Mathias Vermeulen

10 vragen aan…Mathias Vermeulen

Vanaf nu willen we iets meer aandacht gaan besteden aan de personen achter de moddermaskers?die je altijd op alle foto’s voorbij ziet komen. We zullen wekelijks een obstacle runner tien vragen voor gaan leggen. Vorige week lazen jullie de vragen aan Glenn van der Poorten?.?Vandaag gaan we verder met Mathias Vermeulen, een hardloper met passie voor OCR (en humor!)

Wil je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Mathias Vermeulen, Beter gekend onder de bijnaam Matti, 30 lentes jong en afkomstig uit het Oost Vlaamse Ouwegem ? Zingem (Belgi?). Ik werk aan de Hogeschool Gent waar ik naast lesgeven aan toekomstige professionele bachelors Elektromechanica vooral bezig ben met onderzoek en dienstverlening in virtual and rapid prototyping en 3D printing. Ik ben op mijn 20ste begonnen met sporten om zo de strijd aan te gaan met de kilo?s. Een jaartje later en 40kg lichter heb ik voor het eerst mijn loopschoenen aangetrokken en sindsdien is lopen een passie geworden. Naast obstacle running, ben ik ook bezig met hardlopen op straat, trailrunning en sinds kort ben ik de overgang naar ultralopen aan het maken. Om wat aan kracht te winnen ga ik ook muurklimmen en fitnessen.

Mathias Vermeulen

Hoe ben je in aanraking gekomen met obstacle running?

In september 2012 heeft Glenn Van der Poorten mij quasi ontvoerd naar Boom om samen met hem de Race Against Nature te lopen (Hij vond geen andere zot die met hem wou meelopen). Net terug zijnde van een luilekkervakantie (Lees: aan het zwembad liggen en van ?s morgens vroeg tot ?s avonds laat alcohol drinken) in een Mexicaans resort en geen uitdaging uit de weg gaande was dit meteen de ideale gelegenheid om alle alcohol uit mijn lijf te krijgen. Aangemoedigd door ons goede resultaat (ons doel was om bij de eerste 500 van 4.000 deelnemers te eindigen en dat hadden we ruimschoots gehaald) schreven we ons ook in voor de eerste gladiator run en sindsdien ben ik verknocht aan obstacle running.

Waarom is obstacle zo leuk in jouw ogen?

Ik vind obstacle running leuk omdat je jezelf voor even geen zorgen moet maken over basiszaken. Ieder herinnert zich waarschijnlijk nog zijn jeugd en hoe vaak je het zinnetje te horen kreeg van ?zorg dat je u niet vuilmaakt!? wel bij obstakellopen heb je vrijgeleide om onbeperkt het kind je in los te maken en in de modder te gaan spelen.?Je bent ook gewoon op dat moment enkel met obstacle running bezig. Geen ambetante telefoontjes of dringende mails want je hebt je smartphone gewoonweg niet bij (Ik zou het je toch niet aanraden om met dat ding door de modder te ploeteren).?Obstacle running zorgt er ook voor dat je steeds je grenzen verlegt. Hoever geraak ik op de monkeybars (Antw: bij goeie grip toch een meter of 15-20), kan ik zonder hulp een 3 meter hoge muur overklauteren (Antw: voorlopig nog niet ) enz.

Mathias Vermeulen
Hoeveel obstacle runs heb je intussen achter de rug?

Ik heb even moeten tellen en gegarandeerd ben ik er wel enkele vergeten maar de teller staat momenteel al op ruim 20 obstakelruns sinds september 2012. Het is soms puzzelen om zowel obstacle runs, (ultra)trailruns en gewone loopwedstrijden in de agenda in te puzzelen maar jaarlijks heb ik toch een gevarieerd aanbod aan runs die ik doe.

Hoe train je voor je obstacle runs?

Sowieso heel veel lopen, ik ben en blijf nu eenmaal een loper en leg wekelijks toch met gemak tussen de 75 en 100km al lopend af. Sinds kort probeer ik ook mijn kracht te verbeteren door te gaan muurklimmen en fitnesssessies in te plannen. Af en toe eens een ijskoude douche om beter tegen de koude waterobstakels te kunnen hoort er ook bij. Elektriciteitsgewenning door mijn vingers in de stopcontacten te steken doe ik gelukkig nog niet. Zelf mijn extremen hebben grenzen.

Mathias Vermeulen Wat is je meest memorabele moment tijdens of rondom een race?

