Benjamin Meeuse

Profiel: Benjamin Meeuse

Ook in 2015 gaan we verder met het voorstellen van obstacle runners die je vaak tegenkomt in de modder. Deze week is het de beurt aan Benjamin Meeuse.

Wil je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Benjamin Meeuse (ook wel bekend als Bennie Burpee). Ik heb mijn roots liggen in Zeeland en tegenwoordig woonachtig in de mooie stad achter de duinen; Den Haag.

In het dagelijkse leven werk ik als veiligheidskundige in de facilitaire wereld, onder andere op Schiphol.? Veiligheid is het acceptabel maken van risico?s door het treffen van de juiste voorzorgs- en beheersmaatregelen.? Met andere (en simpele) woorden uitgelegd zorg ik er voor dat er geen ongelukken gebeuren en er niets ontploft. Omdat ik dagelijks bezig ben met veiligheid kijk ik ook met een hele andere bril naar obstacle running en vind het ook interessant om beide werelden te combineren.

Benjamin Meeuse

Hoe ben je in aanraking gekomen met obstacle running?

Ik heb een uitdagende en leuke baan, maar deze kan ook zeer stressvol zijn. Een aantal jaar geleden ben ik hierdoor flink tegen de lamp gelopen en zocht ik een goede manier om meer te kunnen ontspannen door middel van sport. Door mijn omgeving werd aangeraden om ook te gaan hardlopen vanwege de ontspannende werking. Het normale lopen ging al snel vervelen en zag hier steeds minder uitdaging in.?Op een dag keek in naar de tv en zag een reclame voorbij komen van Mud Masters en toen had ik gelijk het gevoel van; JA! Dat wil ik doen! En zodoende heb ik een vriend van me overgehaald om samen mee te doen.

In de voorbereiding voor mijn eerste run had ik wel een kapitale fout gemaakt; ik sportte wel vrij regelmatig en had de nodige kracht opgebouwd, maar deed niet aan looptraining wat ik was van mening dat de nadruk op de obstakels lag. Oeps??Tijdens die eerste keer ging ik helemaal kapot, maar daar op het parkoers kwam ook weer de innerlijke krijger omhoog in me. Dat gevecht met jezelf aangaan, de sfeer tijdens de run en om de run heen vond ik heerlijk en zorgde er zeker voor dat ik verkocht was!

Waarom is obstacle running zo leuk in jouw ogen?

Ik ben vanuit huis uit altijd een teamsporter geweest alleen door mijn werk is het vrij lastig om op gezette tijden te moeten trainen. Ik was dus op zoek naar een sport waarbij teamwork belangrijk is, maar ook een vrijblijvend karakter had zodat?je zelf kan kiezen waar, wanneer en hoe ver je loopt en traint. Dit? vond ik terug bij obstacle running en bij Team Dutch Mud Men en de community er om heen.

Gezamenlijk je grenzen verleggen, ook wel ?shared suffering?, schept een mooie band. Iedereen geniet er van om elkaar te helpen tijdens trainingen en runs en elkaar beter te zien worden.?Het is ook niet elke keer hetzelfde spelletjes met dezelfde regels; je wordt constant uitgedaagd en elke run is weer anders. Ook krijg ik erg veel voldoening wanneer ik een obstakel niet haal tijdens een run, hierop ga trainen en de volgende keer WEL haalt.

Maar het allermooiste is toch wel de parallel die wordt getrokken tussen OCR (Obstacle Course Racing) en het dagelijkse leven; je komt overal obstakels tegen of dingen die je niet kunt of moeilijk vindt. Het is aan jezelf hoe je hier mee om gaat en wat je er aan doet.?Juist dit alles zorgt er voor dat OCR voor mij nog bijzonderder is dan andere sporten.

Benjamin Meeuse

Hoeveel obstacle runs heb je intussen achter de rug?

