Food for running!

Food For Running!

Je hebt het in je agenda gezet. Jij gaat die ene superheftige obstacle run lopen!?Uiteraard moet je hiervoor wat aanpassingen maken in je dagelijkse routines. ?Je schaft een paar goede schoenen en geschikte kleding aan- ?en maakt tijd vrij om te?trainen. Dit allemaal, zodat je keihard kunt knallen wanneer de dag daar is. Maar jezelf voorbereiden op een obstacle run houdt meer in dan alleen training en gear…?Je moet ook rekening houden met je voeding.?

Omdat ieder lichaam verschillend is en anders reageert, bestaat er niet ??n juiste voedingsrichtlijn of exacte do?s en dont’s. Desalniettemin is er een aantal aandachtspunten?dat je kan helpen zo goed mogelijk te presteren op de dag van de run.

No go’s op?de dag zelf

Weten wat je moet vermijden is even belangrijk als weten wat je wel moet eten. Op de dag van de run zelf wil je eigenlijk geen voedsel eten dat zwaar op de maag ligt. Dit zal je namelijk afremmen en je prestaties be?nvloeden. Bovendien werkt rennen soms?laxerend en staat er niet altijd en overal een toilet langs de zijlijn. Daarom is het slim om op de dag zelf?geen al te zwaar voedsel te eten om zo geen detour?langs een Dixie te hoeven?maken tijdens je?run.

portopotty1

Wat ook laxerend werkt is cafe?ne.?Deze stimulerende stof onttrekt daarnaast?vocht aan je lichaam, en zorgt er zo?voor dat je sneller uitgedroogd?raakt. Sla je bakkie troost dus even over op de betreffende ochtend en neem liever water of een sapje. Cafe?ne?mag je weer innemen?als je nog maar een paar kilometer hoeft te rennen.?Tegen het einde van een run geeft cafe?ne, in de vorm van bijvoorbeeld een energy gel, net even die extra energy boost die je nodig hebt voor de laatste loodjes. Bovendien zijn de Dixies tegen die tijd weer in zicht.?Ook belangrijk is de hoeveelheid zout in je lichaam. Zout houdt immers water vast en zorgt er voor dat je lichaam meer?vocht vasthoudt.

Food for running!

Aanraders?vooraf- en tijdens runs

Vocht is misschien wel belangrijker dan?voeding?tijdens?een obstacle run. Zorg er voor dat je goed gehydrateerd bent voor je aan de run begint. Uitdroging is, naast vermoeidheid, een veel voorkomende?oorzaak voor het niet kunnen uitlopen van een obstacle run. Extreme uitdroging kan er zelfs voor zorgen dat je in het ziekenhuis belandt. Zorg er dus voor dat je jouw lichaam voorziet van genoeg vocht en begin hier op tijd mee.?Hoe weet je of je voldoende gehydrateerd bent voor je met een run start? Heel simpel: je urine moet voor de run een lichtgele kleur hebben. Wanneer deze donker?van kleur?is moet je meer water drinken.

Food for running!

Ook tijdens de run moet je water blijven drinken. Je?lichaam zweet namelijk behoorlijk wat vocht uit, al verschilt dit per persoon.?Ben jij iemand die veel zweet, zul je veel?water gedurende de run moeten drinken. Wanneer je onvoldoende drinkt?voor de run?kun je dit eigenlijk niet meer goedmaken door middel van drinken?tijdens de run.?Door al het zweten?blijf je (letterlijk) achter de feiten aanlopen.

