review-inov-8-mudclaw-G-260-702x336

Review Inov-8 Mudclaw G 260

September vorig jaar kreeg ik een cadeautje van Inov-8. Namelijk een review-model van de nieuwe Inov-8 Mudclaw G 260. De behoorlijk gehypte nieuwe schoen van Inov-8 die gemaakt is van graphene.

Review Inov-8 Mudclaw G 260

Laten we eerst eens even kijken wat Inov-8 zelf over de schoenen te vertellen heeft.

The world’s toughest shoe for the world’s toughest muddy mountain runs and obstacle course races. Revolutionary graphene-enhanced rubber and fearsome 8mm studs deliver the world’s toughest grip over soft and wet ground. New super-strong upper materials including Kevlar in the tongue give high levels of durability and breathability to a shoe weighing just 260g. The MUDCLAW G 260 – Designed to make light work of all tough mud. Comes with an integrated gaiter to help keep debris out of the shoes. – Inov-8

Wat is Graphene

De grote onderscheidende factor is dat in de schoen graphene (grafeen) verwerkt is. Wil je meer weten of het materiaal, dan is deze video op The Verge interessant om eens te bekijken. Het is een supersterk materiaal, het weegt bijna niks en is bijzonder flexibel. Een soort wondermateriaal dat al jarenlang wacht op een doorbraak. Inov-8 is nu de eerste die het in hun schoenen gaat verwerken. Wat heb jij er als loper precies aan? Het voordeel bij je schoen is dat hij veel langer meegaat omdat het rubber praktisch niet slijt. Volgens Inov-8 is de zool 50% flexibeler, 50% sterker en 50% duurzamer.

Getest bij OCR en Trail

Ik heb de schoen vorig jaar gekregen om te testen. Mijn testmodel wijkt een klein beetje af van het eindresultaat, maar dat zal niet uitmaken voor het uiteindelijke resultaat. Vaak zijn het optische aanpassingen. In dit geval lijkt de stootrand nog wat dikker geworden te zijn. In mijn sample was hij zoals bij de Mudclaw 275, maar in de foto’s van de eindversie is het toch iets anders geworden. Ook de hiel lijkt nu wat steviger te zijn. Zie het verschil op de foto hieronder. Ik heb ze onder andere getest tijdens de 60 kilometer Ultra Viking en een aantal trailruns. Zeker de Ultra Viking was een mooi moment om ze eens echt goed te testen.

mudclaws
Boven mijn sample. Onder de definitieve versie.

Grip en zool

De Mudclaw is de meest extreme versie uit het Inov-8 assortiment. De X-Talon serie mag dan het meest populair zijn, de Mudclaw heeft in de meest natte en zachte omstandigheden het meeste grip. Je ziet het al aan het patroon van de noppen. Dit is het tweede model met de compleet vernieuwde zool van de Mudclaw. Hieronder op de foto kun je de nieuwe zool al zien bij de Mudclaw 275. Dit is hetzelfde ontwerp zool als de G 260.

mudclaw
Boven de “oude” zool van de Mudclaw 300. Onder de nieuwe van de Mudclaw 275.

De noppen zijn nog steeds 8 millimeter en de schoen zelf heeft een drop van 4 millimeter (verschil hoogte voorvoet en hak.) De vernieuwde vorm van de noppen is een doorontwikkeling waarmee je nog meer grip hebt en de modder nog snel van de zool afvalt. Dus wat dat betreft qua grip helemaal niets mis mee.

Hoe zit het echter met de grip van het rubber. Bijvoorbeeld op een natte ondergrond. Ook daar ben ik erg tevreden over. Ik merk dit altijd het beste bij Storm the Castle of soortgelijke hindernissen. Zelfs in de laatste ronde bij de Ultra Viking ging ik nog met “relatief gemak” naar boven. Het rubber plakt redelijk goed, zoals bij bijvoorbeeld de VJ Sport Irock 2 ook het geval is. Als je een schoen met minder plakkend rubber hebt, zoals bijvoorbeeld de Reebok All Terrain Craze, dan merk je direct dat je op de onderkant van de hindernis al aan het glijden bent. Met deze schoenen kun je gewoon stabiel naar boven lopen.