Er echt het meest memorabele moment uitkiezen is nogal moeilijk voor mij. Dan denk ik in eerste plaats aan de wintereditie van ?the nuts challenge? (2014). Met zes Dutch Mud Men deze loodzware wedstrijd starten, ieder vastberaden om de drie rondes binnen de cut-off op vier uur te halen en de vier rondes uit te lopen. E?n voor ??n werden we daar tot een hoopje miserie en ellende herleid ondanks dat deze race bestaat uit natuurlijke en vrij eenvoudige obstakels. ?The nuts challenge? is tot nu toe de enige wedstrijd die me klein gekregen heeft en dat op zich is al heel memorabel. Een ander moment was tijdens de ?Strong Viking Water edition?. Ik liep samen met een kameraad die voor de eerste keer een OCR liep. Ik gaf hem voor de start nog de tip om te doseren maar adrenaline zorgde ervoor dat die razendsnel weg spurtte. ?Die sterft in de modderbanken?, dacht ik bij mezelf en inderdaad 3km verder in de modderbanken lag die te sterven in de modder terwijl ik hem gewoon zat?uit te lachen (Je moet het ??n en ander kunnen verdragen als je met mij bevriend bent!). Rat race samen met je beste kameraad uitlopen blijft ook een hele ervaring!

Wat is voor het jou het meest lastige obstakel?

Alles waar je armspieren voor nodig hebt! De monkeybars lukken nog mits dat je geen te grote afstand moet overbruggen, hetzelfde proberen aan de ringen of touwklimmen is de hel voor mij. Laat mij maar lekker in de modder ploeteren! Sinds Tough Mudder in Duitsland moet ik toegeven dat ik ook niet zo zot meer ben op de elektrische obstakels. Ik heb daar net iets te veel en te zware stroomstoten gekregen dan me lief is maar dat betekent niet dat ik deze obstakels oversla. De chickenlane is geen optie voor mij!

Mathias Vermeulen
Heb je nog mooie uitdagingen op het programma staan?

Sowieso wil ik ?the nuts challenge ? winter edition? nog eens doen. Ik heb daar nog een rekening te vereffenen and i always pay my debts. Helaas zal deze pas voor 2016 zijn wegens een te drukke trailrun kalender in het voorjaar. In 2015 staat zoals veel Dutch Mud Men twee maal rat race dirty weekend op de agenda, wil ik de spartan trifecta doen in Barcelona (daar kan je die in ??n weekend behalen) en zou ik graag de iron viking run lopen. Op obstakelniveau wil ik in 2015 er eindelijk eens voor zorgen dat mijn lastige obstakels vlotter lukken dus wordt het in de komende winterperiode focussen op krachttraining.

Als je ??n race mag aanraden aan andere deelnemers, welke zou dat zijn?

?the nuts challenge ? winter edition? zonder enige twijfel! Dit is ??n van de weinige races waarvan je niet op voorhand weet of je die wel tot een goed einde brengt. Verwacht geen fancy obstakels bij deze OCR. Het gaat echt terug naar de bron maar 100 obstakels op 7km (waarvan je eigenlijk 6,5km door de modder ploetert en de andere 500m door ijskoud water) en dit vier keer na elkaar in barre weersomstandigheden met continue tijdsdruk maken van deze run de hel! Nou ja, in de hel is het tenminste nog lekker warm?

Mathias Vermeulen
Heb je nog tips voor beginnende obstacle runners?

Wees realistisch, laat je ego thuis en kies je races goed uit. Begin met een eenvoudige run (bvb ??n van de spartacusseries (Belgie) of een kleinere afstand van de strong vikings (Nederland) om te zien of het obstakellopen je ding is. Begin niet met je voor rat race dirty weekend in te schrijven als je nog nooit meer dan 10km gelopen hebt want de kans dat je het dan haalt is klein. Bouw dus geleidelijk aan op. Ikzelf ben indertijd ook begonnen met een Race Against Nature loop waar ik nadien de ganse dag en de 3 volgende dagen geradbraakt was. Nu is deze wedstrijd een basistraining voor me geworden.?Hou rekening met andere mensen! Niks zo irritant als mensen die snellere lopers niet voorbij willen laten. Op runs in de UK merk je daar echt een heel andere mentaliteit van de deelnemers. Daar laten degene die voor fun lopen je vlot door en moedigen ze je nog aan om te blijven gaan.?Als laatste, investeer in de schoenen, je kan gerust een run in een versleten sportbroek en T-shirt lopen (Al raad ik je de Team DMM T-shirts aan, zitten echt comfortabel!) maar schoenen die voldoende grip bieden maken je race zoveel makkelijker!

We hebben Mathias?gevraagd aan wie hij?het stokje door wil geven. We gaan volgende week verder met?Sebastien de Sutter!


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top