Andrea van Lieshout

10 vragen aan… Andrea van Lieshout

Vanaf nu willen we iets meer aandacht gaan besteden aan de personen achter de moddermaskers die je altijd op alle foto’s voorbij ziet komen. We zullen wekelijks een obstacle runner tien vragen voor gaan leggen. Vandaag trappen we af met Andrea van Lieshout, die jullie natuurlijk allemaal beter kennen als Run Andrea Run.

Wil je jezelf even kort voorstellen?

Als je op de Utrechtse Heuvelrug, tussen Amersfoort en Amerongen een blonde paardenstaart door de bossen ziet struinen, heb je een grote kans dat ik dat ben. Andrea dus. Sinds 14,5 jaar hardloper, maar eigenlijk pas de laatste jaren erg fanatiek. Ik beoefen niet alleen obstacle running, maar ook weg- en baanatletiek en trailrunning.

Hoe ben je in aanraking gekomen met obstacle running?

In 2012 heb ik met de eerste editie van Mud Masters meegedaan. Sindsdien ben ik verslaafd aan obstacle running.

Waarom is obstacle zo leuk in jouw ogen?

De combinatie van snelheid, kracht, uithoudingsvermogen, doorzettingensvermogen en een beetje lef vind ik geweldig. Op de een of andere manier gaat er altijd een knopje om. Zou ik normaal gesproken terug schrikken van een evenwichtsbalk op hoogte, tijdens een race denk ik niet na en rag ik overal door- en overheen.

Andrea van Lieshout

Hoeveel obstacle runs heb je intussen achter de rug?

Geen idee eigenlijk. Het is niet dat ik ieder weekend obstacle runs doe, omdat ik naast obstacle running nog meer doelen heb. Ik kies wel vaak de zwaardere en kwalitatief betere obstacle runs uit.

Hoe train je voor je obstacle runs?

Hardlopen is mijn hoofdsport. Ik train voor de marathon van Berlijn, dus loop 4-6 keer per week. Daarnaast 1 x per week in de sportschool en thuis kan ik veel doen met mijn weightvest en TRX.

Dat vind ik het mooie van dit soort evenementen. Je leert onbekenden kennen en deelt een ervaring.

Wat is je meest memorabele moment tijdens of rondom een race?

Dat zijn er meerdere. Tijdens de 1e Mud Masters was het terrein zeiknat van de hoosbuien die nacht en ochtend. We moesten de Bigspotters Hill afglijden en ik gleed te ver door. Ik werd door een maatje nog bij de arm gegrepen voordat ik nog een etage verder naar beneden gleed.

Of tijdens de Iron Viking, waarbij ik vanaf kilometer 20 met iemand samen kwam te lopen die ik vooraf nog niet kende, maar je komt bijna als broer en zus over de finish. Dat vind ik het mooie van dit soort evenementen. Je leert onbekenden kennen en deelt een ervaring. Je moet nog al eens diep gaan om te finish te halen of over je grenzen gaan. Dat je daarbij wordt gesteund die je totaal niet kent leidt tot leuke contacten en vriendschappen.

Wat is voor het jou het meest lastige obstakel?

Meestal gooi ik me met grof geweld op een hindernis en zie ik wel hoe ik er over heen kom. Qua kracht kan ik best wat aan, maar ik zou wel wat technischer willen worden. In een touw klimmen en over de balk heen klimmen is zo?n voorbeeld?. Tijdens de laatste Mud Masters zat ik toch een beetje verdwaasd om me heen te kijken. Ik had geen idee hoe ik weer naar beneden moest komen! Daar ging mijn voorsprong op de nummer 1. Gelukkig kan ik hard lopen.

Andrea van Lieshout

Heb je nog mooie uitdagingen op het programma staan?

In de agenda staat 25 oktober dik omcirkeld. Dan doe ik mee aan het OCR World Championship in Cincinnati, VS. Tot die tijd zal ik alleen niet aan heel veel obstacle runs mee doen, want ik wil geen risico?s lopen i.v.m. de marathon van Berlijn.? Het is dus naast het lopen vooral veel kracht trainen en een aantal specifieke techniektrainingen.

Als je ??n race mag aanraden aan andere deelnemers, welke zou dat zijn?

Vorig jaar voor het eerst georganiseerd en in mijn ogen ondergewaardeerd was de Tough Dirt Run in Woudenberg. Niet alleen mijn thuishaven en een fantastische omgeving om in te lopen, maar deze obstacle run was in mijn ogen echt zwaar! Ik ben stuk gegaan!

Heb je nog tips voor beginnende obstacle runners?

Geniet en trap vooral veel lol! Ik weet nog dat ik best wel zenuwachtig was en op de dag zelf eigenlijk helemaal geen zin meer had (het regende ook pijpenstelen), maar uiteindelijk heb ik zo enorm veel lol gehad! Ik heb nog nooit zo erg gelachen. Juist die regen maakte het een fantastische ervaring, want meer modder konden we ons niet wensen. Ook leuk: met een groep het parcours afleggen. Dat vergeet je nooit meer!

We hebben Andrea gevraagd aan wie ze het stokje door wil geven. We gaan komende week verder met wederom een dame die naar het WK Obstacle Running gaat, namelijk Gabri?l Bartels.

Andrea van Lieshout


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Geef een reactie

Scroll naar top