Tough Dirt Run

Review Tough Dirt Run 2013

Afgelopen zaterdag was het zo ver. De eerste van een serie van drie Tough Dirt Runs. Uiteraard waren wij met een delegatie van Team Dutch Mud Men aanwezig om mee te doen aan deze nieuwe run. Hieronder ons verslag van een pittige zaterdag.

Tough Dirt Run

Voor de run

Via de mail en social media waren we zoals gewoonlijk weer prima op de hoogte gebracht van waar we moesten zijn en wat ons te wachten stond. Toen we in de buurt van het Henschotermeer kwamen werd ons door twee vrijwilligers verteld dat we op P3 mochten gaan staan en daar aangekomen werd ons netjes een parkeervak gewezen. De locatie was prachtig midden in het bos met een meer en veel zand konden we al zien. Dit soort parcours deed ons terugdenken aan de Elite Off-Road Challenge en dat konden we ons nog herinneren als een pittige run.

De dag vooraf kwam het nog met bakken uit de hemel vallen. Voor een Mud Run zoals deze is dat altijd goed nieuws. Dat bleek ook wel uit de diverse Facebook-updates die we voorbij zagen komen;

Eindelijk regen!!! Toppie net voor morgen! Tough Dirt Run?- Dutch Mud Men Brian

Dave
? ? ? ? ?De Stress’in Out Tiger. Foto via ? ? ? ? ? ??Obstacle Adventures.

Bij het ophalen van het startnummer kwamen we een bekende tegen. Een van onze meest trouwe supporters Miriam was vandaag vrijwilliger bij de Run. We vergeten soms dat er veel vrijwilligers hun vrije dag opofferen om er voor te zorgen dat wij een leuke dag hebben. Dank daarvoor allemaal! Omkleden ging in de gescheiden omkleedtenten en onze tassen konden we op basis van ons startnummer achterlaten in een beveiligde garderobe. Wat verder opviel is dat we geen startnummer hadden. Dat is mooi, want dan kun je hem ook niet verliezen! We kregen een plastic polsbandje om met daar ons nummer op.

Om half 11 ging de kidsrun van start. De man in het gasmasker die we afgelopen interviewden bleek nog meer kwaliteiten te hebben. Tijdens de kidsrun ging het verkleed als tijger over het parcours (zonder gasmasker hoor). De kids hadden ontzettend veel plezier zagen we wel en na afloop straalden ze allemaal. Een kidsrun is top omdat het zo een mooi dagje uit voor de hele familie kan zijn. Eigenlijk zouden ze het overal moeten doen. Om 11 uur mochten we zelf met een clubje starten in de eerste?wave van de dag. Dat de organisatie meer hardloopevenementen organiseert was te horen, want vlak voor de start hoorden we een oh zo bekende tune voorbij komen die iedere marathonloper wel kent. We telden af tot nul en vlogen weg.

 

De Tough Dirt Run 2013 zelf

Na een kort stukje strand mochten we direct de plas met water oversteken. Ondanks dat het een zonnige dag was, had het water besloten de afgelopen maand flink af te koelen. Voor wie nog niet helemaal wakker was op zijn zaterdag was dit het moment om weer helemaal bij de les te zijn. Uit het water mochten we direct weer over het strand rennen en tijgeren. Het eerste obstakel waar we mochten tijgeren, Army Crawl,?was behoorlijk laag, zeker vergeleken met de Mud Masters een week eerder. Nice! Direct daarna kwam het obstakel wat ik zelf eigenlijk het leukste vond,?the bridge.?Je ging hier het water in, klom eruit tegen de brug op, ging het water weer en en zo voorts. Er werd mooi gebruik gemaakt van de bestaande elementen, zoals wel vaker vandaag zou gebeuren.

