Massastart

Review Getting Tough The Race III

Afgelopen weekend hadden we ons nu al jaarlijkse winteruitje met Team Dutch Mud Men naar Getting Tough The Race. Daar we vorig jaar nog met een klein groepje waren hadden we deze keer de Dutch Mud Bus met huischauffeur Erik weer meegenomen. Rond de 60 Dutch Mud Men en Chicks waren naar het Oost-Duitse Rudolstadt afgereisd om mee te doen aan deze derde editie van een obstacle run die zich de zwaarste van continentaal Europa noemt. Dat is nogal een bewering, maar zoals we vorig jaar in onze review al schreven was het in 2013 absoluut de zwaarste die we gedaan hebben. Of dat dit jaar wederom het geval was lees je hieronder.

Parcours
Het parcours van The Race

Voorbereiding op de race

De laatste weken voor het evenement werden we via Facebook al warm gemaakt met wat ons allemaal te wachten stond. En na onze ervaring van 2013 werd het weerbericht nauwlettend in de gaten gehouden. Een dag of 10 voor de race was?de voorspelling dat het diep onder de nul graden zou worden Drie dagen voor de start van Getting Tough lag er al?sneeuw. Alles wees er dus op dat het wederom bikkelen zou worden. Neopreen en merino-wol werd ingepakt en de potten met vaseline en warmtezalf gingen de tas in. Op naar Rudolstadt!

Sneeuw
Een deel van het besneeuwde finishveld twee dagen voor de run

Op vrijdagavond konden we onze startnummer ophalen in de feesttent (met een capaciteit van 5.000 personen.) Hier was ook een pastaparty en werd er al flink wat bier verkocht. Bij het startnummer kregen we dit jaar wederom een bijzonder handige waterdichte tas voor je natte kleding naderhand. Ik gebruik die van mij nog elke obstacle run en dit is een mooie extra, naast het gratis T-shirt en de zware medaille die op ons lag te wachten. De DJ bracht een prima sfeer in de zaal en de verleiding was er zeker tot laat te feesten, maar er stond nog een run op ons te wachten. Iedereen sliep of in een nabij gelegen hotel of in de slaapzaal in de sporthal waar een aparte Dutch Mud Men ruimte was.


Een klein deel van het team voor de start. Bild von Steffen Weiss aus Beitrag Fotos vom Getting Tough The Race auf www.meinanzeiger.de

Getting Tough The Race III

De temperatuur zaterdagochtend was rond de 2 graden Celcius en daarmee dus boven het vriespunt. Toch besloten we onze warme kleding aan te trekken omdat er trenches, een rivier, een zwembad en nog meer water op ons lag te wachten. Onder begeleiding van een doedelzak gingen we in een lange stoet van feesttent naar startveld. Nadat de rook aangestoken was en er drie vliegtuigen laag overkwamen vliegen werd er afgeteld naar nul en werd het kanon afgeschoten. De race zelf begon wederom met een massastart en met 2.000 personen kan dat behoorlijk fout gaan. Doordat we hier in Braveheart-stijl allemaal naast elkaar stonden en op het eerste obstakel afstormden ging dat gelukkig allemaal prima. Massastarts werken meestal niet, maar bij Getting Tough is het eigenlijk heel vet!

En we mogen weg! Bild von Steffen Weiss aus Beitrag Fotos vom Getting Tough The Race auf www.meinanzeiger.de

Het begon met tijgeren door een veld waar ze net een dag eerder de koeien vanaf gehaald hadden. Onder prikkeldraad, stroomdraad en voorbij de sneeuwmachine mochten we de eerste trenches in om vervolgens door de ijskoude rivier te lopen. De eerste 19 kilometers bestaan vooral uit veel lopen en iets minder obstakels. We mochten heuvels op en af, zowel met als zonder autoband en gingen het lokale berggebied in. Stiekem kwamen we nog behoorlijk wat hoogtemeters tegen en daarmee steeg de temperatuur behoorlijk. In het bos werd er in een treintje naar boven gewandeld en de stoom kwam van alle deelnemers af. We kwamen onderweg een aantal obstakels en een paar drinkposten tegen, maar iedereen was bezig met het 19 kilometer punt. In de verte hoorden we al vuurpijlen en muziek en langzaamaan ging het beginnen.

Bild von Steffen Weiss aus Beitrag Fotos vom Getting Tough The Race auf www.meinanzeiger.de

Aangekomen bij het startveld mochten we nu weer door de trenches heen. Deze keer namen we ze in de lengte en na een paar minuten waren we door de U-vormende trenches met koud water heen. Nu mochten we beginnen aan de oude, verroeste Oost-Duitse stormbaan. Klimmen, tijgeren, springen, monkeybars, vuur en heel veel roest. Doordat we nog niet extreem afgekoeld waren ging het dit jaar prima en wapperde onze Dutch Mud Men vlaggen nog fier. Ook het rondje over de oude atletiekbaan met een zandzak ging prima.

Ons?meest gevreesde obstakel kwam nu heel dichtbij, maar als verrassing hadden ze nog twee keer een stroomobstakel aan het parcours toegevoegd. Nadat we hier voorbij waren hoorden we al het publiek en kwam het zwembad in beeld. Onze twee vlaggen gingen mee het water in maar moesten we wel bij de duikers inleveren. Nadat ik vorig jaar te eigenwijs was geweest om een badmuts te dragen had ik die dit jaar wel opgezet. Met dit verschil was ik heel blij deze keer! Het was nog steeds geen pretje om onder de boomstammen door te gaan en ik moest na de eerste echt wel even op adem komen, maar de brainfreeze was een stuk milder deze keer.

