Tough Guy

De ideale winterkleding voor een obstacle run

Update: lees hier ook over de ideale winterkleding.

Afgelopen maand?liepen we in Duitsland bij Getting Tough III, een bijzonder koude obstacle run. In februari gaan we ook de obstacle run onder de obstacle runs doen, Tough Guy, om in maart door te gaan naar de wintereditie van Nuts Challenge. Dit zijn beide obstacle runs waar je veel door het water moet en waar het heel koud gaat worden. We krijgen dan ook vaak de vraag wat we aantrekken bij deze runs. Vorig jaar bij Getting Tough II was ik een stuk minder goed voorbereid qua kleding dan dit jaar en ik kan wel stellen dat het een stuk beter gaat met de juist kleding. Bij deze dus onze ervaring met winterkleding tijdens koude runs.

Je core warm houden

Doordat je veel door het water moet ga je het sowieso koud krijgen. Het is dus van belang dat je snel droog wordt en het weer warm krijgt. Als eerste?smeer ik me in met Born Protect Extra Extreme als beschermlaag die me ook nog iets opwarmt. Als baselayer heb ik dan een shirt aan met lange mouwen gemaakt van merinowol. Over de eigenschappen van merinowol schreven we eerder al. Als middelste laag draag ik neopreen, waar ook wetsuits van gemaakt worden. Dit is een volledige wetsuit, maar een shorty om mijn core warm te houden. Daaroverheen draag ik uiteraard de Dutch Mud Men mock.

Kramp
Kramp tijdens Getting Tough. Foto via G?ds Photography D?sseldorf

Warme benen

Een veel voorkomend probleem wat we ook dit jaar weer bij Getting Tough zagen is kramp. Meer over kramp en hoe je er vanaf komt kun je in dit artikel lezen. We merken dat de kramp in de kuiten vooral ontstaat na heel veel kilometers lopen en dan het koude water in springen. Door de kou schoot de kramp er bij steeds meer mensen in. Het finishveld bij Getting Tough was dan ook slagveld van mensen met kramp. Zelf dragen we de Neopreen kuitbeschermers van McDavid. Daaroverheen dragen we de tights uit de diverse wintercollecties. Door de infrarood-laag aan de voorkant is hij extrawarm.

Hoofd, handen en voeten

Naast je core is het ook belangrijk om de uiteinden van je lichaam warm (en droog) te houden omdat je daar veel warmte door verliest. Tijdens mijn eerste Getting Tough moest ik nog lachen om een badmuts. Dit jaar had ik hem op toen ik onder de balken door moest zwemmen en dit scheelde bijzonder veel. Dit kan het beste een neopreen muts zijn. Qua sokken en handschoenen was ik niet helemaal tevreden. Een andere andere teamleden hadden dit beter aangepakt en hadden neopreen handschoenen en neopreen sokken aan hun voeten. Dit ga ik zelf tijdens Tough Guy ook zeker proberen. Uiteraard zal ik laten weten hoe het bevallen is.

Update na Tough Guy

Toen ik terugdacht aan Getting Tough en het parcours van Tough Guy zag besefte ik me dat beide runs iets met elkaar gemeen hebben. Je loopt het eerste gedeelte namelijk vooral hard, over de trails, om vervolgens tot stilstand te komen en veel obstakels te nemen. Als je je te warm aankleed in deel 1 ga je daar zweten, wordt je nat en begin je al nat en semi-afgekoeld aan deel 2. Bij Tough Guy heb ik dus mijn onderlaag van merinowol achterwege gelaten. Dat werkte voor mij heel goed.

Verder heb ik mijn voeten ingesmeerd met?Born Protect Extra Extreme en heb ik eenvoudige neopreen sokken gekocht. Verder droeg ik, net als vele andere Dutch Mud Men, dit model neopreen handschoen van Prolimit. Afgezien van een paar koude vingertoppen op het einde werkte dit perfect.

Meer info over de kou?

Zoals jullie misschien weten is het obstakel The Iceman van Strong Viking mede bedacht en vernoemd naar Wim Hof, de enige echte Iceman. In zijn boek?Becoming the Iceman schrijft hij hoe hij The Iceman is geworden en waarom hij zo goed tegen de kou kan. Koop hem via Amazon of Bol.com.

The Iceman
RTL Presentatrice gaat het obstakel The Iceman in
Scroll naar boven
Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?