Je gaat meedoen aan een obstacle run en hebt vragen over wat je nou eigenlijk moet eten voor een obstacle run. Wij doen al mee aan obstacle runs sinds de eerste Mud Masters in 2012 en hebben alles gedaan, van korte sprints tot 24-uurs runs. We hebben dus best een idee wat je nodig hebt. Hieronder onze ervaringen en advies.
Eten voor een obstacle run
Om te beginnen is het belangrijk om te weten wat je mee moet nemen. De meeste obstacle runs hebben prima verzorging onderweg. De sponsors regelen meestal wel iets te eten bij de drinkposten. Soms een stukje banaan, soms een gesponsorde Snelle Jelle reep. Houdt daar rekening mee en sjouw dus geen rugzak vol met boterhammen over het parcours als je regelmatig eten en drinken krijgt.
Persoonlijk
We beginnen met de dooddoener. Voeding is heel persoonlijk. De een eet niets op 21 kilometer, de andere hangt van reepjes en gelletjes aan elkaar. Test daarom altijd tijdens je training of je voeding goed bevalt. Niets is vervelender om te merken dat je splinternieuwe energiebar compleet verkeerd valt en alle energie uit je wegslaat. Een gouden tip voor een specifiek merk of product is er dus ook niet.
Voedingsschema
Het internet staat boordevol voedingsschema’s over wat je precies moet eten. Van paleo tot keto en van vegan tot meatlover. Als je echt een compeet schema zoekt, zou ik daar via Google een goede expert bij zoeken. Iedereen heeft zijn eigen filosofie over een voedingspatroon voor de normale dagen.
Voor de obstacle run
Voor de run zelf eet ik meestal niet al te veel. Starten met een hele volle maag is niet prettig en kost je ook een boel energie om te verwerken. Wel drink ik altijd Victus 01 Before, een lekkere energiedrank met de juiste spullen die je nodig hebt.
Tijdens een korte obstacle run
Tijdens een korte run neem ik niets mee. Er zijn voldoende verzorgingsposten en daarmee red je het prima. Wel heb ik altijd een zakje Saltstick Fastchews.
FASTCHEWS bevat een wetenschappelijk onderbouwde, gepatenteerde hoogwaardige formule die een evenwichtige aanvoer biedt van biologisch beschikbaar natrium, kalium, magnesium en calcium. Natrium is afkomstig van natriumcitraat, een bewezen bron die als bijkomend voordeel heeft dat het de maag kalmeert. De formule weerspiegelt het elektrolytenprofiel dat in zweet verloren gaat, in een vorm en hoeveelheid die het lichaam kan opnemen. De non-GMO ingrediënten zijn allemaal natuurlijk, glutenvrij, vegetarisch, en zonder kunstmatige zoetstoffen of kleuren. Snelle absorptie vindt plaats via de mond (mondslijmvlies, en vervolgens de maag). Gemakkelijke toegang is verzekerd in een handig vochtbestendig zip-lock formaat.
Saltstick
Tijdens een marathon of ultra
Ga je meedoen aan Mud Masters Marathon, Iron Viking, Ultra Viking of de Ultimate Warrior Ultra? Dan moet je toch net even wat meer spullen meenemen. Dat wordt het een ander verhaal. Meestal loop je meerdere rondes en kun je bij start / finish ergens een tas met spullen neerleggen. Dan hoef je onderweg niet veel mee te nemen, maar eet en drink je tijdens dat rustpunt. En natuurlijk bij de normale posten. Bij die post kun je dus je voeding achterlaten. Neem vooral mee wat werkt voor jou. Zijn het bananen, neem die dan mee. Heb je liever energiegels of energierepen, pak die dan in.
Hoe neem je je voeding mee
Een obstacle run met een racevest is een slecht idee. Ik heb het als proef wel eens gedaan, maar tijgeren onder de prikkeldraad en over een muurtje heen klimmen met een vest is niet handig. Neem dus een tight met zakken. Zelf draag ik bijna altijd een korte of lange tight van Fusion. Daar kunnen wat gelletjes, saltstick en reepjes in. Wat ook een goed idee is, is om een running belt te dragen. En dan niet zo’n ouderwetse met van die grote harde flessen, maar een slanke die goed aansluit.
Recovery
Dit onderdeel wordt meestal overgeslagen. Of onder recovery verstaan we het finisherbiertje en een grote hamburger. Veel meer wil ik zelf meestal ook niet na een lange run, maar iets van herstel is wel handig. Iets voor je Post Workout is altijd een goed idee, ook al heb je op dat moment geen zin meer in zoetigheid. Victus heeft ook drie heerlijke smaken voor na je run, de Victus 03 After.
Bonustips
Kleine bonustip.
- Tip 1: Wil je kramp voorkomen? Neem dan een zakje Saltstick mee. Dan zijn kleine snoepjes met elektrolyten en mineralen die je zoutverlies opvangen.
- Tip 2: Wil je een gelletje meenemen? Stop hem dan niet in je achterzak als er een glijbaan in het parcours zit. Je snapt zelf wel waarom, maar je bent niet de eerste die het overkomt 😉




Op zoek naar een leuke obstacle run, mud run, survivalrun, endurance event of adventure race? Bekijk dan hier de complete OCR kalender. Schoenen of kleding nodig voor je training of event? Check dan DutchMudMen.com. Zoek je een goede plek om te overnachten bij een event, bekijk dan deze pagina? Missen we een evenement? Laat het ons dan weten via onze contactpagina. Stuur ons de informatie en we voegen het evenement kosteloos aan onze kalender toe.