sporthorloge suunto spartan

Het beste sporthorloge voor je obstacle run

We krijgen regelmatig de vraag welk sporthorloge goed is om mee te nemen tijdens je obstacle run. Veel runs registeren geen finishtijd en ook de afstand is niet altijd even duidelijk. Vind je het nou leuk dat soort informatie te weten, dan kun je een sporthorloge dragen tijdens je obstacle run.

Populaire merken sporthorloges

Er komen steeds meer sporthorloges bij. Hieronder een aantal merken en modellen die geschikt zijn om mee te nemen in de modder. Uiteraard zijn ze allemaal waterdicht (wel zo handig) en hebben GPS zodat je kunt meten hoe lang het parcours was. De meeste horloges kunnen tegenwoordig veel meer, zoals muziek afspelen en berichten van je smartphone tonen. Alleen is dat wat minder relevant tijdens je obstacle run. We kijken hieronder naar;

 1. Garmin
 2. Polar
 3. Fitbit
 4. Samsung
 5. Apple
 6. Suunto

Tip! Draag een polsband of buff over je horloge om hem te beschermen tegen krassen en extreme modder.

1. Garmin

Een van de meest bekende merken sporthorloges is Garmin. Garmin is ook een van de grote sponsoren van de populaire Zweedse obstacle run serie Toughest. De sporthorloges uit de Forerunner Serie zijn altijd erg populair geweest en heb je al voor een mooie prijs. Ze hebben in principe alles wat je nodig hebt voor een obstacle run. Tegenwoordig is ook de wat meer moderne variant (de Vivoactive) populair. Grote verschil is dat deze touchscreen heeft. Een touchscreen en druppels water op je horloge is soms iets minder handig. Ga je voor het extremere werkt? Dan kun je kijken naar de wat duurdere Garmin Fenix. Hij is twee keer zo zwaar als de rest, maar de accu gaat ook twee keer zo lang mee. Dus een World’s Toughest Mudder van 24 uur kun je precies redden met dit horloge.

Update: we hadden de nieuwe Garmin Instinct over het hoofd gezien.

Bekijk hier alle modellen…?(vanaf 119 euro)

2. Polar

Polar is als uitvinder van de hartslagband om je middel een gevestigde naam en maakt al heel lang sporthorloges. Dat doen ze nog steeds en tegenwoordig maken ze ook smartwatches. Het huidige model is de Vantage die je in diverse kleuren en maten kunt krijgen. Dit horloge heeft in principe alles wat je nodig hebt. Een groot voordeel is de zeer ruime batterijduur van 30 uur, zelfs met hartslag en GPS aan. De hartslag wordt tegenwoordig overigens gewoon via de pols gemeten en niet meer met zo’n ouderwetse band om je middel.

Bekijk hier alle modellen…?(vanaf 275 euro)

3. Fitbit

Een naam die je veel minder vaak hoort dan Garmin en Polar is Fitbit. Begonnen als activity tracker maken ze tegenwoordig ook smartwatches / sporthorloges. Zelf loop ik al een hele tijd met de Fitbit Ionic. Hier is ook een speciale Adidas-editie van waar extra accessoires en extra Adidas hardloopprogramma’s bijzitten. Naast sporthorloge ook nog steeds wel een activity tracker die je slaap, stappen en andere dingen bijhoudt. En vergeet je hem bij de start aan te zetten? Dan merkt hij dat en gaat hij vanzelf meten.

Bekijk hier alle modellen… (vanaf 277 euro)

4. Samsung

Tsja, wat maakt Samsung niet. Ook op het gebied van sporthorloges en activity trackers hebben ze een aantal modellen. Je hoeft geen Samsung telefoon te hebben om deze sporthorloges te kunnen koppelen aan je smartphone. Ze hebben twee modellen specifiek gericht op het sporten, de Gear Fit en de Gear Sport. De eerste ziet er meer uit als een activity tracker en de tweede echt als sporthorloge. Verder zijn er afgezien van het formaat bijna geen verschillen tussen de twee.

Bekijk hier alle modellen…?(vanaf 156 euro)

5. Apple

Voor zowel de Apple Watch 3 als 4 is Apple een samenwerking aangegaan met Nike. Om heel eerlijk te zijn is er afgezien van het sportieve horlogebandje en de watch faces niet heel veel anders aan het horloge. Verder is het eigenlijk een hele goede smartwatch die je ook als sporthorloge kunt gebruiken. Het nieuwste model (Watch 4) kan met een speciale sensor ook je hartritme in de gaten houden, maar dat lijkt in Nederland nog niet te werken.

