obstacle run schoenen

De beste schoenen voor je obstacle en mud run

Wat zijn nou eigenlijk de?beste schoenen voor je obstacle run of OCR? Die vraag krijgen we regelmatig gesteld. Daar is natuurlijk geen eenduidig antwoord op, want iedereen heeft zijn of haar favoriete merk of model. De een zweert bij de Salomon Speedcross, de ander bij de Inov-8 X-talon en de volgende loopt het liefst op de Reebok schoenen.

De beste schoenen voor een obstacle run?

We hebben in Team Dutch Mud Men een korte poll gehouden en daar kwam onderstaand resultaat uit. Hieronder hebben we een opsomming gemaakt van de?acht?merken die specifieke schoenen voor obstacle runs gemaakt hebben en als hoogste eindigden.

Obstacle Run Schoenen

1. Inov-8

Inov-8 X-talon 225

Een merk wat niet weg te denken is bij obstacle runs. Het Engelse Inov-8 (spreek uit als Innovate) maakt een hele serie schoenen speciaal voor obstacle en mud runs. In 2003 hebben ze de Mudroc 290 gelanceerd en sindsdien zijn er veel modellen bijgekomen. Klassiekers als de populaire X-talon 212 bestaan nog steeds. De laatste jaren zijn daar de X-talon 200, X-talon 225 en de X-claw 275 bijgekomen. Lees hier onze review van de X-talon 200 en de X-talon 212. Verkrijgbaar via Dutch Mud Men.

Keuzehulp:

Gisteren heb ik ze voor het eerst aangehad bij de Iron Viking, de marathonversie van Strong Viking. Wat een geweldige ervaring!! De schoenen zijn super licht, ze wegen?echt heel weinig. En de grip, man man man gewoon bizar! Echt bizar, hoeveel grip je met deze schoenen hebt, ik voelde me soms net Spiderman, zo plakte ik met mijn schoenen aan de modder en de diverse obstakels. Deze schoenen had ik echt 3 jaar geleden al moeten kopen šŸ™‚ (Review klant.)

2. Salomon

salomon speedcross

Salomon maakt al sinds jaar en dag schoenen voor de trailrun-wereld. Een aantal van deze schoenen is ook populair bij obstacle runners. De twee modellen die erg geschikt zijn, zijn de Salomon Speedcross en de Salomon Fellraiser. Lees hier onze review van de Salomon Speedcross. De schoen is wel wat zwaarder dan de gemiddelde obstacle run schoen, maar kan daarmee wel weer wat comfortabeler aanvoelen. Ook de Speedcross maakt gebruikt van het quick-lace systeem. Verkrijgbaar via DutchMudMen.

De Salomon Speedcross 3 is een solide schoen met grip en geeft je een comfortabel gevoel. Schoen voelt wel wat lomp aan en heeft een relatief hoge drop. Hierdoor wel een makkelijke overgang vanuit de traditionele hardloop schoen. (Onze review.)

3. Asics

asics-gel-fuji-runnegade

Asics is natuurlijk wereldberoemd als merk voor hardloopschoenen op de weg. Toch maken ze ook schoenen voor buiten de gebaande paden. Zo maken ze de Asics Gel Fuji Runnegade. Een schoen die we wel eens tegenkomen in de modder. We hebben hem zelf nog niet getest, maar onze vrienden van Mudstacle al wel.

I?d definitely recommend giving these a go. They?re a well thought out shoe, made by a manufacturer that know their running onions. Of course every shoe is going to fit and suit everyone differently, but on paper (and on my feet) these provide everything?you need for OCRs. (Review Mudstacle.)

4. Reebok

reebok all terrain

Reebok is partner van Spartan Race. De afgelopen jaren hebben ze samen schoenen ontwikkeld en intussen is de derde serie van deze schoen op de markt.?Het eerste model ging bij ons (en vele andere lopers) vrij snel stuk, maar de huidige serie is intussen een heel stuk duurzamer geworden. De nieuwe Reebok All Terrain Super is nu in de winkel en heeft in plaats van traditionele veters het quick-lace systeem wat je van de wintersport kent.?Verkrijgbaar via Dutch Mud Men.

The biggest knock on previous years? models was they began to break down structurally after a few races. Holes would quickly form on the uppers of the shoe. I am truly hoping that is not the case with the OR as these are?currently my favorite OCR shoe. As title sponsor for Spartan since 2013, Reebok have longed to be?the leading?OCR shoe. With this years Reebok All-Terrain?Super OR, if they are can handle long term wear and tear, they may have finally succeeded. (Review Obstacle Racing Media.)

