Als je op onze site terecht gekomen weet je misschien al wat een obstacle run is en zoek je je volgende evenement hier. Het kan ook zijn dat het nieuw voor je is. Wat is obstacle run?
Wat is obstacle run eigenlijk?
Obstacle runs, mud races, stormbanen, obstakellopen en de vele diverse namen van de races. Er zijn veel termen voor de diverse races die er overal georganiseerd worden. Het zijn allemaal events waarbij hardlopen gecombineerd wordt met obstakels om de fysieke en mentale gesteldheid op de proef te stellen. In Amerika de laatste jaren een enorme trend en langzaam waait dit ook over naar Nederland. Kijk maar eens naar de kalender voor de komende periode.
Obstakelloop
Letterlijk vertaald zouden we het natuurlijk over een obstakel loop hebben, maar obstacle run klinkt veel cooler. Volgens Wikipedia is het dit:
Een obstakelloop (Engels: obstacle run), is een hardloopevenement waarbij de deelnemers onderweg diverse obstakels tegenkomen. Vaak gaat de route door de natuur en komen de deelnemers onderweg modder, water en hindernissen tegen. Voorbeelden van obstakels zijn houten muren, het kruipen onder?prikkeldraad, door sloten zwemmen, over vuur springen, over touwnetten klimmen en soms zelfs onder stroom gezet worden. Het doel is om de deelnemers de fysieke en psychologische grenzen van zijn of haar kunnen op te laten zoeken.
Wikipedia
Varianten en soorten obstacle runs
Niet elke obstacle run is een obstacle run. Er zijn vele varianten en soorten, plus evenementen die er op lijken. We lopen ze stuk voor stuk even door.
Obstacle Course Racing (OCR)
De meest pure vorm van obstacle running. De focus ligt vooral op leuke en uitdagende hindernissen. Dit lijkt ook het meest op een sport. Er is een Nederlands Kampioenschap (NK), Europees Kampioenschap (OCREC) en Wereldkampioenschap (OCRWC.) Veel deelnemers doen het voor de fun, maar er zijn ook wedstrijden zoals de OCR Series.
Mud run
Een mud run is misschien wel het meest bekende voorbeeld van een obstacle run. De foto’s bij dit soort evenementen doen het altijd goed en zien we ook veelvuldig op Facebook verschijnen. Bij een mud run gaat het parcours vaak door een stuk natuur, park of crossbaan waar veel zand en water aanwezig. Obstakels die je vaak tegenkomt zijn tijgeren door de modder, door het water lopen, trenches, monkeybars en muurtjes waar je overheen moet.
Survival run
Bestaat al veel langer dan de obstacle run en heeft een vaste schare fanatieke deelnemers. Dit is echt een sport met een sportbond, verenigingen en kampioenschappen die al jaren georganiseerd worden. Buiten Nederland niet echt bekend en populair.
Trailrun
Een trailrun is een obstacle run zonder hindernissen. Of een obstacle run is een trailrun met hindernissen. Het is maar hoe je het bekijkt.
Fun run
Zombie run, Color run, Wipeout Run, Electric Run. De naam zegt het al, hier gaat het nog meer om fun. Of het nou met kleur (color runs), verlichting (electric runs) of andere manieren is, de fun staat voorop. Deze runs zijn in eerste instantie gericht op plezier hebben. Vaak zijn de afstanden ook wat korter of hebben ze een speciaal thema. Zijn wat hypegevoeliger.
Urban run
In tegenstelling tot een mud run gaat een urban run door stedelijk gebied. De obstakels die je tegenkomt zijn ook vooral obstakels die je in een stedelijke omgeving tegenkomt. Denk aan auto’s, trappen, autobanden en skatebanen. Een urban run lijkt meer op hardlopen door de stad met een aantal obstakels dan op een mud run. Je zult er ook niet snel heel vies van worden. De eerste obstacle run in Nederland was een urban run, namelijk de Urbanathlon in 2012. De laatste jaren is deze variant niet echt populair meer.
Soorten obstakels
Veel voorkomende obstakels zijn; touwen, autobanden, monkeybars, tijgeren, klimmen over muurtjes, moddersloten, trenches, ijs, vuur, stroom en water.