Obstacle run van het jaar 2014

Uitslag Obstacle Run van het jaar 2014

Afgelopen weken kon er gestemd worden op de obstacle run van het jaar 2014 en dat is dan ook massaal gedaan. Hieronder staan de uitslagen in de negen categorie?n waarop jullie konden stemmen. Naast de uitslag van het publiek hebben we ook gedacht dat wij als ervaringsdeskundigen ook onze mening mochten geven. Zie het als een publieksprijs en een vakjuryprijs.

Beste obstacle run van Nederland 2014

Uitslag verkiezing

 1. Strong Viking Obstacle Run
 2. STORMLOOP
 3. Mud Masters

Keuze Obstakels.com

Strong Viking Obstacle Run is in 2014 wederom verkozen tot beste obstacle run van het jaar. Wij zijn het hier helemaal met de publieke opinie eens. Alle vier de evenementen van Strong Viking waren dit jaar van een zeer hoge kwaliteit. De Mud Edition begon met heel veel modder, vervolgens kregen we heuvels voor onze kiezen tijdens de Hills Edition en Iron Viking. Na een zomerse Water Edition met een topsfeer sloot Strong Viking het jaar spijkerhard af met de Brother Edition. Zowel de hele organisatie als het evenement zelf stonden als een huis. Elke run zagen we weer nieuwe obstakels verschijnen en werd het weer een stuk pittiger. Ook heeft Strong Viking een aantal nieuwe obstakels ge?ntroduceerd die nieuw zijn voor Nederland. Iedereen die we spreken is erg enthousiast over Strong Viking en zelfs vanuit de Verenigde Staten kregen we signalen dat het echt een heel goed evenement was. We zijn ook benieuwd hoe Strong Viking het in 2015 in Belgi? en Duitsland gaat doen en wat ze in 2015 nog meer uit de hoge hoed gaan toveren om de evenementen nog beter te maken.

Pontons
Pontons tijdens de Strong Viking Water Edition

De runner-up voor beste obstacle run van het jaar 2014 is Mud Masters. In 2012 liepen wij onze eerste Mud Run in de Haarlemmermeer tijdens Mud Masters. Toen stonden er al ongeveer 4.000 deelnemers aan de startlijn voor een hele natte en koude eerste editie. Mud Masters blijft verbazen met het grote aantal deelnemers dat ze weten te trekken. Dit jaar stonden er in Biddinghuizen meer dan 17.000 mensen aan de start. Met de eerste buitenlandse Mud Masters, net over de grens met Duitsland, trokken de drie evenementen bijna 40.000 deelnemers dit jaar, wat bijzonder knap is. Tijdens de laatste editie is op het parcours van de 18 kilometer de Lefsprong toegevoegd wat na de Pipe Runner (met nieuwe glijbaan in het water) en Splash Jump een obstakel is wat bijzonder positief werd ontvangen. In 2015 zullen we gaan zien welke nieuwe obstakels en locaties Mud Masters aan hun evenementen toe gaat voegen.

Mud Masters Pipe Runner
Mud Masters Pipe Runner

Zwaarste Obstacle Run van 2014

Uitslag verkiezing

 1. Strong Viking Brother Edition
 2. STORMLOOP
 3. Strong Viking Water Edition

Keuze Obstakels.com

De Strong Viking Brother Edition wordt alom gezien als de zwaarste run van het jaar. Dit komt vooral omdat het parcours niet vlak was en omdat het een bijzonder koude editie was met de Arctic Area en The Iceman. Ik denk dat er weinig mensen zijn die vergeten hoe zwaar het was om tegen een heuvel omhoog te moeten tijgeren. We laten de Mud Masters Marathon en Iron Viking overigens even buiten beschouwing omdat deze voor een select groepje deelnemers zijn. Het parcours in Spaarnwoude staat garant voor een pittige run. Dat hadden we met de Hills Edition ook al gemerkt, maar tijdens de Brother Edition ging de organisatie er nog even goed overheen. We kunnen niet wachten op 2015.

