande kalender krijg je alle toekomstige kwalificatie evenementen voor NK, EK en WK te zien. Let op, dat je niet bij elk evenement voor elke afstand kunt kwaliceren. Bij een Urban-Sky 100 Meter Sprint kun je bijvoorbeeld niet voor de lange afstand op het WK kwalificeren, alleen voor de kortste. Logisch toch?

Geen evenementen gevonden!
Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?