Het parcours ging verder over zandhellingen, trappen, heuveltjes en nog meer zand alvorens we wederom de mogelijkheid tot afkoeling kregen in het water. Na wederom een stuk strand moesten we in het water over een ander bestaand obstakel heen. Bij?slippery poles waren een aantal balken in het water aanwezig waar we overheen mochten. Hierna kwam het altijd zo geliefde obstakel met stroom;?electricity. Ondanks dat er geen pussy lane was zag ik mensen voor me er toch onderdoor kruipen. Kom op guys, volgende keer gewoon door de stroom heen zoals het hoort! Overwinnen die obstakels! De eerste keer kwam ik er nog redelijk vanaf, maar in de tweede ronde kreeg ik echt een paar ferme tikken. Misschien had het er mee te maken dat je tot je enkels in het water stond terwijl je er doorheen ging.

Tough Dirt Run
De band kon ook meegenomen worden blijkt.

Vevolgens mochten we weer door met zwemmen, over het zand lopen en berg op tijgeren. Met onze schoenen vol zand konden we vervolgens over de brug ?heen waar we net onderdoor gingen. Sorry als je dus wat zand op je hoofd kreeg! Het was leuk dat we hier het parcours weer kruisten, want zo konden we naar wat andere lopers zwaaien / schreeuwen. Het volgende obstakel waren de monkeybars. Deze doen we intussen wekelijks en mogen natuurlijk niet ontbreken in een goeie run. Dit geldt ook voor het volgende obstakel;?Hit the wall! Hier stonden drie steeds hogere muren waar je overheen mocht. Bij de laatste muur hielpen we elkaar nog even en gingen we door naar het volgende obstakel.

De dichtheid van obstakels was bijzonder hoog. Er stonden 24 obstakels op 8,5 kilometer. In twee rondes kregen we er dus bijna 50 voor de kiezen.?Net climb on container was de volgende. Hier klommen we over een container heen waarna we vervolgens het bos in mochten. Na een aantal kilometers liep ik op de derde plek in het bos richting Labyrinth.Voordat ik daar echter was besefte ik me dat het een beetje saai vond zo in mijn eentje. Ik was redelijk vlot gestart, maar miste het?samen lopen onderweg. In je eentje is het toch minder leuk dan met wat andere mensen samen. Conclusie: gas eraf en wachten op een paar andere Mud Men.?Bij Labyrinth brak nog wel een stuk obstakel af; de balken bleken nogal oud te zijn. Vervolgens sjouwen met zandzakken in het bos en toen even wachten op Jeffrey en Jeroen die ik al aan had zien komen. Met zijn drie?n liepen we verder en toen we alle blauwe vuilnisbakken als bonusobstakels meenamen had ik direct weer het plezier terug waar ik zo’n fan van ben.

Leerpunt van de dag; samen obstacle runnen is veel leuker dan alleen.

Voor mijn gevoel lag er nu iets meer ruimte tussen de obstakels en mochten we een paar keer een wat langere afstand lopen. Heerlijk door het bos, met af en toe een obstakel. Zo kwam we nog een berg met autobanden tegen en moesten we nog over wat houten balken heen. Langzaamaan gingen we weer terug richting het startgebied waar we door twee bakken met water mochten met een balk in het midden. Helaas was de eerste gesprongen, waardoor het water eruit gelopen was. Op een gegeven moment kwam het bordje “8KM” in beeld, want de kilometers waren genummerd. Op het einde kwamen nog de hooibalen die wat tegenvielen. Ze waren redelijk laag bij de grond en bestonden uit wat kleinere hooibalen.

Richting de finish mochten we weer doen wat we vlak na de start ook al deden; lekker door het meer heen. Vervolgens het strand opkruipen door een houten “buis” heen en door voor ronde twee. Na de tweede ronde mochten we hier rechtsaf een soort van houten schip opklimmen waar we de bel moesten luiden als finish. Hier kregen we een koude Heineken als beloning.


