Review Mud Masters Biddinghuizen

Afgelopen weekend was alweer de vierde Mud Masters van dit seizoen. Na een koude Haarlemmermeer, de 24 Hours van Weeze en een iets kortere strandrun in Scheveningen stond ik deze keer aan de start in Biddinghuizen. Nou ja, start… Omdat ik het hele weekend mocht werken bij de Dutch Mud Men kraam heb?ik op vrijdag met de organisatie zelf de 18 kilometer gelopen.

Mud Masters Biddinghuizen

Mud Masters Biddinghuizen

Ik was er in 2012 al bij tijdens de allereerste Mud Masters en heb sindsdien zo ongeveer altijd aan de start gestaan. Is er dan nog wel iets nieuws te beleven en blijft het leuk? Jazeker, in mijn ogen is het absoluut de moeite waard om mee te blijven doen.

Mud Masters Biddinghuizen

Nieuw parcours

Na een aantal jaren Biddinghuizen was het tijd voor een update van het parcours. Vorig jaar was er al een nieuw stuk bos bij gekomen, maar dit jaar was de opzet weer helemaal anders. Doordat er met drie lussen van 6 kilometer werd gewerkt leek het parcours een stuk compacter. Waar je soms bij een run het idee hebt dat je 10 kilometer van de finish vandaan bent, kom je hier steeds met een lusje weer terug bij het EXPO-terrein. Je start met de blauwe kilometer die de lopers van de 6 kilometer lopen. Vervolgens ga je de rode lus doen die er voor de 12 en 18 kilometer bijkomt. Je sluit af met de zwarte lus die exclusief voor de 18 kilometer (en marathon-lopers) is.

Mud Masters Biddinghuizen

Wat is er anders? Vroeger draaide je na 2 kilometer al af voor een speciale lus die alleen voor de 18 kilometer was. Aan het begin van de run ben je nog fris en sterk en gaan die wat zwaardere obstakels makkelijk. Doordat de obstakels nu iedere lus wat zwaarder en technischer worden zitten de meest lastige op het einde, als je vermoeid aan het worden bent. Mud Masters staat niet bekend als meest zware obstacle run van Nederland, maar met deze opzet hebben ze de 18 kilometer toch wat zwaarder weten te maken.

Execution

De Splash Jump kennen we natuurlijk allemaal. Vanaf een paar meter hoogte bij 20+ graden in het water springen aan het einde van je run is natuurlijk een favoriete afsluiter van veel deelnemers. In Weeze hadden we al kennis mogen maken met de vernieuwde versie van de Splash Jump, namelijk Execution. Het verschil?dat je niet zelf springt, maar dat er iemand op de knop drukt lijkt minimaal. Toch is de beleving een heel stuk groter. Bij Splash Jump bepaal je zelf wanneer je gaat. Bij Execution sta je op het luik te wachten op het moment dat je ineens valt. Dit subtiele verschil maakt het obstakel echt nog veel leuker.

Mud Masters Biddinghuizen

Modder

Vorig jaar had het twee weken non-stop geregend voor Mud Masters. Het parcours was toen extreem modderig. Helaas waren de weergoden ons minder goed gestemd dit jaar en was het twee weken lang kurkdroog. Tijdens onze testrun op vrijdag bleek al dat modderige delen van vorig jaar nu een stuk droger waren. De organisatie was nog wel overal water aan het oppompen en verspreiden. Ook reden er tractoren met watersproeiers rond, maar echt heel nat was het niet. Toch is het na duizenden deelnemers wel veel beter geworden, want de mensen die we zaterdag en zondag over de finish zagen komen zaten in ieder geval helemaal onder de modder.

Mud Masters Biddinghuizen

Obstakels

Er waren twee obstakels die naar onze mening wel heel vaak naar voren kwamen; Cross the Ditch (een balansbalk over een sloot) en Tyre Horden (de horizontale autobanden.) Verder veel typische en bekende obstakels die we vaker bij Mud Masters zien. Er ontbrak ??n groot obstakel en dat was Pipe Runner. Mud Masters heeft er voor gekozen om niet alle mega-obstakels bij elk evenement neer te zetten. Dus wil je tegen de quarterpipe omhoog rennen dan mag je naar de Haarlemmermeer in April 2017. In vergelijking met vorig jaar waren er iets minder muren, maar wel weer wat meer technische obstakels zoals de verticale monkeybars. Al met al een prima mix van eenvoudigere kleine obstakels en wat grotere of meer technische hindernissen.Mud Masters Biddinghuizen

Conclusie

Wil je voor het eerst meedoen aan een obstacle run? Dan is Mud Masters een uitstekende keuze. De organisatie staat als een huis, de sfeer is erg goed en de afwisseling van obstakels klopt per afstand. Heb je al veel obstacle runs gedaan dan kun je prima ieder jaar een Mud Masters doen. Nieuwe en innovatieve obstakels zoals Execution moet je gewoon ooit gedaan hebben en met een marathon-afstand is er uitdaging genoeg voor de afgetrainde obstacle runner.

Zelf meegedaan?

Hoe vonden jullie Mud Masters Biddinghuizen? Laat hieronderje review achter!

Aftermovie Biddinghuizen from Mud Masters on Vimeo.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

7 reacties op “Review Mud Masters Biddinghuizen”

 1. Jammer dat er geen “18 km” op het shirt staat. Daar liep ik dit jaar nou speciaal de 18km voor. Eigenlijk zou elke afstand vermeld moeten staan op je shirt welke je gelopen hebt. Kleur van het shirt was ook vreselijk trouwens.

