VJ Sport Irock 2 vs Inov-8 X-Talon 210

Review wedstrijdschoenen; Inov-8 X-Talon 210 vs. VJ Sport Irock 2

Op het afgelopen WK in London heb ik eens extra goed op de schoenen van de toplopers gelet. Twee modellen kwamen bovengemiddeld vaak voor en dat waren de VJ Sport Irock 2 en de Inov-8 X-Talon 210. Twee schoenen die bekend staan als echte wedstrijdschoen door hun smallere pasvorm en lage gewicht. Ik heb op beide schoenen gelopen en leg ze daarom hier eens even naast elkaar.

VJ Sport Irock 2

Weinig mensen zullen het kleine Finse merk VJ Sport kennen. In de OCR-wereld is het bekend geworden dankzij Jonathan Albon, vijfvoudig wereldkampioen. Sinds dit blogbericht van hem uit 2015 heeft het merk langzaam voet aan de grond gekregen. Het was voor mij de eerste schoen met een plakkend soort rubber. Door de Butyl Rubber zool loop je eenvoudig over gladde ondergronden heen (hout, stenen, Storm the Castle, etc.). Intussen heeft Inov-8 ook een zelfde soort zool, maar dit was voorheen altijd een groot voordeel van de Irock’s ten opzichte van andere schoenen.

VJ Sport Irock 2 vs Inov-8 X-Talon 210
VJ Sport Irock 2 vs Inov-8 X-Talon 210

De schoen is behoorlijk smal, dus voor een wedstrijdschoen perfect. Je kunt hem strak aandoen en hij reageert goed en direct. De schoen zelf is extreem stevig. Het materiaal van de bovenkant (Schoeller?-Keprotec?) is van origine ontworpen voor de motorsport en maakt gebruik van Kevlar. Het is extreem stevig, maar daarmee wel iets stugger. Als je ze een aantal keer gedragen hebt en ze zijn goed nat geweest dan kunnen ze bij het aantrekken wat krap aanvoelen. Ze zijn dan niet gekrompen, maar het materiaal moet weer even soepel worden. Na een paar minuten zitten ze dan weer als gegoten.

De waterafvoer is goed, maar niet bijzonder. Het materiaal houdt geen water vast. De schoen mist de H2O-drain van Reebok en doordat het materiaal iets dikker / steviger is gaat het er net wat langzamer uit. Het blijft er niet in staan, maar zou net iets beter kunnen als je het mij vraagt. Een goed verbeterpunt voor een eventuele VJ Sport Irock 3 als die er ooit komt.

Inov-8 X-Talon 210

Volgens Inov-8?zelf waren er bij de top 7 van de mannen op het WK maar liefst 5 atleten die op de X-Talon 210 liepen. Zo is nummer 3 van het WK en nummer 1 van het EK, de Belg Thibault Debusschere recent overgestapt van de Irock 2 naar de X-Talon 210. De X-Talon 210 is een schoen met een lange geschiedenis. De X-Talon serie is al 10 jaar oud en heeft al veel modellen voortgebracht. Deze X-Talon 210 is eigenlijk een voortzetting van de X-Talon 190 welke tot voorheen altijd de wedstrijdschoen uit deze serie was.

inov-8 x-talon 210

De zool lijkt er op die van de Irock. Sinds Inov-8 StickyGrip gelanceerd heeft plakt deze schoen net zo goed als de Irock op natte en gladde ondergronden. Door de wat dunnere mesh gaat het water er bijzonder snel uit, maar slijt de schoen iets sneller. Ga je dus drie keer per week trainen in de touwen, trek ze dan niet aan. Gebruik het echt als wedstrijdschoen en pak een duurzamere schoen voor je trainingen.

Ook deze schoen is erg smal waardoor hij snel reageert op je bewegingen. Met 210 gram is hij aan de lichte kant en dat voel je ook als je er mee loopt. Doordat de drop (hoogteverschil hak en voorvoet) slechts 3 millimeter is lijkt het bijna alsof je op je blote voeten staat.

VJ Sport Irock 2 vs Inov-8 X-Talon 210
VJ Sport Irock 2 vs Inov-8 X-Talon 210

De grote verschillen

Als je goed naar de zool van beide schoenen kijkt zul je zien dat deze erg op elkaar lijken. De schoenen lijken verder ook behoorlijk op elkaar. Voor mij persoonlijk het allergrootste verschil is de stugheid van de schoen. De Irock voelt veel stugger aan dan de X-Talon die dankzij het materiaal veel zachter is. Het gevolg is dat het water er nog net wat sneller uitgaat. Het zijn beide erg fijne wedstrijdschoenen en ik vind het moeilijk een schoen aan te wijzen als de betere. Uiteindelijk zijn schoenen toch een persoonlijke keuze, maar zoek je een goede en snelle wedstrijdschoen dan zijn dit de twee topfavorieten.

Inov-8 X-Talon 210 VJ Sport Irock 2
Kleur Oranje Rood
Drop 3 mm 6 mm
Gewicht 210 gram 240 gram
Breedte Relatief smal Smal
Zool Sticky Grip Butyl rubber
Waterafvoer Bijzonder goed door open mesh Minder goed dan de X-Talon 210
Duurzaamheid bovenkant Gemiddeld Erg duurzaam door sterk materiaal
Noppen 8 mm 8 mm
Online bestellen Bestel ze hier Bestel ze hier

Reacties zijn gesloten.

Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?