Bekijk hier alle modellen… (vanaf 299 euro)

6. Suunto

Het Finse merk Suunto maakt al heel lang prachtige sporthorloges. Je zou bijna bang zijn dat ze vies worden. Voor je obstacle run kun je bijvoorbeeld kijken naar de Spartan serie. Het is overigens geen Spartan Race horloge, maar echt een multisport horloge dat je voor alle soorten sporten kunt gebruiken. Er zijn diverse modellen en de ene heeft wat meer opties dan de ander, maar het zijn allemaal prachtige horloges die goed bruikbaar zijn voor je wedstrijd of trainingen.

Bekijk hier alle modellen…?(vanaf 208 euro)

Deze merken haalden het lijstje niet

De naam is natuurlijk perfect, maar het horloge heeft geen GPS. We hebben het dan over de Casio G-Shock MudMaster. Zelf heb ik ook lang met een TomTom Runner gelopen. Deze kun je nog wel kopen, maar TomTom gaat stoppen met sporthorloges. Qua ondersteuning en garantie dus niet de beste keus voor de lange termijn.

Conclusie sporthorloge obstacle run

Er zijn heel veel merken sporthorloges. Wat je er naast je mud run precies mee wilt doen is belangrijk om vooraf te weten. Ga je veel trainen met bepaalde hartslagzones, zwem je graag of fiets je juist veel? Dan kun je daar tijdens je keuze rekening mee houden. Zorg ook dat je de maat van je pols even opmeet. Heb je hele dikke polsen, dan past een maat S niet altijd en andersom. Mis je nou een model wat volgens jou perfect is voor je volgende obstacle run? Laat het ons weten in de reacties hieronder!


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

9 gedachten over “Het beste sporthorloge voor je obstacle run”

 1. Leuk lijstje, maar is er ook daadwerkelijk rekening gehouden met mud runs? Mijn Apple Watch kan in theorie zeker een mud run mee, maar zou ik alles behalve aanraden. Modder kan het scherm snel krassen en een steentje op het glas en je kan je Apple Watch gedag zeggen.

 2. Ik stop m’n Apple Watch altijd in een Catalyst waterproof case. Dit ding zorgt ervoor dat je Watch waterdicht is (100m) en afgesloten is voor stof en vuil. Vooral tijdens modderige runs vind ik het wel goed dat het siliconen binnenhoesje de speakergaatjes e.d. in de Watch afsluit.
  Op het beeldscherm plak ik dan ook nog een screenprotector om helemaal klaar te zijn voor een run.

 3. Hey allemaal, ik heb een garmin forerunner 235 en ik ga dit jaar voor het eerst meedoen aan een obstacle run (Down Under , strong viking run en Spartacus Thor). Nu was ik even benieuwd of dit horloge bestand is tegen datgene wat je allemaal tegenkomt bij een obstacle run? als dit niet het geval is, wat kun je dan bestellen om je horloge te bestellen (ik zou erg blij zijn als iemand een link meestuurt in een reactie als hij/zij weet wat en hoe).

  Ik ben een leek op dit gebied mensen, dat lezen jullie zeker wel?! :-p… iedereen bedankt voor de reacties alvast.

 4. Hi Tjeerd. Dat is er eentje zonder touchscreen toch? Hij is zeker bestand, maar ik zou er zelf een buff of polsbandje omheen doen om het glas te beschermen. Je hebt altijd kans dat je met het tijgeren ofzo net een steentje raakt met het glas, wat een kras kan opleveren. Dat zou jammer zijn.

  In de reactie hiervoor zie je dat iemand een case gebruikt voor zijn sporthorloge. Daar heb ik zelf geen ervaring mee.

 5. dirk – je loopt zelf met de Fitbit Ionic. Doe je daar ook obstacle runs mee? Oftewel, kan hij tegen modder en een stootje?
  Heb nu de Fitbit charge 3. Bevalt erg goed, behalve dat hij geen gps heeft. Vandaar dat ik wrs toch een ander horloge wil aanschaffen

 6. Nee, die gebruik ik als ik weet dat hij schoon blijft. Ik heb nog een oude TomTom Runner 1 die met obstacle runs mee gaat. Jammer dat ze daar mee stoppen, want een fijn ding.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top