Sfeerimpressie via RunAndreaRun.nl

 

Na de run

Of we de glijbaan nog als obstakel moeten tellen weten we niet, maar nadat we een ijskoud blikje Heineken kregen mochten we zo de finish verlaten. Langzaam druppelden er steeds meer mensen van het team binnen en die hebben we ook samen opgewacht op de finish. Erg leuke sfeer en we konden iedereen complimenteren en een high-five geven. Eigenlijk had iedereen zo’n beetje dezelfde conclusie toen we elkaar spraken; hij was serieus TOUGH!?Jeffrey, Toine, Dave en ik hadden nog een excuus van de Mud Masters Marathon vorig weekend, waardoor we misschien iets vermoeid waren. Maar de rest gaf na de run aan dat ze hem ook echt zwaar vonden, dus daar kon het niet aan liggen. Ook de review van Andrea is duidelijk;

Ik was KA-POT! Bekaf, leeg, moe? – RunAndreaRun.nl

Het losse zand, de stukjes heuvel tussendoor en iets meer dan alleen maar hardlopen (denk aan de zandzakken) zorgden voor een pittige workout op de zaterdagmiddag. Ook de obstakels waren goed. Hier niet de hele grote obstakels zoals vorige week tijdens de Mud Masters, maar wel kwalitief goede obstakels die een heel goed beeld geven van wat de sport precies inhoudt; klimmen, tijgeren, zwemmen, tillen, hardlopen, springen en een flinke stroomschok. Alles zat er in bij deze run.

Tough Dirt Run

Deze held liep de hele run met een kind op zijn nek. Respect!

Verbeterpunten

Tough Dirt Run
Een band en een stuk hout. Baas boven baas!

Zoals eerder al aangegeven was het parcours lekker pittig en was er een mooi breed scala aan obstakels. Onze verbeterpunten zijn dan ook iets meer praktisch van aard. Bij de Race Against Nature hadden ze een centrale paal met scharen / tangen. Dat zou hier ook handig zijn om een stuk van je polsbandje af te knippen zodat hij op maat is. Het t-shirt is van katoen, dus niet geschikt voor een run zelf. Als het echt als finisher-shirt gedrukt is, dan is het natuurlijk prima.?Qua obstakels hebben we wel ??n puntje. De hooibalen hadden wat hoger gemogen. Daarnaast worden meestal hooibalen van een wat groter formaat gebruikt. Deze wat kleinere hooibalen van afgelopen weekend blijven iets minder goed op elkaar liggen. Daardoor zijn ze iets gevaarlijker omdat je sneller ergens tussen schiet of ze er af vallen als je er overheen gaat.

Dan nog een puntje van kritiek wat we via onze achterban te horen kregen. Zelf liepen we om 11 uur en hebben we de meeste teamgenoten binnen zien komen bij de finish. Ook de organisatie stond daar nog mensen welkom te heten bij binnenkomst wat leuk is als deelnemer. Omdat we zelf op een gegeven moment weg moesten hebben we de finishers van de groep van 14 uur niet meer allemaal gezien. We hoorden dat later op de dag het enthousiasme af aan het nemen was. Bij sommige obstakels stonden geen vrijwilligers meer en ook bij de finish werd niet iedereen meer hartelijk onthaald. Uiteindelijk verdient natuurlijk iedereen evenveel onthaal en ondersteuning op zo’n dag, of je nou de snelste van de eerste groep of de laatste van de laatste groep bent. Dus daar is nog een kleine slag te maken.

 

Conclusie

We kunnen wel concluderen dat hij zwaarder was dan gedacht. Het was een mooie afstand, een zwaar parcours en een breed scala aan obstakels. De volgende editie zal ergens rondom Februari zijn. Veel meer dan dat het deels indoor is weten we nog niet, maar zodra de datum definitief is krijg je hem bij ons te horen natuurlijk! Wij zijn erg benieuwd en zullen weer van de partij zijn voor een winter-editie van de Tough Dirt Run zodat we de kruisjes op ons t-shirt kunnen afvinken. De inschrijvingen gaan binnenkort open en dat kun je dan hier doen. We zien jullie zondag weer bij de Urbanathlon.

Foto’s en uitslag van de Tough Dirt Run vind je hier.

Tough Dirt Run

Coverfoto is ook via Obstacle Adventures


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top