Obstacle run horloges

Iedereen die wel eens een obstacle run loopt weet dat de afstand slechts een indicatie is en dat er zelden tijdswaarneming is. Wil je dus toch een idee hoe lang je bezig bent geweest en hoe ver je gelopen hebt, dan is een sporthorloge wel handig. Zijn er obstacle run horloges? Of pak je een gewoon sporthorloge? Wij leggen het je uit.

Obstacle run horloges

Er zijn wel merken die zich richten op de obstacle runner, maar meestal kom je toch bij een normaal hardloophorloge of trailrun variant uit. Wat zou een obstacle run horloge anders maken? Bij mij is het vooral de angst voor een kras van een hindernis of het kwijtraken van je horloge na een jump of slide in het water. Het horloge moet dus krasbestendig zijn en extra goed vastzitten. Dat hij waterdicht is lijkt me sowieso een vereiste bij een modern sporthorloge. We nemen een aantal merken horloges door.

Garmin

Veruit marktleider in sporthorloges en partner van diverse grote obstacle runs zoals Toughest in Zweden. Van een eenvoudige Garmin Forerunner tot een Garmin Fenix of Epix. Voor iedereen is er wat. En zijn ook smartwatches van Garmin, die nog meer kunnen. Voorbeelden zijn de Venu of Vivoactive. Zelf ben ik geen fan van een touchscreen. De combinatie van modder en water met een touchscreen gaat niet altijd even goed.

Wil je een instapmodel, kies dan voor de Forerunner. Wil je een horloge met alle toeters en bellen, ga dan voor een Fenix.

Tip: De Fenix 7 is net uit, dus je kunt een goede deal op de Fenix 6 scoren.

Bekijk hier alle modellen

fenix7X Solar HR 1000 63 1100x

Polar

Toch wel de runner-up bij de sporthorloges, na Garmin. Je kunt al eenvoudig instappen met een Polar Unite. De Polar Grit en Polar Vantage zijn ook fijne modellen. Train je veel in de bossen dan kan het slim zijn om een horloge te nemen waar je zelf GPX-bestanden kunt uploaden om de route te bepalen.

Tip: Bij Coolblue staan best wat tweedekansjes voor een goede prijs.

Bekijk hier alle modellen

Coros

Coros is zeker de “New kid on the block.” Ik heb zelf een tijdje met de zeer betaalbare Coros Pace 2 gelopen. Die beviel me erg goed. Je krijgt veel waarde voor je geld. Hij weegt slechts 29 gram en krijg veel updates. Blijft goed zitten met de nylon band en de accu gaat heel lang mee. Voor minder dan 200 euro is hele goede keus wat mij betreft.

Bekijk hier alle modellen

coros pace 2 gps sporthorloge navy nylon 42mmsporthorlogescorosdutch mud men 30478323 800x

Apple Watch

We zien steeds meer mensen met een Apple Watch. Zelf draag ik er overdag ook eentje, maar voor het sporten komt hij net te kort vind ik. Je kunt er wel een Strava app opzetten, maar een echt sporthorloge is het niet. Daarnaast voelt hij ook te kwetsbaar aan bij een obstacle run. Er is er bij mij al eens eentje gesneuveld toen het complete glas kapot ging. Je kunt er wel een Buff overheen dragen zodat hij niet krast. Een Apple Watch kun je overigens gratis krijgen via een zorgverzekeraar.

Bekijk hier alle modellen

Fitbit

Fitbit maakt tegenwoordig naast activity trackers ook sporthorloges. De activity trackers zijn niet altijd waterdicht, dus geen goed idee voor een mud run. Ik heb zelf een tijdje de Fitbit Ionic getest, maar vind een Apple Watch toch prettiger werken als Smartwatch. Daar zijn ook veel meer apps en mogelijkheden voor.

Bekijk hier alle modellen

Suunto

Het is een beetje stil rondom Suunto. En dat is erg jammer, want ze maken prachtige horloges. Het lijkt erop alsof ze de strijd tegen Garmin en Polar een beetje opgegeven hebben. De Suunto Spartan, die niets met Spartan Race te maken had, was een prachtig model. Met de Suunto 9 heb ik best wat obstacle runs gelopen. Geen krasje, dus zeker een goed model.

Bekijk hier alle modellen

Android Smartwatches

Van Samsung to Huawei. Iedereen maakt tegenwoordig wel een smartwatch. Persoonlijk zou ik toch voor een sporthorloge gaan. Als je één horloge zoekt voor je dagelijkse activiteiten en voor je obstacle runs dan zou het een optie zijn.

Bekijk hier alle modellen

Bonustip

Uiteraard hebben we nog een bonustip voor je. Draag een Buff om je horloge te beschermen tegen de meest smerige modderstukken of krassen.

Conclusie Obstacle Run Horloges

Het hangt een beetje af van wat je doel is, wat je budget is en waar je hem voor wilt gebruiken. Je hebt al een mooie Garmin Forerunner voor weinig. Loop je ook veel trails, dan zou een Garmin Fenix weer een goede optie zijn, omdat je dan veel meer uit je horloge kunt halen qua routes en training.

Op zoek naar een leuke obstacle run, mud run, survivalrun, endurance event of adventure race? Bekijk dan hier de complete OCR kalender. Schoenen of kleding nodig voor je training of event? Check dan DutchMudMen.com. Zoek je een goede plek om te overnachten bij een event, bekijk dan deze pagina? Missen we een evenement? Laat het ons dan weten via onze contactpagina. Stuur ons de informatie en we voegen het evenement kosteloos aan onze kalender toe.

Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?