Merino Wonder Wol

Steeds vaker hoor ik de term “Merino wol”. Dit zou ik echt moeten proberen! Zit lekker, warm & verkoelend?tegelijk! Maar als je vraagt wat het precies is of doet, weet men er weinig van af. Vandaar dat ik zelf op zoek ben gegaan?naar de functie, voor- en nadelen van Merino wol.

Merino

Wat is het

Heel simpel, het is de afgeschoren wol van de Meriono?schaap. De Merino schaap is oorspronkelijk een kruising tussen?twee schaapsoorten, origineel een?Spaanse trots. Later werd dit het meest voorkomende schaap in de wereld.?Tegenwoordig komt 80% van alle Merino wol uit Australi?. Het schaap zelf kan overleven in?hete zomers tot koude winters (-20), dit inspireerde veel kledingmakers om Merino wol te gebruiken.

Merino

Warm in de Winter, Zacht in de …..

Dat Merino bijzonder is kan wel gesteld worden. De haar is vaak 10 keer zo dun vergeleken met normaal schapenhaar. Dit zorgt voor minder jeuk en een zachter gevoel. Merino wol heeft meer vezels in het weefsel, waardoor het meer kleine luchtdeeltjes insluit en hierdoor goed isoleert. Het kan daarnaast ook 30% van het eigen gewicht aan vocht opnemen en laat?dit vocht vervolgens van het lichaam wegvloeien, dit houd de drager droog en comfortabel. De verklaring dat het in hitte?en in de kou een goede stof is. Het ademt, en is van nature warm.

Merino

Nadeel

Er is ??n nadeel wat ik kan vinden, dat is de omgang met de Merino schapen in Australi?. Er staan?filmpjes op Youtube over mishandeling van Merino schapen in Australi?. Ik zie echter ook filmpjes voorbij komen waarbij het normaal en zachtaardig gebeurd. Ik vraag mij af of dit incidenteel is of structureel, aangezien slechte gewoontes een stuk makkelijk in de media komen dan de goede gewoontes. Daarnaast is het scheren van schapen. Twijfelachtig dus.

Voordelen

  • Beste voor allergie?n, vanwege zachtheid
  • Geur bestendig
  • Vlam bestendig
  • Warm in de Winter, Cool in de Zomer
  • Hogere UV protectie dan andere stoffen
  • Helpt blessures / kramp voorkomen (gaat ophoping van melkzuren tegen)
  • Elastisch

Door eigen ervaring weet ik dat Merino wol inderdaad echt lekker zit, niet stinkt, warm is bij kou en verkoelt bij hitte. Het wast daarnaast ook makkelijk, alhoewel af en toe zand in blijft zitten. Misschien voortaan eerst even binnenste buiten keren voor het wassen…

[button color=”orange” size=”big” link=”https://dutchmudmen.com/?s=base+elite&post_type=product” target=”blank” ]Merino wollen shirts[/button]

[button color=”orange” size=”big” link=”https://dutchmudmen.com/product-category/mannen/schoenen-mannen/sokken-gaiters/” target=”blank” ]Merino wollen sokken[/button]

Bronnen:

  • http://www.numei.com/aboutmerinowool.htm
  • http://www.chocolatefishmerino.co.uk/technical/merino_technical_characteristics.html
  • http://www.woolmark.com/properties-of-merino-wool

 


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top