Dit zullen er rond de 20 zijn in binnen- en buitenland. Inmiddels kan ik mezelf een Mud Master, Viking, Stormloper, Uitbreker, Mudder Legionaire, Spartan, Dirt Maniac, Strongman & K?mpfer noemen wat zeker een leuke bijkomstigheid is!

Hoe train je voor je obstacle runs?

Ik ben van mening dat de combinatie van CrossFit-trainingen, survivaltrainingen en looptrainingen een hele goede mix is voor OCR.?We trainen ook regelmatig met met DMM-leden uit de omgeving Den Haag op een trainingslocatie waar we lopen in de duinen, en waar we onze techniek kunnen trainen.

Sinds enkele maanden ben doe ik ook aan CrossFit en merk dat ik hier veel baat bij heb omdat je traint op het onbekende. Daarnaast wil ik me de komende tijd meer op survivaltechnieken gaan concentreren.?Ik heb niet de intentie om de beste te worden, maar heb wel de intentie om elke keer weer een betere versie van mezelf te worden.

Wat is je meest memorabele moment tijdens of rondom een race?

Ik heb het afgelopen jaar zoveel mooie momenten mee mogen maken, mensen ontmoet en vrienden gemaakt dat het erg lastig is om voor me om daaruit te kiezen.?Maar als ik er een dan echt moet kiezen dan is het de Mud Masters Marathon in september; Om precies een jaar later op hetzelfde parcours als mijn allereerste run die 42.6 kilometer te lopen was wel heel erg speciaal voor me en heeft me zeker een boost gegeven; als ik dit kan, waartoe ben ik dan nog meer in staat? One way to find out!

Wat is voor het jou het meest lastige obstakel?

Wat voor mij persoonlijk een lastig obstakel is zijn veel hoogteverschillen in een run omdat ik niet de lichtste loper ben qua bouw. Hierin zie ik ook een uitdaging om juist daarop te trainen.

Benjamin Meeuse

Heb je nog mooie uitdagingen op het programma staan?

Voor komend jaar heb ik 2 sportieve doelen staan en vanaf 1 januari ben ik me hier volledig voor aan het voorbereiden;

In mei zal ik met een team van Dutch Mud Men afreizen naar China om daar de marathon over de Chinese Muur te lopen. Onze voorbereiding en ervaringen kan je volgen op: www.chinesewallmarathon.com

De stijgende lijn van trainen wil ik vast blijven houden en dit jaar wil ik me zo ook proberen te kwalificeren voor het WK OCR In de Verenigde Staten.

Als je ??n race mag aanraden aan andere deelnemers, welke zou dat zijn?

In Nederland is dat toch echt de Iron Viking van Strong Viking! De afstand, de hoogteverschillen en obstakels maakt dit toch de meest uitdagende run die je in Nederland kan vinden naar mijn mening!

Het is ook zeker aan te raden om een keer naar het buitenland te gaan voor een run zoals Tough Mudder, Spartan Race of Getting Tough. In het buitenland is het net allemaal even wat anders en wordt de sport op een andere manier beleefd en het is heel leuk om dat mee te maken!

Heb je nog tips voor beginnende obstacle runners?

Voordat je mee gaat doen aan een obstacle run, neem de tijd om hiervoor te trainen en je voor te bereiden; zorg er voor dat je kracht hebt opgebouwd voor de obstakels door middel van krachttraining, bootcamps enz. Zorg er ook voor dat je de juiste conditie hebt voor de afstand die je wilt gaan lopen.

Bekijk vooraf ook goed naar het parkoers, naar de weersvoorspelling en kleed je goed en draag geschikt schoeisel voor de omstandigheden waarin in je je gaat lopen. Test dit vooraf ook goed.? Voor meer tips & tricks kan je kijken op deze site.

Laat je vooral niet gek maken door mensen die sneller en beter zijn, loop je eigen run en heb vooral lol!

Spullen nodig voor je volgende run? Kijk dan bij Dutch Mud Men.

Laat een reactie achter

Scroll naar top