Er is in dit model overigens iets minder rekening gehouden met de obstacle runners, want de schoen heeft deze keer geen ropetec. Dus met het touwklimmen zitten er twee noppen “in de weg.” Als je dat dan weer vergelijkt met de eerder genoemde schoen van Reebok kun je het verschil goed zien. Bij de Reebok schoen is de zool echt aangepast voor touwklimmen.

reebok vs inov-8
Onder de Reebok schoen waar duidelijk rekening gehouden is met touwen. Boven de Mudclaw waar twee noppen op die plek zitten.

Comfort en bovenkant

Het comfort was een grote vraag toen ik de specificaties vooraf las. Ten eerste gaat er kevlar gebruikt worden in de bovenkant en is hij daarmee superduurzaam, maar misschien ook stug. De Irock heeft dat namelijk ook en voelt daarom altijd wat stugger aan. Ten tweede heeft deze schoen op een van 1 tot 5 een breedte van 1, wat wil zeggen dat hij behoorlijk smal is.

Punt ??n viel eigenlijk wel mee. Het is niet de meest comfortabele Inov-8 schoen, maar ik vind ze nog altijd iets prettiger zitten dan de schoenen van VJ Sport. Tijdens de bijna 10 uur van de Ultra Viking zaten ze verbazingwekkend comfortabel. Doordat hij iets smaller is, sluit hij goed aan om de voet waardoor je niet gaat schuiven. En het design van de schoen is zo gemaakt dat het extra stevige deel van de stof (de rand) ook dient als bescherming voor je tenen.

mudclaw vs mudclaw
De Mudclaw 275 (boven) en het review-model van de Mudclaw G 260 (onder.)

Ook punt twee is in de werkelijkheid anders dan in de boekjes. Als ik op de X-Talon 230 loop, die ook breedte 1 heeft, dan krijg ik na 20 kilometer echt wel last van mijn voeten omdat ze eigenlijk te smal voor me zijn. Bij de Mudclaw heb ik daar geen last van gehad. Dit lijkt te komen omdat het materiaal toch iets meerekt bij de Mudclaw en de harde rubberen rand van de X-Talon dat niet doet. Dus ook met een wat bredere voet kun je er prima op lopen.

Afwatering

Het materiaal van de bovenkant is wat duurzamer en daarmee ook wat opener. Doordat de mesh iets meer open is dan bij de meeste modellen van Inov-8 gaat het water er voor mijn gevoel iets eenvoudiger uit. Ik heb nergens het gevoel gehad dat ik met volgelopen schoenen rondgelopen heb. In het definitieve model is de rand wel van een iets ander materiaal en dat zou nog een klein beetje verschil kunnen maken. Doordat het wat meer open is, zouden je voeten in de zomer ook wat meer moeten kunnen?ademen als het heel warm weer is. Verder komt er geen vuil door het mesh heen.

Verschil Mudclaw 275 en Mudclaw G 260

Deze Mudclaw G 260 lijkt natuurlijk bijzonder veel op de Mudclaw 275 die in 2018 gelanceerd is. Toch is de definitieve versie nog wat aangepast. De verschillen zijn niet zo heel groot. De zool is natuurlijk het voornaamste verschil. De G 260 heeft Graphene Grip en de 275 Sticky Grip. Beiden erg goed, maar de eerste zal iets duurzamer zijn. Verder het bovenwerk. In de definitieve versie is de stootrand rondom toch anders geworden. Daarmee biedt hij iets meer bescherming dan de 275. Ook zou het bovenmateriaal iets duurzamer moeten zijn vanwege het andere materiaal dat gebruikt is.

mudclaw G 260 vs mudclaw 275
Mudclaw G 260 vs Mudclaw 275

Conclusie

Dit is gewoon een hele goede schoen voor je volgende obstacle run of trail run. De grip is echt heerlijk, hij zit fijn om de voet en weegt niet veel. Ik ken geen schoenen met een betere grip in de modder. Met deze schoen lijkt Inov-8 een toekomstige topper ontworpen te hebben.

Prijs en bestellen

De schoenen gaan 160 euro kosten. Daar zit dan wel een gaiter bij in dezelfde groene kleur bij. Als het kevlar en de grafeen doen wat ze zeggen hoef je voorlopig ook geen nieuwe schoenen meer te kopen.

Nu al te koop via pre-order bij?Dutch Mud Men. Uitgeleverd vanaf half februari 2019.

[rwp_box id=”0″]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven