Tough Mudder Spartan Race

Race vs. Challenge | Spartan Race vs. Tough Mudder

Een mooi artikel in de Wall Street Journal afgelopen maand; Het grootste moddergevecht in sport. Het gaat over de vete tussen Tough Mudder en Spartan Race. Twee van de grootste obstacle running organisaties ter wereld. De oprichters van beide events zijn niet elkaars beste vrienden en laten dat via de media af en toe ook merken. Daarnaast gaan ze soms een stapje verder. Zo vloog er recentelijk tijdens een Spartan Race een reclamevliegtuigje over van Tough Mudder.?Wil je complete geschiedenis van het het ontstaan en Tough Mudder en hun eerdere problemen met Tough Guy overigens lezen? Check dan?dit artikel?op Outside Online.

Wat opvallend is, is dat beide organisaties precies anders tegen obstacle running aankijken. Tough Mudder zit in de hoek van teamwork en ziet het als een uitdaging die je moet overwinnen. Spartan Race ziet het als een echte race waarbij je het uiterste uit jezelf haalt. Tijd om eens wat dieper naar beide organisaties te kijken.?Race vs. Challenge oftewel Spartan Race vs. Tough Mudder

Tough Mudder

Tough Mudder is opgericht in 2010 en trok dat jaar zo’n 20.000 deelnemers. In 2013 waren dat er ongeveer 700.000. Een Tough Mudder is 16 tot 20 kilometer en heeft zo’n 20 tot 25 obstakels. Dat het een echt teamevent is blijkt wel uit het feit dat 80% van de deelnemers in teamverband meedoet. Ze doen er dan ook gemiddeld 3,5 uur over, wat niet echt heel snel is voor dat soort afstanden. Uit ervaring weten we dat de wachttijden bij TM wel meevallen, dus daar zal het niet aan liggen. De meest extreme Tough Mudder is World’s Toughest Mudder, een 24-uurs variant op een korter parcours met extra obstakels. Als je een Tough Mudder finisht krijg je de felbegeerde oranje hoofdband.

Volgens Tough Mudder gaat het niet om de race, maar om het teamwork. Ze hebben dan ook geen tijdsregistratie en benadrukken voor de race dat je het vooral samen moet doen. De?pledge die je bij de start moet afleggen is daar een mooi voorbeeld van;?het is geen race, maar een uitdaging.

Tough Mudder Pledge

Tough Mudder events are hardcore obstacle courses designed to test your all around strength, stamina, mental grit and camaraderie. With the most innovative courses, over one million inspiring participants worldwide to date, and more than $5 million raised for the Wounded Warrior Project, Tough Mudder is the premier adventure challenge series in the world.

Spartan Race

Spartan Race?is al opgericht in 2001. De allereerste Spartan Death Race was in 2007 en de eerste reguliere Spartan Race was in 2010. De afstanden vari?ren van 1,5 kilometer tot een complete marathon. Er staan ongeveer net zoveel obstakels als tijdens Tough Mudder, maar daar waar je bij Tough Mudder straffeloos kunt skippen krijg je bij Spartan Race een “boete” in de vorm van bijvoorbeeld 30 burpees. De meest extreme Spartan Race is de Death Race, waarbij de eindtijd onbekend is. (Overigens heeft deze race sinds kort geen “Spartan” meer in de naam.) ?Een gewilde medaille bij Spartan Race is de Trifecta. Deze krijg je door een?Spartan Sprint, Spartan Super en een Spartan Beast in ??n kalenderjaar te lopen.

Spartan Race gaat veel meer over het verleggen van je grenzen en het beste uit jezelf halen. De focus op hun blog ligt ook veel meer op training en voeding. Hun Facebook-posts hebben ook een meer macho karakter. Mede-oprichter Joe De Sena deed bijvoorbeeld 4.000 burpees binnen 10 uur toen Spartan Race 3 miljoen likes had op Facebook.

Spartan Race heeft ook een zogenoemde?Spartan Code. Hier is de eerste regel heel anders dan bij Tough Mudder. Dit geeft precies het verschil tussen de twee aan.

Spartan Code

Spartan Race?, the global leader in Obstacle Racing since 2005, was designed by eight insane ultra athletes. If you have tried trail races, mud runs, tough mudder runs, or a warrior dash, it’s time to step up to a brutal Spartan Race obstacle course. You can tackle a Spartan Sprint, a Super Spartan, maybe even attempt a brutal Spartan Beast, but only a few of you will have the heart to graduate up to our Ultra Beast Marathon, an endurance race like NO other. Are you unbreakable?

Conclusie

Wij hebben aan beide evenementen meegedaan en deze zijn allebei erg goed bevallen. Het verschil is zeker merkbaar. Daar waar we bij de Spartan Race echt doorliepen en redelijk diep gingen qua fysiek, hebben we bij Tough Mudder met het team een boomstam meegenomen en genoten van de het parcours en de sfeer. Voor beiden valt wat te zeggen, het is maar waar je voorkeur naar uitgaat. Welke doen jullie liever?

Lees hier onze reviews van Spartan Race London, Tough Mudder Edinburg en Tough Mudder Berlijn. En wil je een keertje mee? Meld je dan aan bij Team Dutch Mud Men.


De beste spullen nodig voor je volgende obstacle run, mud run of trailrun? Shop dan snel bij Dutch Mud Men en gebruik kortingscode OBSTAKELS voor een extra korting op je bestelling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top