Geschiedenis obstacle run

Een kort stukje geschiedenis obstacle running kan geen kwaad als je mee gaat doen aan je eerste run.

Update! Lees hier een mooi stuk over de eerste 10 jaar obstacle running in Nederland.

Wie zijn het toch?

Obstacle runners, hoe herken je ze? Van dinsdag t/m vrijdag zijn ze vaak verkleed in schone kleren, gekamde haren en sommigen die echt niet willen opvallen dragen zelfs een das. Op maandag zou je ze nog wel eens kunnen herkennen. Let bijvoorbeeld op moddersporen onder de nagels, het moeilijk kijken bij het traplopen of simpelweg de grote verhalen bij de koffieautomaat over de obstacle run van dat weekend. Na een drukke week wil iedereen zich even uitleven, sommigen doen dit door voetbal te kijken of doen wat boodschappen. Wij doen dit door met 3.000 anderen samen te rennen, obstakels te overwinnen en vermoeid, onder de modder, maar voldaan over de finish te strompelen. Het mooie aan de sport is dat je het samen doet. Dat ene voetje, die ene helpende hand of het oppeppen tijdens een obstakel als het net niet lukt, zorgt ervoor dat het drankje na de finish toch een stuk lekkerder smaakt dan anders.

Wie zijn het toch

Geschiedenis obstacle run

Wie heeft deze licht sadistische sport uitgevonden en waarom in vredesnaam! Het begon met evenementen-organisator Billy Wilson, misschien niet onverwacht is meneer Wilson een Britse oudgediende. Verkleed als voor- en achterkant van een paard, heeft meneer Wilson samen met zijn zoon de marathon van London gelopen. Wilson wilde het hardlopen interessanter maken, de volgende stap was een jaarlijkse cross-country race op zijn boerderij gevuld met modderpoelen, sloten en militaire oefeningen. De eerste obstacle run is een feit: Tough Guy.

De Amerikaanse Harvard-student Will Dean trainde op dat moment voor de triatlon en marathon, maar de training hiervoor vond hij maar saai. Tough Guy was hier ideaal voor! Dean zag de internationale kansen voor dit soort evenementen en schreef een onderzoeksrapport over Tough Guy aan Harvard. Eenmaal terug in de USA organiseerde Dean Tough Mudder, een obstacle run van ongeveer 20 kilometer met 4.500 deelnemers. Tegenwoordig is Tough Mudder een van de allergrootste obstacle runs ter wereld, met kappers die gratis mohawks knippen, live muziek, on-site tattoo shops en meer dan 60 evenementen per jaar. Goed gedaan Will Dean!

Tough Mudder

Nederlanders zijn er niet vies van

Obstacle runs schieten als hippe paardenbloemen uit de grond, onder de noemer van: Mud Run, Urban Run of Fun Run. De Mud Runs zijn de meest bekende en populaire obstacle runs, simpelweg omdat vies worden leuk is op deze manier!

Op de kalender van Obstakels.com staan alle obstacle runs in de Benelux en dat zijn er voor dit jaar nu al 80. De deelnemers zijn vaak zo enthousiast dat zij de sport al vanzelf promoten (weet je nog, die verhalen bij de koffieautomaat). Aangezien de sport nu echt een vlucht neemt, zullen het aantal evenementen, sponsoren en producten meegroeien. Een aantal sportmerken zijn zelfs al begonnen met een aparte lijn voor deze sport, zoals speciale schoenen, kleding en accessoires. Op DutchMudMen.com vind je zelfs een speciale webshop gericht op deze sport.

Dat was de geschiedenis obstacle run. Als je nu nog niet overtuigd bent om mee te doen aan obstacle runs, dan zal je omgeving je binnenkort wel overhalen. Begin dus maar snel met trainen!

Reacties zijn gesloten.

Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?