  De eerste kilometers waren volgepropt met mooie obstakels maar hoe langer de afstand hoe minder de obstakels werden. Vooral in de laatste kilometers van de 18 was het volgepropt met veel van hetzelfde en simpele obstakels. Enige leuke obstakels hier was het sjouwen met een zandzak door en over glibberige trenches. Ook de “monkeybar” waar je verplaatst dmv twee touwen was leuk. Maar die obstakels met twee balkjes over een greppel en die balken met autobanden eromheen heb ik echt te vaak gezien. Dat vond ik erg jammer. Die ijzeren vertical monkeybars waren trouwens ook regelmatig in beeld.

  Je betaald toch een hoop geld voor de run en dat is prima maar dan wil ik ook in de laatste kilometers wel graag waar voor mijn geld.

  Verder blijft het een super gaaf evenement in mijn achtertuin 😉

 2. Op de heenweg van de parkeerplaats als geconfronteerd met het finisher t-shirt. Een lelijker kleur hadden ze wat mij betreft niet uit kunnen kiezen. Inchecken ging ongelooflijk snel, echt super. Geen controle op ID. Organisatie was prima verder.
  De wall vlak na de start was goed om het veld uit elkaar te trekken. Na verschillende Biddinghuizen edities hetzelfde rondje te hebben gelopen was er dit jaar voor gekozen om een andere route te kiezen. Tijdens de eerste 6 kilometer wel veel festival-terrein gezien. Monkey bars heerlijk, want droog. Trenches stonden ook bijna droog (wij liepen op zondag), de flyer was top (bij SV echt veel hoger) en we hebben lang staan wachten voor de “execution”; deze was wel de moeite waard. Het blijft toch spannend wanneer je niet weet wanneer iets staat te gebeuren.
  Tweede lus van 6km, het touw over het water was relatief kort en daarom voor veel mensen goed te doen (minder wachttijd dan vorig jaar). Ik vond de 12 kilometer goed in balans qua obstakels en complexiteit ervan. Na de LG turbowash (tja….) twee walls gehad en vervolgens …… geen halfpipe (?!).
  Je merkt goed dat MudMasters aan het uitgroeien is tot een ongelooflijk groot evenement maar qua organisatie is daar goed op ingespeeld vond ik. Kortom, leuke middag gehad met een Master organisatie maar weinig Mud.

 3. Voor de eerste keer met de mud masters meegedaan,
  Alles was voormij nieuw.dus niet zoals eerder werdt vemeld dat alles simpel is,watmij opviel is dat groepen elkaar niet gingen helpen maar dat andere dit moesten doen.maar waar zeker aandacht aan besteed moet worden zijn voor de mensen die meededen met een lengte van ongeveer 1.60 zij willen doen waarvoor zij gekomen zijn zoveel mogelijk zelf standig de opstakels paseren.
  Bijvoorbeeld de monkeybar deze is tehoog en de spijlen ver uit elkaar.
  Maar verder heb ik een fantastisch naar mijn zin gehad,vol met schraaf wonden en overal modder.
  Top dag gehad.

 4. Dit was mijn eerste Mudmasters (18km) en ook de eerste keer dat ik alleen deel nam aan een OR (rest durft niet meer 🙂 ).

  Organisatorisch was het allemaal erg goed geregeld. Snel aangemeld, snel je tas afgeven (goede verdeling in afgifte en ophalen), goede douches (je staat niet in een bak water maar netjes op een kleine stellage), voldoende drinkpunten.

  Uiteraard is het begrijpelijk dat de spectaculaire obstakels in de eerste 6 km zaten (iedereen wil deze natuurlijk doen). Nadeel is dan wel dat het bij de langere afstanden wat “saai” wordt. Een water obstakel extra voor de langere afstanden was erg welkom geweest. Zeker met het lekkere weer.

  De hoeveelheid modder (afgezien van de trenches en de beast lap) was erg beperkt. Komt vast door de lange droogte, maar ik had wel op meer modder gehoopt. Maakt het allemaal nog wat uitdagender.

  Ben het met Henry eens. Deelnemers schrokken als je aanbood hen een pootje te geven om over een obstakel te komen. Jammer. Het samenwerken is juist het leuke aan een dergelijke run. Misschien een startvak voor deelnemers die alleen inschrijven (geen idee of dit haalbaar is)?

  Conclusie: top dag!

 5. Voor het eerst in tijden weer meegedaan aan een Mudmasters parcours (doe voornamelijk strong viking etc) en natuurlijk ook gelijk de 18km gedaan 😀

  Nu was de run over het algemeen wel oke echter waren er toch een paar dingen die mij tegen vielen…

  -Weinig modder (zal wel door de droogte zijn maarja met een naam als mudmasters heb je ook wat waar te maken)

  -Veel en dan ook veel herhalingen van dezelfde laffe “obstakels” bedoel een plankje over een sloot is nou niet echt een obstakel te noemen en om dat nou 6x tegen te komen is een beetje jammer zelfde geld voor de balken met de banden eromheen die zijn we ook teveel tegen gekomen …

  -de hoeveelheid stenen in de laatste gedeelte mudcrawl … dit was in mijn ogen nou niet bepaald handig zoveel scherpe stenen etc dat er in dat modder zat …

  -De LELIJKE finish shirt … dat ding ziet er dus niet uit en iedereen klaagde erover ….

  +Execution was echt wel tof omdat je niet weet wat er gaat komen
  +Monkeybars met extra verticale moeilijkheidsgraad 🙂
  +Diverse andere technische onderdelen wat het parcours toch wel wat meer uitdagend maakte 🙂

  Heb me wel vermaakt maar over het algemeen is het me toch een beetje tegen gevallen …

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top