5. Icebug

Icebug Zeal

Ga je meedoen aan een obstacle run in Scandinavie? Dan is de kans groot dat je medelopers op schoenen van Icebug lopen. Ook in de Verenigde Staten zie je Icebug veel voorbij komen. In Nederland en Belgie staat het merk nog in de kinderschoenen. Toch maken ze een hele mooie schoen voor je obstacle run. De Icebug Zeal ziet er een beetje vreemd uit met de hoge opstaande beschermrand, maar de noppen bieden extra veel gemak tijdens het touwklimmen. Klein nadeel is dat het water soms iets minder makkelijk uit de schoen loopt door de wat stevigere mesh bovenkant.?Verkrijgbaar via Dutch Mud Men.

Het is echt bizar hoeveel grip je hebt! Normaal liep ik op hardloopschoenen tijdens obstacle runs dus voor mij is het verschil echt enorm. Afwatering is matig maar ik heb daar niet veel last van gehad eigenlijk, je sopt alleen een beetje tijdens het hardlopen en op een gegeven?moment is dit wel een keer over. Het viel me ook reuze mee hoeveel rotzooi & zand er in de schoen kwam. (Review klant.)

6. Saucony

saucony xodus

Saucony heeft de Xodus 6.o in hun assortiment. Dit is eigenlijk een hele goede trailschoen, maar ook voor de meeste obstacle runs is hij geschikt. Met zijn 323 gram is hij wel wat aan de zware kant. Zelf hebben we hem nog niet getest, dus voor een oordeel verwijzen we jullie dan ook naar?RunAndreaRun.

De zachtere Vibram noppen aan de buitenzijde van de zool zorgen voor grip op oneffenheden, terwijl de hardere noppen in het midden zich vastbijten in de trail. (Review?RunAndreaRun.)

7. VJ Sport

vj sport irock

Een Fins merk dat vooral bekendheid heeft gekregen omdat tweevoudig wereldkampioen Jonathan Albon is overgestapt op de VJ Sport Irock. Lees hier zijn persoonlijke review. Sindsdien zien we meer en meer toplopers overstappen op de VJ Sport Irock. De gele Irock 1 is intussen verder ontwikkeld tot de rode Irock 2. De aanpassingen zijn afgezien van de kleur minimaal.?Wat blijft is een smalle en hele snelle schoen, die dankzij het speciale materiaal extreem duurzaam is.?Verkrijgbaar via Dutch Mud Men.

Heerlijke schoen. Zit goed en heeft enorm goede grip ook op hardere oppervlakken als deze nat zijn(metaal/hout etc.). Ze voeren snel water af en zijn licht en sterk. Al met al voor mij de perfecte schoen voor OCR! (Review klant.)

8. Merrell

merrell-all-out-crush-tough-mudder

Nieuwkomer op dit gebied is Merrell. Het Amerikaanse bedrijf is een partnership aangegaan met de wereldberoemde obstacle run Tough Mudder. Het eerste model van deze samenwerking is intussen op de markt. De Merrell All Out Crush Tough Mudder is een schoen die gebaseerd is op een bestaande trailrun-schoen van Merrell. Deze is aangepast en nog meer geschikt gemaakt voor obstacle runs. Onder andere door er gaatjes in te maken voor de snelle afvoer van water. Wij hebben er?recent?een Strong Viking in gelopen en de schoen bevalt goed. De uitgebreide review volgt nog.?Verkrijgbaar via Dutch Mud Men.

Prior to feeling the hot spot, I was ready to declare these the 2nd best shoe in OCR. My current favorite shoes are the Reebok OR, and these have many of the same great qualities in an OCR specific shoe. (Review Obstacle Racing Media.)

Overige merken en modellen

Het bovenstaande aanbod is zeker niet volledig. Er zijn heel veel merken die schoenen?maken voor trailruns. Het verschil met de specifieke obstacle run schoenen is dat meestal iets zwaarder zijn en iets minder grip hebben.?Dat wil overigens niet zeggen dat ze ongeschikt zijn.Verder zie je dat er een aantal wat goedkopere merken zijn, die vaker iets minder van kwaliteit zijn. Ook beginnen steeds meer gerenommeerde schoenmerken als Nike?en Adidas zich te richten op het off-road hardlopen. Wat nou uiteindelijk de beste schoenen zijn is natuurlijk niet zeggen, iedereen heeft zijn of haar eigen smaak. Bovenstaande schoenmerken en modellen hebben zich in ieder geval absoluut bewezen tijdens heel veel kilometers modder en obstakels.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top