Als runner-up kiezen we voor STORMLOOP. Door het hoge aantal obstakels per kilometer kwam je nergens in je hardloopritme en bleef je maar obstakels beklimmen. Ook waren er pittige obstakels die zeker tijdens een derde rondje gingen tellen. Voor de derde keer met je maatje op je rug door de grindbakken werd toch best pittig. Ook door de zandduinen met twee zandzakken in je nek werd steeds zwaarder en we zagen menig loper die de derde ronde toch even iets langzamer moest gaan.

STORMLOOP
De start van STORMLOOP op het prachtige Circuitpark Zandvoort

Beste nieuwkomer in 2014

Uitslag verkiezing

 1. STORMLOOP
 2. Mud and Water Challenge
 3. Men of Steelrun

Keuze Obstakels.com

De eerste editie van STORMLOOP was een groot succes en daarmee zijn ze de beste nieuwkomer van 2014. De locatie is prachtig gekozen, de obstakels waren zoals ze horen bij een grote run, de sfeer op het Circuitpark was goed en er stond een heerlijk zonnetje. De reviews en reacties op STORMLOOP waren ook erg goed en we hebben er hiermee een mooie nieuwe run bij in Nederland. Er waren een paar kleine puntjes van kritiek, maar de organisatie kennende gaan deze absoluut weggepoetst worden in 2015. Er is ons zelfs modder beloofd komend jaar. Wij zijn er natuurlijk weer bij!

De runner-up is Mud and Water Challenge. De kritiek op hun eerste evenement in de zomer is goed opgepakt en tijdens de winter-editie zagen we een grote vooruitgang. Veel obstakels, koud water en een prachtig compact gebied waar je de andere deelnemers vaak kruist. De semi-permanente baan die aangelegd is wordt nog steeds uitgebreid, dus we zijn nu al erg benieuwd naar de zomer-editie van 2015!

Beste obstakel van 2014

Uitslag verkiezing

 1. The Iceman – Strong Viking Obstacle Run
 2. Crawl Up – Strong Viking Obstacle Run
 3. Arctic Area – Strong Viking Obstacle Run

Keuze Obstakels.com

Tijgeren is een basis-onderdeel van een obstacle run en komt dan ook bijna tijdens elke obstacle run terug. Toch zullen we de Crawl Up bij de Hills Edition en Brother Edition van Strong Viking niet snel meer vergeten. Zo lang hebben we ze nog niet gehad en daarnaast was het ook nog eens heuvel op. Tijdens de Iron Viking mochten we hem drie keer doen en de derde keer was echt heel zwaar om te doen. Doordat het behoorlijk druk was onder het prikkeldraad was er wel plek om met andere deelnemers te praten en iedereen voelde met elkaar mee. Hier proefden we echt het gevoel van verbondenheid wat bij een obstacle run hoort. Zet deze maar op je lijstje met trainingen als je komend jaar wederom mee gaat doen, want deze zal absoluut terugkomen is ons gevoel.

Het toppunt van deze run?was het tegen een steeds?steilere berg optijgeren, onder het prikkeldraad door en over een modder trench van ongeveer honderd meter lang. – Review Strong Viking Brother Edition

Als runner-up kiezen we ook een obstakel van Strong Viking, net als het publiek gedaan heeft. Strong Viking staat bekend om hun innoverende en grootse obstakels en het mag dan ook geen verrassing zijn dat ze hier goed scoren. De Arctic Area was een heel speciaal obstakel wat we niet snel ergens anders terug verwachten te zien. Het feit dat je obstakels in een indoor skihal plaatst is wereldwijd nog niet eerder gedaan en darmee erg uniek. ?In de comments van onze review wordt de Arctic Area ook genoemd als obstakel wat toch wel heel veel indruk gemaakt heeft.

Arctic Area
De ijskoude Arctic Area bij de Brother Edition

Beste modder in 2014

Uitslag verkiezing

 1. Strong Viking Brother Edition
 2. Strong Viking Mud Edition
 3. Mud Masters Biddinghuizen

Keuze Obstakels.com

De modder bij de Strong Viking Brother Edition overtrof zelfs die van de Mud Edition en daarmee was deze run die met de beste modder. Doordat het voor de Brother Edition de hele week had geregend was bijna het complete parcours omgetoverd in een modderbaan. Dus niet alleen trenches of tijgeren, maar ook normale stukken parcours bestonden uit modder. Zo hoort een mud run te zijn! Het kopje Modderrrrr uit onze review van die dag geeft een goed beeld van hoe modderig het wel niet was.

