Inov-8 X-talon 200

Review Inov-8 X-talon 200

Veruit de meest gebruikte schoenen voor obstacle running komen van Inov-8 en dat is niet verwonderlijk. Dit merk ademt off-road hardlopen, al sinds de oprichting.

Een korte geschiedenis van Inov-8

Het Engelse merk Inov-8 (spreek uit als: innovate) heeft al jarenlang een focus op hardlopen over de trails en door de modder. Het begon in 2003 met als doelstelling om een zo licht mogelijke schoen te maken met zoveel mogelijk grip, zodat de meest veeleisende terreinen bedwongen konden worden. De eerste schoen die Inov-8 uitbracht was de MudRoc 290.

Vervolgens kwamen in 2005 de Mudclaw, in 2008 de X-talon 212 en in 2010 de Bare-grip 200. Dit jaar is daar de splinternieuwe X-talon 200 bijgekomen. De schoenen worden elk jaar verder doorontwikkeld om ze nog beter te maken.

MudRoc 290
De schoen waar het mee begon. De Inov-8 MudRoc 290

Inov-8 X-talon serie

De meest populaire schoen van Inov-8 is de X-talon serie. Sinds dit jaar zijn er drie (of eigenlijk vier) varianten van deze schoen. Hieronder sommen we de verschillen even op.

?
X-talon 212X-talon 200X-talon 190
Gemiddeld gewicht212 gram200 gram190 gram
Breedte voetSmal / NormaalNormaalSmal
Drop (hoogteverschil hak en neus)6 mm3 mm3 mm
Hoogte hak13 mm9 mm9 mm
Voetbed6 mm3 mm3 mm
Kleur
Wanneer kopen?Als je regelmatig obstacle runs loopt en veel grip zoekt. Comfortabel, duurzaam en met 6 mm drop een stevige zool.Als je bijna elk weekend obstacle runs loopt en zwaar geschut zoekt. Erg duurzaam en met 3 mm drop goed contact met de ondergrond.Als je extra seconden nodig hebt voor de bovenste plek op het podium. Lichtgewicht, snel droog en minimalistisch.
Prijs119,00124,00119,00
Direct kopenDutch Mud MenDutch Mud MenDutch Mud Men
X-talon serie
De X-talon 212, 200 en 190. Foto via Alexander.

Eerder hebben we de X-talon 212 al uitgebreid gereviewed. Deze review kun je hier teruglezen. Vandaag richten we ons op de X-talon 200 en zullen we hem vergelijken met de X-talon 212. Steeds meer lopers van Team Dutch Mud Men lopen op deze 200?en we hebben al hun feedback verzameld. Persoonlijk heb ik onder andere Tough Guy en Nuts Challenge gelopen op deze schoen en ze uitgebreid kunnen testen.

Wat is er nieuw aan de X-talon 200

Vergeleken met de X-talon 200 zijn er een aantal aanpassingen gedaan;

 • De bovenkant is voor een groot deel gemaakt van?Ballistic Nylon Upper. Dit is een nieuwe stof die voor nog meer duurzaamheid zorgt.
 • Een ruime neus met een grote rubberen stootrand om je tenen te beschermen tegen stenen en obstakels.
 • Een iets lichtere schoen door een lagere drop.
 • De veters zijn anders weggewerkt zodat ze bij veel touwklimmen niet slijten.
 • De lip?zit aan de binnenkant met elastiek vast zodat hij niet kan verschuiven tijdens de run.
 • De Ropetec aan de binnenkant van de schoen, voor grip tijdens touwklimmen, is weer wat beter.
 • De vernieuwde mesh houdt meer water en vuil buiten. Daardoor blijven je schoenen onderweg lichter.
Inov-8 X-talon 200 zool
Inov-8 X-talon 200 zool

De X-talon 200 in de praktijk

Dit voorjaar heb ik twee races gelopen op de nieuwe X-talon 200. Ik loop mijn andere obstacle runs op onder andere de overige?X-talons, de Bare-grip 200, de Under Armour TRC Storm, Reebok-schoenen en Vibrams. De X-talon serie staat bekend om zijn goede grip. Daar waar de meeste merken noppen onder schoenen maken van ongeveer 4 of 5 millimeter heeft Inov-8 ooit besloten de noppen 8 millimeter lang te maken. De grip is daarmee ongekend goed. Zelfs op de meest extreme stukken bij Nuts Challenge hield ik constant grip.

De zomer-editie van Nuts Challenge heb ik gelopen op de Bare-grip 200, een iets meer minimalistische schoen met een meer flexibele zool. Dat was een wereld van verschil met deze schoen. Daar waar ik vorige zomer de boomwortels en stenen soms te hard voelde door de dunne zool hield ik hier perfect contact met de grond. Door de wat lagere drop van slechts 3 millimeter sta je wel heel stabiel op de ondergrond.

Tijdens de Nuts Challenge heb ik meer dan 5 uur flink doorgelopen met de schoenen. Ik vind het persoonlijk vervelend als er steentjes of takjes in je schoenen komen. Ga met half verkleumde handen na 3 uur rennen door de modder maar eens je veters losmaken om je schoenen schoon te spoelen. Je moet dus van het begin tot het einde kunnen vertrouwen op je schoenen. Doordat de 200 een wat dichtere mesh heeft aan de bovenkant van de schoenen wordt er een stuk meer vuil buiten gehouden. Daarnaast is de box bij je tenen iets breder gemaakt zodat het zand wat eventueel binnendringt geen druk op je tenen gaat zetten. Tijdens de vijf uur heb ik totaal geen problemen gehad met vuil in mijn schoenen. Ik moet wel vermelden dat ik gaiters droeg en die natuurlijk ook vuil buitenhouden.

Een klein minpunt vind ik dat de schoenen na het schoonmaken best lang nat blijven. Dus wil je ze twee keer in een weekend gebruiken zul je ze toch op bijvoorbeeld de verwarming moeten drogen, wat dan weer niet goed is voor de duurzaamheid van de schoen.


Conclusie

Doe je regelmatig mee aan obstacle runs en zoek je goede schoenen voor een brede voet, dan is dit de nummer 1 keuze.?De X-talon 212 is ook doorontwikkeld en blijft ook een topschoen, maar persoonlijk kies ik voor de 200. De schoenen lijken veel op elkaar, maar het grote verschil is dat de X-talon 200 iets minder drop heeft.?Vanaf nu is dit mijn favoriete schoen en zal ik deze standaard gaan gebruiken voor mijn obstacle runs.

Disclaimer: we verkopen de schoen inderdaad zelf in onze webshop, maar durven onze handen voor de X-talon 200?in het vuur te steken!

X-Talon 200
7.8 / 10 Reviewer
{{ reviewsOverall }} / 10 Gebruikers (1 stem)
Pluspunten
* Lichtgewicht * Brede schoen, ideaal als je wat bredere voeten hebt * Verbeterde mesh vergeleken met de eerste versie.
Minpunten
* Geen stickygrip * Een drop van 4 mm kan wat weinig zijn als je het niet gewend bent.
Samenvatting
Doe je regelmatig mee aan obstacle runs en zoek je goede schoenen, dan is dit de nummer 1 keuze.
Grip
Afwatering
Duurzaamheid
Wat andere gebruikers zeggen... Laat je review achter
Order by:

Be the first to leave a review.

User Avatar User Avatar
Verified
/ 10
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Show more
{{ pageNumber+1 }}
Laat je review achter

Your browser does not support images upload. Please choose a modern one

De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

2 reacties op “Review Inov-8 X-talon 200”

 1. Sabrina de Vries

  Ik ben de INOV-8 X-Talon 200 goed aan het inlopen nu, maar een schoen als dit is voor mij nieuw in zijn soort. Hoe kan ik deze het beste schoonmaken na een training? Doe je dit dan ook na iedere training of 1x in de zoveel tijd?

 2. Joep van Maurik

  ik heb de X-talon-200 nu een paar maandjes en wedtrijd of 8 opgelopen maar de duurzaamheid valt aardig tegen. Op beide schoenen bij de overgang van neus naar mesh beginnen al kleine gaatjes te komen.

  Ook bij mijn loopbuddy beginnen er al gaatjes te komen.
  Schoenen lopen wel supergoed en de grip is briljant.

Laat een reactie achter

Scroll naar top