10 jaar obstacle runs in nederland

10 Jaar obstacle runs in Nederland

Op 2 mei 2012 was, naar mijn weten, de allereerste obstacle run van Nederland. Op 2 mei 2022 kunnen we dus vieren dat we 10 jaar obstacle runs in Nederland hebben. Tijd voor een terugblik op die tien jaar.

De eerste obstacle run

Het eerste evenement dat we een obstacle run kunnen noemen was de Army Urban Run. Georganiseerd door de Marathon van Eindhoven vond dit evenement plaats op de legerbasis naast Eindhoven Airport. Op 2 mei was de lokale Studio040 erbij om deze historische beelden te maken. Dit evenement leeft nog steeds, maar dan onder de naam Rhino Obstacle Run. Overigens waren er eerder al diverse typen evenementen die op een obstacle run leken zoals de prut-races in Noord-Holland en de survivalruns.

Beelden van de eerste obstacle run in Nederland

Na de zomer ging het pas echt los in Nederland en kon je in een maand tijd meedoen aan vier andere obstacle runs. Op 2 september vond de Ultimate Crossrun in Den Helder plaats. Een vrolijk evenement dat daarna nog een paar jaar doorgegaan is. Vervolgens was het een week later (9 september) tijd voor de Strongmanrun, een evenement dat eerder al in Duitsland plaatsvond en de overstap naar Nederland maakte. Dit evenement is verder gegaan onder de naam YU MAN RACE. Op 16 september was het tijd voor de eerste Urban obstacle run, de Urbanathlon in het hartje van Amsterdam. Geen succes, ik weet nog dat ik voor mijn gevoel uren in het startvak heb gestaan omdat er op het laatste moment gedoe met de vergunning was. We sloten het jaar af met de meeste bekende naam uit dit lijstje, Mud Masters. Op 6 oktober was de allereerste editie op het bekende EXPO-terrein in de Haarlemmermeer. Ik kan hem me nog herinneren als de dag van gisteren. Koud, nat en modderig. Toch had ik er zoveel plezier in dat ik op 10 november 2012 dit domein gekocht heb om een kalender voor 2013 online te zetten.

eerste mud masters 20121
Na de finish van mijn eerste mud masters

De langste obstacle run

Waar we in de beginjaren niet veel verder dan 10, 12 of 13 kilometer konden, werden de afstanden steeds langer. Eerst de Mud Masters Marathon in 2013 en Iron Viking in 2014 waar je 42 kilometer met hindernissen af mocht leggen. Strong Viking is uiteindelijk in 2018 nog een stapje verder gegaan met de Ultra Viking van 60 kilometer. De meest extreme obstacle run wat afstand betreft, heeft in de beginjaren slechts één keer plaatsgevonden en dat was de Mud Masters 24H in 2015. Ben je op zoek naar dit soort avonturen? Dan kun je tegenwoordig bij Ultimate Warrior terecht. Die organiseren sinds afgelopen jaar ook een 24-uurs evenement.

Het meeste aantal obstacle runs

Veel obstacle runs vinden één keer per jaar plaats. Zeker de wat kleinere lokale evenementen knallen eens per jaar. Dat doet overigens niets af aan de fun, want Tot De Nek In De Drek heeft al twee keer de award voor beste Mud Run gewonnen. Er zijn ook een aantal partijen opgestaan waar het meer is dan een leuk jaarlijks evenement. Nederland kent twee organisaties die al 10 jaar lang heel veel evenementen organiseren. Bij Mud Masters loopt de teller op tot 24 evenementen in Nederland. Strong Viking komt zelfs aan 35 evenementen. Losse events als een OCR Series, iron viking en ultra viking tellen we even mee met het normale evenement. Er zijn een paar deelnemers in Nederland die volgens mij intussen meerdere kasten vol finisher-shirts hebben.

eerste mud masters 20122
De eerste mud masters in 2012 deed zijn naam eer aan

Aantal deelnemers obstacle run

Sinds 2012 proberen we globaal bij te houden hoeveel tickets er verkocht zijn voor obstacle runs. In 2012 stond de teller op ongeveer 12.500. In je topjaren 2017, 2018 en 2019 kwamen we aan ongeveer 250.000 per jaar. Over 2020 en 2021 hoeven we het natuurlijk niet te hebben. Voor dit jaar staat er gelukkig alweer behoorlijk wat op de agenda. Tellen we alle deelnemers op dan komen we op ongeveer 1,3 miljoen uit in die 10 jaar tijd.

Aantal obstacle runs

Uit hoeveel evenementen konden deze deelnemers kiezen? Een exact aantal weten we niet, want er zijn vast een aantal lokale runs die we een jaar over het hoofd hebben gezien. Wat we wel durven zeggen is dat dit jaar het 1.000e evenement in Nederland plaats zal vinden. Welke dat precies is, dat zullen we alleen nooit weten.

10 jaar obstacle runs in Nederland

Op naar de volgende 10 jaar! Wij zijn klaar voor nog eens 10 jaar modder, hindernissen en mooie avonturen. De corona-restricties lijken achter ons te liggen, de kalender loopt weer vol en we hebben sinds kort een nieuwe bond die de sport gaat promoten. Heb je zelf nou nog nooit meegedaan of ken je mensen die echt eens mee moeten doen? Schrijf je dan snel in voor een evenement!

Op zoek naar een leuke obstacle run, mud run, survivalrun, endurance event of adventure race? Bekijk dan hier de complete OCR kalender. Schoenen of kleding nodig voor je training of event? Check dan DutchMudMen.com. Zoek je een goede plek om te overnachten bij een event, bekijk dan deze pagina? Missen we een evenement? Laat het ons dan weten via onze contactpagina. Stuur ons de informatie en we voegen het evenement kosteloos aan onze kalender toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?