Brother Edition
Modder tijdens de Brother Edition

Runner-up is wederom een editie van Strong Viking. Ook al is het al 10 maanden geleden, we kunnen ons de modder van de Strong Viking Mud Edition nog goed herinneren. In onze review van dat evenement waren we lyrisch over de modder; ?Samengevat was dit het beste modderparcours wat we tot dusverre in Nederland gezien hebben; perfecte modder, goed vies worden, pittige obstakels en alles direct na elkaar.? Uiteindelijk bleek het weer goed mee te werken tijdens de Brother Edition (veel regen!) en was dat de enige run die dit nog kon toppen qua modder.

Mooiste locatie van 2014

Uitslag verkiezing

 1. Recreatiegebied Spaarnwoude – Strong Viking Obstacle Run & Muddy Mates
 2. Circuitpark Zandvoort – STORMLOOP
 3. Mergelgrotten en Cauberg – Desperados Cavemanrun

Keuze Obstakels.com

Onze keuze is ook gevallen op Recreatiegebied Spaarnwoude. We hebben een aantal hele mooie recreatiegebieden in Nederland, maar dan nog gaat het er altijd om wat je er mee doet. De manier waarop dit gebied is gebruikt door zowel Strong Viking als?Muddy Mates?doet deze boven de rest uit steken. Zo hadden beiden runs bijvoorbeeld de heuvels gebruikt om een lange glijbaan te maken. Ook de bestaande rotspartijen die er liggen werden in het parcours opgenomen. Tijdens de Iron Viking is er volgens ons geen heuvel ongebruikt gebleven (zo voelde het ten minste.) Ook is er goed gebruik gemaakt van het water en waren de runs met de beste?modder te vinden in Spaarnwoude. Daarnaast waren de drie beste obstakels uit deze verkiezing ook allemaal aanwezig in Spaarnwoude. Zo was de glijbaan naar beneden leuk, maar moest je wel eerst naar boven tijgeren door de modder.

Spaarnwoude
Rotsen beklimmen tijdens de Hills Edition in Spaarnwoude

De runner-up van 2014 is Circuitpark Zandvoort wat de vaste thuisbasis voor STORMLOOP is. Dit is toch wel een unieke locatie waar je normaal gesproken niet zomaar komt. Omkleden kon in de pitboxen, we mochten starten op het asfalt waar normaal de auto’s vertrekken en tijdens het eerste obstakel vlogen we al uit de bocht de grindbad van de Tarzanbocht in. Het is een plek met heuvels, grindbakken, asfalt en een beetje water. De storm viel dit jaar mee, want het was een heerlijke dag. Komend jaar gaan we voor windkracht 10 tijdens de tweede en vernieuwde editie.

Circuitpark Zandvoort
Zicht vanuit de Tarzanbocht op Circuitpark Zandvoort

Leukste goodie na de run 2014

Uitslag verkiezing

 1. Shirt Iron Viking
 2. Medaille Fisherman’s Friend Strongmanrun
 3. Medaille Breakout Run

Keuze Obstakels.com

Er blijkt een grote voorkeur te zijn van mensen om toch iets anders dan een t-shirt te krijgen, ook al zien we in de uitslag dat deelnemers wel heel trots zijn op bijvoorbeeld het Iron Viking shirt. Veel lopers hebben toch de behoefte aan een medaille. Persoonlijk houden wij wel van iets anders waar je ook nog eens wat aan hebt. Tijdens de RTL 7 Movember Mud and Water Challenge kregen we een warme muts als goodie. Met het koude weer en de natte obstakels was dit een goodie die?zowel leuk als ook nuttig was.