Koolhydraten en vetten zijn belangrijke energiebronnen tijdens duursport. Koolhydraten worden?opgeslagen als glycogeen in de spieren en in de lever. Wanneer?deze voorraden uitgeput raken, kunnen?vermoeidheid en verminderde prestatie het gevolg zijn. Eet tot een paar?dagen voor de run dus voldoende koolhydraten en gezonde vetten, zodat je lichaam genoeg glycogeen kan opslaan.

runpizza

Veel mensen kunnen?een run uitlopen zonder te eten.?Tijdens flinke lichamelijke inspanning denk je vaak ook niet aan eten, en ligt dit bovendien zwaar op de maag. In principe moet je vooral de dagen?voor de?run goed eten. Je moet jezelf zodanig gevoed hebben?dat je?de run op basis van opgeslagen energie en reserves kunt uitlopen. Fijn voor diegenen die niet van eten tijdens runs houden! Echter is ieder lichaam verschillend. Sommigen hebben van nature minder reserves en hierdoor meer behoefte aan extra energie?bij dergelijke lichamelijke?inspanning.

In dat geval?kun je?beter?kiezen voor vloeibaar dan voor vast voedsel.?De reden hiervoor: je lichaam is keihard aan het werk wanneer?je sportieve prestaties aan het leveren bent. Door vloeibaar voedsel in te nemen, zorg je er voor dat je maag geen energie hoeft te gebruiken voor?het verteren van vast voedsel.?Zo springt je lichaam dus gerichter?met de?beschikbare?energiebronnen om, en worden deze ingezet om te kunnen?rennen?en klimmen. Daarnaast weegt vloeibaar voedsel niet zwaar op de maag en kun je alsnog over die muur klimmen. Goede opties voor vloeibaar voedsel zijn prote?ne shakes, energy gels en natuurlijke fruitsappen en -energie dranken.

Review Strongman Run

Vast?voedsel tijdens een run kan daarentegen totaal geen kwaad. Sommige runners prefereren dit?en nemen bijvoorbeeld prote?ne bars mee tijdens runs. Wanneer je hiervoor kiest, kijk dan wel even goed hoeveel suiker er in de bar zit. Sommige prote?ne bars lijken qua suikergehalte namelijk meer op snoeprepen?dan voedzame maaltijdvervangers en zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel als een gek piekt en daalt.?Je lichaam heeft?juist behoefte aan energie die geleidelijk opgenomen wordt door?je lichaam, waardoor je energielevel op peil blijft.

Kortom, er bestaat niet???n juiste voedingsrichtlijn.?En iedereen doet het weer op zijn eigen manier. Leer te luisteren naar jouw lichaam en speel in op de behoeftes die het heeft.?Dus of dat nou met vloeibaar-, vast- of zelfs helemaal geen voedsel tijdens een run is, is voor iedereen verschillend en aan jou om te bepalen.?Houd in alle gevallen wel goed in de gaten dat je:
– voldoende gehydrateerd bent;
– je zoutlevel op peil is;
– energie uit gezonde voeding haalt;
– rekening houdt met wat je eet i.v.m.?toiletbezoeken;
– pas tegen het einde cafe?ne inneemt.

UP-lijn

In Belgi? al een groot succes, nu wellicht tijd om Nederland te veroveren. Achter het ontstaan van UP schuilt een bijzonder verhaal. De oprichter van het merk heeft namelijk een dochter met de zwaarste vorm van melkallergie. Aanleiding voor vaderlief om voeding te gaan ontwikkelen die zijn dochter wel kon verdragen. Leuk om te weten: de inmiddels volwassen dochter vervult een belangrijke rol binnen de ontwikkeling van het merk. Zij test zelf namelijk alle producten! Alleen wanneer de monsters deze strenge controle doorkomen wordt de voeding in productie genomen. Zekerheid in kwaliteit, zoals UP het zelf zo mooi noemt.

10304628_405458386263560_7469862150890866843_n

Benjamin Meuse vertelt ons over zijn ervaringen met de UP Energy Gel en de UP High Energy Bar?in een review. Deze lees je hier. Wil je?ook een review achter laten over een product uit de DMM?webwinkel? Stuur deze dan naar?[email protected]?

 


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Laat een reactie achter

Scroll naar top