Het zwembad bleef bijzonder koud. Bild von Steffen Weiss aus Beitrag Fotos vom Getting Tough The Race auf www.meinanzeiger.de

Toen we uit het zwembad kwamen kregen we deze keer geen isolatiedeken?van het rode kruis. Vorig jaar had ik hem echt nodig, maar dit jaar gingen we vol adrenaline verder naar het tweede zwembad. De monkeybars in de breedte, even je balans houden en de monkeybars in de lengte waren prima te doen en we haalden allemaal de overkant zonder te zwemmen. De paar graden temperatuurverschil maakten een?wereld van verschil en we waren prima in staat vijf minuten in de (enige) wachtrij van de dag plaats te nemen. We stonden met ongeveer 8 man van Dutch Mud Men en het merendeel daarvan had wel behoorlijk last van kramp gekregen intussen.

De bergen en het koude water gingen toch hun tol eisen.

Voordat we het finishveld op mochten moesten we nog even onder de brug door en door de rivier heen. Vorig jaar stelde dat niet heel veel voor, maar dit jaar waren er twee grote stapels traktorbanden geplaatst. Dit duurde best wel een tijdje?en stiekem koelde je voeten en benen weer behoorlijk af. Uit het water gekomen mochten we nog op een muur klimmen terwijl er een ijskoude douche van rivierwater over ons uitgesproeid werd. Mocht je weer droog zijn, dan was het hier wel weer voorbij.

Bild von Steffen Weiss aus Beitrag Fotos vom Getting Tough The Race auf www.meinanzeiger.de

Het finishveld zelf leek behoorlijk op dat van vorig jaar, met een paar kleine aanpassingen. Het was dus weer klimmen, springen, tijgeren, lopen, glijden en door obstakels heen. Voor een uitgebreid verslag van het finishveld kun je de review van vorig jaar lezen. Ondanks dat het niet zo koud was blijft tijgeren over een grindpad onder een betonnen constructie door niet mijn meest favoriete bezigheid.

De koude douche vlak na de rivier. Bild von Steffen Weiss aus Beitrag Fotos vom Getting Tough The Race auf www.meinanzeiger.de

Na een vlugge omkleedsessie zijn we de rest van het team op gaan vangen bij de finish. We zagen het kilt-dragende deel van de Dutch Mud Men en Chicks het finishveld opkomen en hebben ze aangemoedigd bij alle obstakels. We wisten dat er nu nog ??n van ons op het parcours was en hadden hem al beloofd hem op te zullen gaan halen als het lang duurde. Er staat niet voor niet “Leave no man behind” op onze shirts. Ergens tussen het zwembad en de rivier kwamen we Danny tegen en hij had het behoorlijk zwaar. Toch ging hij stug in zijn eentje over alle obstakels heen en kwam het finishveld in zicht.

Onze kilt-dragers. Bild von Steffen Weiss aus Beitrag Fotos vom Getting Tough The Race auf www.meinanzeiger.de

Ook op het finishveld ging hij onder begeleiding van steeds meer toeschouwers zelfstandig over de obstakels heen totdat Capitano und Kallinator, de twee gezichten van de organisatie, hoorden dat de laatste deelnemer het veld had betreden. Ze zijn hem direct komen ondersteunen en samen hebben ze onder luid enthousiasme van de toeschouwers tot de finish gestreden. Net binnen de zes uur was onze laatste Dutch Mud Men?over de finish en iedereen stond trots te applaudisseren voor deze geweldige prestatie.

Danny
Man of Honor Danny!

De Duitsers kunnen feesten

??n ding moeten we ze nageven in Rudolstadt, een feestje na een obstacle run bouwen kunnen ze. Daar waar de festivals na de meeste runs in Nederland meestal niet echt van de grond komen hadden ze hier flink uitgepakt. Het werd al vroeg druk in de feesttent en de hele avond werd er voor entertainment gezorgd. Sportdemonstraties, dansshows een opdrukcompetitie voor een 55 inch TV en natuurlijk de prijsuitreiking. De snelste zijn we niet geworden, maar met zijn unieke prestatie heeft Danny de Man of Honor trofee in de wacht gesleept wat iedereen niet meer dan terecht vond. Door een erehaag is hij onthaald op het podium waar hij de prachtige trofee overhandigd kreeg. Na een kwartier lange vuurwerkshow was Getting Tough III voor team Dutch Mud Men gedaan. Een deel ging naar het hotel en de rest ging in de bus terug naar Nederland.

Feesttent
De feesttent in Rudolstadt

Conclusie

Doordat het dit jaar een paar graden boven het vriespunt was en we een stuk beter voorbereid waren was hij een stuk minder zwaar dan vorig jaar. Toch is dit nog steeds ??n van de zwaardere runs die je kunt doen in Europa. Doordat er water in het parcours zit en je een aantal keer kopje onder gaat zal het nooit een eenvoudige run worden. Door onze groepskorting hebben niet veel meer dan 50 euro betaald, wat een scherpe prijs is voor wat we er voor terug kregen. Komend jaar zullen we dus ook 100% zeker aan de start verschijnen. Hopelijk werken de elementen dan iets meer mee en gaan we weer sneeuw zien in 2015. Stiekem hopen we toch allemaal op een echte hele zware uitdaging. Ik heb de organisatie voor komend jaar minstens honderd Dutch Mud Men beloofd, dus noteer zaterdag 5 december 2015 maar alvast in je agenda! De juiste kledingtips volgen binnenkort.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top