Mud and Water Challenge muts
De warme mutsen tijdens de Mud and Water Challenge

Op de tweede plek hebben we toch voor een medaille?gekozen, net zoals het publiek gedaan heeft. Onze medaillehangers hebben we natuurlijk niet voor niets, dus hoe voller, hoe mooier. De medailles van Fisherman’s Friend Strongmanrun waren dit jaar nog een stukje mooier doordat ze nu een mooie Nederlandse vlag als hanger gekozen hebben. Je kunt ze door heel Europa verzamelen, dus dat kan snel gaan. Hopelijk zien we komend jaar ook in Nederland iets meer medailles terug.

Medailles
Helemaal links de medaille van Fisherman’s Friend Strongmanrun 2014

Beste thema bij een obstacle run 2014

Uitslag verkiezing

 1. Vikings – Strong Viking Obstacle Run
 2. Gevangenis – Breakout Run
 3. Storm – STORMLOOP

Keuze Obstakels.com

Een aantal runs in Nederland kiest een thema bij hun run en wij vinden dat Breakout Run dat het beste aangepakt heeft dit jaar. We mochten wederom uit de?gevangenis?ontsnappen bij de Breakout Run en alles rondom het evenement stond weer?in het teken van de gevangenis. Zo zat Peter R. de Vries in de preview en was de Mobiele Eenheid ook dit jaar weer aanwezig als obstakel. Tijdens de nachtrun gierden de sirenes door het donkere bos en waren er wachttorens met zoeklichten aanwezig. Er was zelfs een mogelijkheid om ?chained? vastgebonden aan andere gevangene te ontsnappen. Breakout Run heeft het thema dit jaar wederom goed gebruikt en we zijn dan ook benieuwd naar hoe 2015 gaat worden.

Runner-up is de winnaar van de publiekspoll, Strong Viking. Ook bij?Strong Viking?wordt het thema goed doorgevoerd in het evenement. Veel obstakels zijn van hout zoals in de Vikingtijd. Je mag zandzakken hijsen in een Vikingschip en het lopen met een schild en hamer zoals de Vikings deden past goed in het thema. Ook in hun video?s, startvakken en benamingen van de obstakels komt het Viking-thema goed naar voren. Komend jaar gaan de Vikings, geheel in thema, Europa veroveren.

Leukste familierun 2014

Uitslag verkiezing

 1. Color Obstacle Run
 2. Tough Ten Miles
 3. KinderMunRun

Keuze Obstakels.com

De tweede editie van de?Color Obstacle Run was een waar familiefestijn. In onze dubbele review van die dag kun je lezen dat het allemaal top?geregeld was en dat zelfs de warming-up goed op de kinderen afgestemd was. Het belangrijkste was natuurlijk dat de kids het zelf ook echt heel leuk vonden. De datum voor 2015 wordt binnenkort bekend gemaakt, dus houdt onze kalender in de gaten.

Color Obstacle Run
Samen op de foto tijdens de Color Obstacle Run

Onze tweede plek valt net buiten de top 3 van de publieksverkiezing. Ondanks dat het er niet heel erg druk was, was de eerste editie van Muddy Mates toch bijzonder geslaagd. Doordaat het parcours slechts vijf kilometer was en de obstakels niet extreem zwaar was deze run goed geschikt voor beginners en families. Daarnaast was er voor de hele kleintjes ook nog een kidsrun van 500 meter. Ook Muddy Mates gaat binnenkort de datum voor 2015 bekend maken.

Muddy Mates
Een winnaar bij Muddy Mates. Foto via Facebook

Op naar 2015!

Hierboven heb je kunnen lezen wat volgens de Nederlandse obstacle runners en ons de beste runs van het jaar waren. Wij hebben dagenlang alle reviews, foto’s, jullie reacties en aftermovies teruggekeken en alle herinneringen kwamen weer naar boven. Wat een mooie obstacle run momenten hebben we beleefd in 2014 zeg!

Ook in 2015 zullen we natuurlijk weer bij elke run aanwezig zijn voor een review. Vergeet dan ook niet jullie mening achter te laten op onze reviews. Is er nog plek in je agenda voor 2015? Zoek dan snel een run uit op onze kalender en schrijf je (met korting) in voor een obstacle run!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Start WhatsApp
1
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?