Review Inov 8 Roclite Ultra G 320

Review Inov-8 Roclite Ultra G 320

Sinds kort loop ik regelmatig op de Inov-8 Roclite Ultra G 320. Een hele mond vol. De Roclite-serie is waar Inov-8 ooit mee begon. Ze maken dit model al sinds hun tweede jaar. Het is echt een veelzijdige schoen. Wat zijn mijn ervaringen met deze schoen en voor wie is hij bedoeld? Hier is mijn Review van de Inov-8 Roclite Ultra G 320.

Specificaties van de Inov-8 Roclite Ultra G 320

Laten we eerst de naam ontleden, want ondanks de lengte zit er bij Inov-8 meestal wel een logica in. Roclite verwijst naar de serie of het type zool dat ze gebruiken. Ultra geeft aan dat hij geschikt is voor lange afstanden. De G heeft te maken met het Graphene materiaal dat in de schoen wordt gebruikt. En 320 is het gewicht in grammen van de gemiddelde maat. De details van dit model:

  • Gewicht: 320 gram (maat 42)
  • Heeldrop: 8 millimeter
  • Noppenlengte: 6 millimeter
  • Breedte: 3 op een schaal van 5 (gemiddeld)
  • Binnenzool: Boomerang
  • Buitenzool: G-Grip Graphene rubber
  • Middenzool: G-Fly Graphene foam
Review Inov 8 Roclite Ultra G 320 1

Eerste indruk

Laten we natuurlijk beginnen met het uiterlijk. Ik heb hem gekozen in de typische groen/zwarte kleurstelling van Inov-8. Je houdt ervan of niet. Ik loop nu zo’n 10 jaar op Inov-8 en het ontwerp is de afgelopen jaren echt sterk verbeterd, zowel het model van de schoen als de kleurencombinatie. Het typische Roclite-h-profiel aan de onderkant ziet er betrouwbaar uit, de G-Fly tussenzool ziet er gaaf uit en de donkergrijze mesh maakt het geheel mooi af.

Zodra je hem aantrekt, voelt hij heerlijk comfortabel aan. Vooral als je hem vergelijkt met de X-Talon serie van Inov-8. Die schoenen, bedoeld voor survivalrun en mud runs, zijn vaak wat stugger en minimalistischer. Deze Roclite zit meer als een normale, comfortabele hardloopschoen.

Ondanks dat ze iets zwaarder zijn dan de meeste andere Inov-8’s die ik heb gebruikt, voelen ze goed aan. Met de gemiddelde heeldrop van 6 mm is hij geschikt voor een brede doelgroep.

Duurzaamheid zou bij deze schoen hoog in het vaandel moeten staan. Het grafeen slijt minder snel, dus de zolen gaan langer mee. Ook is de upper volgens Inov-8 extra sterk gemaakt. Ik test zoveel schoenen dat ik zelden een paar helemaal verslijt, dus daar moet ik Inov-8 maar op hun woord geloven.

Review Inov 8 Roclite Ultra G 320 2

Hoe zit het met de grip?

Een goede trailschoen moet natuurlijk goede grip hebben. De outdoor-schoenen van Inov-8 hebben diverse noppenprofielen. Bij de meeste trailschoenen, zoals de Trailfly, Trailtalon en Parkclaw, heb je een noppenlengte van 4 millimeter. Bij de extreme series zoals Mudclaw en X-Talon heb je een lengte van 8 millimeter. Prima voor de modder bij Mud Masters, maar voor de bospaden wat aan de lange kant. De Roclite zit net in de sweet spot met een noppenlengte van 6 millimeter. Ze noemen het zelf “World’s Toughest Grip,” maar ik ken schoenen met een betere grip. Dat komt vooral door het rubber, dat iets minder plakt dan het “Sticky Grip” rubber van Inov-8. Voor trailruns en trainingen dus top, voor de echte mud run zou ik toch voor meer grip gaan.

Waarom “Ultra”?

Dit model heeft ook de aanduiding “Ultra” gekregen. Dat heeft een aantal redenen. Allereerst biedt de schoen extra bescherming. Als je lang loopt en vermoeid raakt, is de kans groter dat je je voet tegen een steen of tak stoot. De buitenkant van de schoen biedt extra bescherming, bijvoorbeeld door de ribbelachtige rubberen bescherming rond de toebox. Ook wordt de onderkant van je voet goed beschermd door de rockplate (meta-plate) die in de zool zit.

Verder biedt de G-Fly Foam in deze schoen wat meer demping. Daardoor heb je meer comfort tijdens langere runs. Volgens Inov-8 levert dit 25% meer energieteruggave, maar ze vermelden niet waarop ze deze vergelijking baseren. Ik ga ervan uit dat ze het vergelijken met de normale Inov-8 tussenzolen. Samen met het Boomerang binnenzooltje, dat ook wat demping biedt, loop je comfortabel over lange afstanden.

Review Inov 8 Roclite Ultra G 320 3

Voor wie is de Roclite Ultra G 320?

Deze schoen is multifunctioneel. Ik merk dat ik hem voor veel activiteiten gebruik. Hij is geschikt voor dagelijks gebruik en wandelingen. Hij werkt ook goed voor bootcamp en natuurlijk voor het lopen van trails. Met de noppen van 6 millimeter biedt hij voldoende grip op bijna alle ondergronden. Ik draag hem zelfs als ik in de stad ga hardlopen. Met regen en natte bladeren overal heb je net wat meer grip dan met een gewone hardloopschoen.

Positieve punten

Het is een heerlijk comfortabele schoen. Hij past goed aan je voet, mede dankzij de verbeterde Adapterfit, die je voet goed op zijn plaats houdt. De noppen bieden goede grip op nat terrein. De bescherming van je voeten is goed, waardoor je de schoen prima kunt gebruiken voor ruigere avonturen.

Review Inov 8 Roclite Ultra G 320 5

Minder positieve punten

Het enige dat ik wat minder vind aan deze schoen is de grip op natte ondergronden. Het grafeen rubber plakt wat minder op natte tegels of oude houten bruggen. Hierdoor voelt hij wat minder stabiel aan. Gelukkig is dat slechts een klein deel van de gemiddelde route.

Conclusie van de Review Inov-8 Roclite:

Dit is een van de fijnere Inov-8 schoenen die ik de afgelopen jaren heb gedragen. Ik zal hem zeker blijven dragen tijdens diverse activiteiten. Hij staat tussen de Roclite G 400 GTX en de Traifly Ultra G 300 MAX, en dat is precies waar hij hoort. Hij overlapt met beide schoenen en is daarom een fijne multifunctionele schoen. Gaat hij tijdens Mud Masters of Strong Viking mee? Nee, dan kies ik toch voor extra grip en pak ik een schoen uit de X-Talon collectie.

Wil je hem zelf proberen? Bestel hem dan hier.

Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?